Retete proprii si cartzi de bucate
Danone (ca nu pot sa-ti zic gaga), asa-i ca-nvat repede?
ieste dom'le daca ieste ieste. da de unde cozi de ceapa verde in iulie?

cecu scrie:Prea mult ulei
ba nu. si nu are rost sa ma contrazici finca nu are rost

semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Am incercat pentru prima oara sa fac si a iesit minunat :
Orez cu lapte
Ingrediente asa cum am folosit eu : 1,5 l de lapte proaspat nefiert, cam 300 g de orez, 3-4 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilat, scortisoara pentru pus deasupra
Se curata orezul bine si se spala in apa. Se pune la fiert alaturi de lapte si dupa vreo 10 minute se adauga si zaharul vanilat. Se amesteca sa nu se prinda. Dupa vreo 20 de minute se adauga zaharul. Se amesteca in continuu in el....ca e pacat sa se prinda de cratita. Incet, incet....se va omogeniza si ingrosa...asta dupa ce laptele da in clocot. Sa nu va speriati ca la inceput o sa fie o zeama si orezul undeva pe la fund. Dar incet-incet..orezul absoarbe laptele si se umfla. Se fierbe dupa preferintza....cum vrea omul..ma zemos, mai nezemos. Mie imi place sa fie cat mai tare...asa ca l-am fiert cam juma de ora.
Dupa ce a fiert se toarna in castronashe si se pune deasupra scortisoara pisata. Se serveste rece.
Orez cu lapte
Ingrediente asa cum am folosit eu : 1,5 l de lapte proaspat nefiert, cam 300 g de orez, 3-4 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilat, scortisoara pentru pus deasupra
Se curata orezul bine si se spala in apa. Se pune la fiert alaturi de lapte si dupa vreo 10 minute se adauga si zaharul vanilat. Se amesteca sa nu se prinda. Dupa vreo 20 de minute se adauga zaharul. Se amesteca in continuu in el....ca e pacat sa se prinda de cratita. Incet, incet....se va omogeniza si ingrosa...asta dupa ce laptele da in clocot. Sa nu va speriati ca la inceput o sa fie o zeama si orezul undeva pe la fund. Dar incet-incet..orezul absoarbe laptele si se umfla. Se fierbe dupa preferintza....cum vrea omul..ma zemos, mai nezemos. Mie imi place sa fie cat mai tare...asa ca l-am fiert cam juma de ora.
Dupa ce a fiert se toarna in castronashe si se pune deasupra scortisoara pisata. Se serveste rece.
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
-
Oribilul Mosh - Junior Member
- Mesaje: 20687
- Membru din: Lun Oct 08, 2001 11:00 pm
da de unde cozi de ceapa verde in iulie?
De la mine din frigider. Am doua ceputze pe care le pastrez cu sfintenie de vreo luna. Uneori mai ies cepe verzi din cepe mai vechi uitate prin camara. Eu de obicei le arunc, dar cine stie, poate la disperare... Ieri, de exemplu am mai sacrificat o codita pentru sosul asta:
http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=252707&postcount=15
care a iesit delicios si pe care l-am servit cu friptura de porc, cum am vazut intr-un restaurant mai demult. Audienta a fost de-a dreptul incantata. Merge foarte bine si cu salata de cartofi.
Cecu, abarnist ca de obicei in ale bucatariei


............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
si-n ala si-n allaltu scrie:Am doua ceputze pe care le pastrez cu sfintenie de vreo luna
Shi io am o cepoola pe care o pastrez cu sfintzenie de doojpatru de ani!...shi ce? ma dau mare?:D
Oricum, turtele cu ceapa-s nashpa!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
Se curata orezul bine si se spala in apa. Se pune la fiert alaturi de lapte
eu l-as fi pus direct in lapte pe orezu vietzii da daca tie iti place langa lapte

aaa, la carciuma din cartier la fish & chips da sos din ala si fiindca mi-am amintit acu de la cepe ca intr-o vreme tzineam iarna ceapa cu mustatzile intr-o tava cu apa si aveam coditze verzi toata iarna

semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
gaga scrie:de cand cu fanclubu ... :p
adevaru e ca mi-ar place toate retetele sa aiba poze da io de ex. nu pot sa pun ca nu am aparateniuei arata beton pizza aia
Of course, invata omu cat traieste, si daca exista si fc, si Dana, wow! I'm blessed

Saru-mana de complimente, deci luam nota mare si pentru poze?

Nu am retete de pus, dar am o rugaminte.
O, Dana, tu cea care esti mai presus de toti in bucatarie, oscur, helpmi, daschete! anything, ajuta-ma, pliz.
Deci, ideea e ca au venit socrii si ma bat la cap, deja de doi ani sa le fac mancare romaneasca, si nush ce sa le fac, la sarmale nu ma bag, si altceva, habar nu am. le-as face oleaca de pomana porcului.. dar se plange soacra, ca e prea gras, bla bla bla. Supe, ciorbe, ei nu le au cu d-astea, deci? Any ideas? Te rog frumos din suflet, nu stiu! Si daca e posibil sa nu fie prea complicat..

Multumesc anticipat.
Of corse ca idei din partea oricui altcuiva sunt binevenite si pun si poze, si ce a zis lumea .. just help!
Anti pro-ana
-
Weet-weet - Mesaje: 2682
- Membru din: Joi Iun 19, 2003 11:00 pm
au venit socrii si ma bat la cap, deja de doi ani sa le fac mancare romaneasca
fa-le o mamaliga si te-ai scos

sau du-i la paris la o carciuma cu specific romanesc

ps: vezi ca sarmalele nu ie mancare "tipic" romaneasca
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
O, Dana, ... oscur, helpmi
wet, e ca shi cum ai cere tamaie de la draq~p
O, paiacec, tu cel care esti mai presus de toti in bucatarie, oscur, helpmi
Asha da:D
Uite!Daca vrei sa le faci ceva cu specific romanesc, itzi recomand un Shnitzel haiducesc cu vreo catziva cartofi tzaraneshti, care se fac cam in halul urmator:
Cartofi tzaraneshti:
Se ia vreo catziva cartofi care se curatza asha frumushel,nishte morcovi, vreo doo cepe, o gie capatzana (mare)de usturoi, piper, foi de fras(pardon)Dafin,marar shi patrunjel, roshii proaspete taiate cubuletze, iar daca te lasa inima sh-un ardei gras.
Se caleshte umpic ceapa shi usturoiul in ulei, apoi se adauga cartofii taiatzi cubuletze, shi se lasa umpic sa sfaraie ashea cu ceapa shi usturoiul.Dupa aceea se adauga apa, morcovul taiat rondele shi se lasa sa fiarba pana incepe sa scada ushor.
Se adauga ardeiul tocat fashii cat mai subtziri, roshiile, piperul,dafinul shi ce-am mai enumerat mai sus shi se da la cuptior pana scade calumea.
Lashi sa se raceasca umpic shi te pui pe infulecat!
Cel mai bine insa inainte de a te apuca de cartofii tzaraneshti, e sa te apuci de Snitzelul Haiducesc :
Se ia una bucata carne (pulpa , ceafa, mushchi etc.) proaspata shi se taie bucatzi cat mai mari (umpic mai mari ca alea de se pun pe gratar) shi apetisante.Se unge bine cu nishte ulei, se adauga boia dulce, usturoi zdrobit, cimbru shi piper, + nishte zahar shi , cel mai important, nishte vin de casa, d-ala tras derect din dimijana(daca n-ai, merje sh-un vinuletz d-ala frantzuzesc de colectzie:D),care se toarna in vasul cu bucatzile de carne.
Se da la cuptior la foc mic shi se mai scoate abia dupe ce carnea a baut tot vinul ba chiar s-a shi rumenit umpic.
Se pune cate o bucata de friptura pe farfurie, apoi se completeaza cu cartofi tzaraneshti.Fa-le shi o salata acolosha, de ce-o fi ea: varza, castravetzi muratzi,s.a..
Daca le dai shi o tzuika inainte de masa, o sa te pomeneasca la tot Parisul:)
wet, e ca shi cum ai cere tamaie de la draq~p
O, paiacec, tu cel care esti mai presus de toti in bucatarie, oscur, helpmi
Asha da:D
Uite!Daca vrei sa le faci ceva cu specific romanesc, itzi recomand un Shnitzel haiducesc cu vreo catziva cartofi tzaraneshti, care se fac cam in halul urmator:
Cartofi tzaraneshti:
Se ia vreo catziva cartofi care se curatza asha frumushel,nishte morcovi, vreo doo cepe, o gie capatzana (mare)de usturoi, piper, foi de fras(pardon)Dafin,marar shi patrunjel, roshii proaspete taiate cubuletze, iar daca te lasa inima sh-un ardei gras.
Se caleshte umpic ceapa shi usturoiul in ulei, apoi se adauga cartofii taiatzi cubuletze, shi se lasa umpic sa sfaraie ashea cu ceapa shi usturoiul.Dupa aceea se adauga apa, morcovul taiat rondele shi se lasa sa fiarba pana incepe sa scada ushor.
Se adauga ardeiul tocat fashii cat mai subtziri, roshiile, piperul,dafinul shi ce-am mai enumerat mai sus shi se da la cuptior pana scade calumea.
Lashi sa se raceasca umpic shi te pui pe infulecat!
Cel mai bine insa inainte de a te apuca de cartofii tzaraneshti, e sa te apuci de Snitzelul Haiducesc :
Se ia una bucata carne (pulpa , ceafa, mushchi etc.) proaspata shi se taie bucatzi cat mai mari (umpic mai mari ca alea de se pun pe gratar) shi apetisante.Se unge bine cu nishte ulei, se adauga boia dulce, usturoi zdrobit, cimbru shi piper, + nishte zahar shi , cel mai important, nishte vin de casa, d-ala tras derect din dimijana(daca n-ai, merje sh-un vinuletz d-ala frantzuzesc de colectzie:D),care se toarna in vasul cu bucatzile de carne.
Se da la cuptior la foc mic shi se mai scoate abia dupe ce carnea a baut tot vinul ba chiar s-a shi rumenit umpic.
Se pune cate o bucata de friptura pe farfurie, apoi se completeaza cu cartofi tzaraneshti.Fa-le shi o salata acolosha, de ce-o fi ea: varza, castravetzi muratzi,s.a..
Daca le dai shi o tzuika inainte de masa, o sa te pomeneasca la tot Parisul:)
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
- Membru din: Dum Oct 12, 2003 11:00 pm
aiule, nu exista retete pur romaneshti dar toate care au trecut pe la noi s-au romanizat deci da si nu in acelasi timp
bre io facui asear niste trebi de care o sa povestesc aici dar stiu niste retete step by step undeva cu poze & stuff pe care nu le pot pune aici, dar o sa caut si iti dau ceva pe PM astazi.
cecule, reteta matale e de gospodine incepatuare + ca tot c e carne fripta e usor de facut si merge banda :p
o sa revin cu zama de legume care merge pe caldura rece si o musaca mai alfel, sa caut intai pozele alea.
a, si inca o treaba, bucate vinuri si obiceiuri romanesti a iesit si in frantza in editie franceza si in limba franceza, are o coperta deschisa la culoare si e foarte groasa.
poti sa o iei si de pe net numai cu 26.60 euroi:
http://www.decitre.fr/service/search/fiche_detail/-/ean-9782882501363/index.dhtml
je revien

bre io facui asear niste trebi de care o sa povestesc aici dar stiu niste retete step by step undeva cu poze & stuff pe care nu le pot pune aici, dar o sa caut si iti dau ceva pe PM astazi.
cecule, reteta matale e de gospodine incepatuare + ca tot c e carne fripta e usor de facut si merge banda :p
o sa revin cu zama de legume care merge pe caldura rece si o musaca mai alfel, sa caut intai pozele alea.
a, si inca o treaba, bucate vinuri si obiceiuri romanesti a iesit si in frantza in editie franceza si in limba franceza, are o coperta deschisa la culoare si e foarte groasa.
poti sa o iei si de pe net numai cu 26.60 euroi:
http://www.decitre.fr/service/search/fiche_detail/-/ean-9782882501363/index.dhtml
je revien
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Fiindu-mi fuame si neavand de niciunele prin frigider, am dat aseara iama prin piatza locala, ingramadind diverse produse in sacosha, conform principiului: "ce-ar fi dac-ash combina asta cu asta si cu ailalta? nu poa' sa iasa rau....".
Asadar:
Se caleste niste ceapa in ulei, se adauga fro 2-3 ardei grasi/kapia taiati julienne, se prajesc umpic (da' nu mult!), se pune o conserva de ciumperci d-alea mici si intregi ("button mushrooms"), dupe ce s-au taiat in sferturi, apoi fro 3 rosii mici si gustoase, taiate in shesimi sau optimi, se pune si umpic de apa, putzina sare (nu multa, veti vedea de ce), piper, maghiran, se capaceste cratitza si se lasa sa fiarba innabusit pana legumele respective sunt relativ gata. Daca e nevoie, se mai completeaza cu apa. Se pune o mana de masline (d-aia nu punem multa sare), se mai fierbe umpic, se pune bulion dupa gust - io am pus 4 linguritze zdravene - se toaca niste patrunjel, cu coditze cu tot, c-asa am vazut io la chefu gol-golutz
si se adauga dasupra, se opreste focu si se mai lasa umpic innabusit cu capac, ca sa se patrunda, whatever.
Rezultatul e absolut bestial (mama, ce circ aveam cu taica-meu pe tema cuvantului astuia
), merge si per se, carnivorii pot adauga carnitza, lactivorii telemea, pofta buna
misto reteta lui paiacec, ce daca e simpla? e gustoasa si de efect, taman bine, unde scrie ca gospodina tre sa-si petreaca toata ziua robotind in bucatarie ?! misoginule
Asadar:
Se caleste niste ceapa in ulei, se adauga fro 2-3 ardei grasi/kapia taiati julienne, se prajesc umpic (da' nu mult!), se pune o conserva de ciumperci d-alea mici si intregi ("button mushrooms"), dupe ce s-au taiat in sferturi, apoi fro 3 rosii mici si gustoase, taiate in shesimi sau optimi, se pune si umpic de apa, putzina sare (nu multa, veti vedea de ce), piper, maghiran, se capaceste cratitza si se lasa sa fiarba innabusit pana legumele respective sunt relativ gata. Daca e nevoie, se mai completeaza cu apa. Se pune o mana de masline (d-aia nu punem multa sare), se mai fierbe umpic, se pune bulion dupa gust - io am pus 4 linguritze zdravene - se toaca niste patrunjel, cu coditze cu tot, c-asa am vazut io la chefu gol-golutz

Rezultatul e absolut bestial (mama, ce circ aveam cu taica-meu pe tema cuvantului astuia


misto reteta lui paiacec, ce daca e simpla? e gustoasa si de efect, taman bine, unde scrie ca gospodina tre sa-si petreaca toata ziua robotind in bucatarie ?! misoginule

sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
- Membru din: Lun Noi 15, 2004 12:00 am
eyewitness scrie:fa-le o mamaliga si te-ai scos
sau du-i la paris la o carciuma cu specific romanesc
C'est deja fait! Anu trecut, am mers cu ei la Doina "au pied du tour eiffel" si le-a placut]Daca le dai shi o tzuika inainte de masa, o sa te pomeneasca la tot Parisul[/quote]
Merci pentru reteta, cecule, daca nu fac acu, ramane pentru alta data, oricum. tuica, in Nimes? mwahahaha As vrea eu.. abia am gasit malai.. si ala, pre fiert

Multumesc tuturor pentru retete, am de unde alege, sa vad ce o sa fac.. se pare ca ie unu' care nu prea e incantat.. sau doar il sperie ideea de a incerca ceva nou.. oh well. Merci

Anti pro-ana
-
Weet-weet - Mesaje: 2682
- Membru din: Joi Iun 19, 2003 11:00 pm
aia cu mamaliga nu e o idee rea, sa faci o mamaliga pe paturi cu ceva afumaturi si cashcavale
flufi reteta aia a ta am vazut-o (poate nu exact nu mai stiu) intr-una din reviste, practic sau ailalta, io am facut ceva oarecum asemenea dar zama buna sa poti manca rece si anume:
supica de vara
se pun intr-o oala cu putin ulei (de masline) urmatoarele:
o ceapa cubulete, un morcov ras si unul cuburi, o varza mica, o telina mica, doi ardei grasi cuburi. astea se calesc usurel pana ia zeama lasata culoare frumoasa (pentru asta se sareaza ca se inmoaie mai bine). se pune apa si se pune sa fiarba, timp in care se adauga o mana buna de fasole verde spalata si curatata de ajutoare.
la vreo 15-20 de minute se pun doi cartofi cubulete si o rosie doua date pe razatoare si dupa inca o jumatate de ora un (aiu nu citi)dovlecel si o legatura de patrunjel verde tocat.
dupa inca 10-15 minute se stinge focul si se mai pune putin patrunjel proaspat. e superracoritoare rece.
altfel de musaca
nerecomandat pe canicula, a fost infernal.
se pune la calit pe foc carne tocata de purcel fara ulei ca are ea grasime, impreuna cu doua cepe tocate si un morcov ras. se amesteca din cand in cand, timp in care ajutorul curata cam un kil de cartofi. cand carnea si-a schimbat culoarea se pune patrunjel si o rosie mare pasata/rasa fara coaja si se lasa pana inghite aproape toata zeama. nu se uita sare si piper din belsug.
cartofii se taie rondele si se prajesc in ulei (eu i-am prajit in ceaun la foc mare da' tot m-am kkt pe mine de cald, desi a mers repede).
intr-un castronel se amesteca doo oo de tzara ca am provider
cu faina cata inghit sa iasa un aluat ca ala de clatite inainte sa il subtiezi cu lapte, numai ca pe asta il subtiezi cu smantana la greu.
in tava/cratita de cuptor se alterneaza straturile asa: cartofi, cascaval ras, carne, sos alb, cartofi, sos alb din belsug si iar cascaval. daca faceti mai multa compozitie merg mai multe straturi.
se da la cuptor pana se rumeneste (cam juma de ora) si se fuge din bucatarie la o bere rece.

flufi reteta aia a ta am vazut-o (poate nu exact nu mai stiu) intr-una din reviste, practic sau ailalta, io am facut ceva oarecum asemenea dar zama buna sa poti manca rece si anume:
supica de vara
se pun intr-o oala cu putin ulei (de masline) urmatoarele:
o ceapa cubulete, un morcov ras si unul cuburi, o varza mica, o telina mica, doi ardei grasi cuburi. astea se calesc usurel pana ia zeama lasata culoare frumoasa (pentru asta se sareaza ca se inmoaie mai bine). se pune apa si se pune sa fiarba, timp in care se adauga o mana buna de fasole verde spalata si curatata de ajutoare.
la vreo 15-20 de minute se pun doi cartofi cubulete si o rosie doua date pe razatoare si dupa inca o jumatate de ora un (aiu nu citi)dovlecel si o legatura de patrunjel verde tocat.
dupa inca 10-15 minute se stinge focul si se mai pune putin patrunjel proaspat. e superracoritoare rece.
altfel de musaca
nerecomandat pe canicula, a fost infernal.
se pune la calit pe foc carne tocata de purcel fara ulei ca are ea grasime, impreuna cu doua cepe tocate si un morcov ras. se amesteca din cand in cand, timp in care ajutorul curata cam un kil de cartofi. cand carnea si-a schimbat culoarea se pune patrunjel si o rosie mare pasata/rasa fara coaja si se lasa pana inghite aproape toata zeama. nu se uita sare si piper din belsug.
cartofii se taie rondele si se prajesc in ulei (eu i-am prajit in ceaun la foc mare da' tot m-am kkt pe mine de cald, desi a mers repede).
intr-un castronel se amesteca doo oo de tzara ca am provider

in tava/cratita de cuptor se alterneaza straturile asa: cartofi, cascaval ras, carne, sos alb, cartofi, sos alb din belsug si iar cascaval. daca faceti mai multa compozitie merg mai multe straturi.
se da la cuptor pana se rumeneste (cam juma de ora) si se fuge din bucatarie la o bere rece.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Un alt fel de sufleu
ca nu stiu cum altfel sa-i zic. Toti musafirii care au avut ocazia sa-l guste au cerut reteta.
Va trebuie:
Cartofi
Morcovi
Mazare
Kaiser
Ceapa (rosie bineinteles)
Oo
Branza topita (eu pun ceva crema de branza President – excelenta)
Sare, piper si patrunjel
Nu ma intrebati in ce cantitati ca nu stiu; dupa ochi.
Se curata cartofii de coaja, se taie rondele de vreo doo degete grosime si se pun la fiert in apa cu sare. Separat se pun la fiert morcovii si mazarea (cumparati legume congelate si ati scapat de curatat, in plus fierb si mai repede; sau in conserva si nu mai trebuie fierte). Daca nu aveti morcovi congelati, inutil sa precizez ca trebuie mai intai curatati si apoi taiati rondele de..... ati ghicit... doo degete grosime
. Intr-o tigaie se prajesc cepele taiate...clar... rondele (in prealabil curatate tot de mine ca eu din pacate in bucatarie beneficiez de ajutor numai in ce priveste managementul si Quality Assurance)
si pe la sfarsit se adauga kaiserul taiat cubulete mici.
Cand toate sunt fierte, respectiv prajite se amesteca intr-un castron (nu uitati sa maruntiti patrunjelul si sa-l trantiti peste) se rastoarna intr-un vas de Jena sau intr-o tava de cuptor. Peste ele se toarna oole batute bine bine cu ceva sare si piper si cu branza topita eventual si cu smantana, daca branza topita e mai groasa sau putina. Se da la cuptor pana e gata.
Mancarea se poate servi si ca fel principal la cina, dar si sub forma de garnitura la fripturi (in acest caz puteti renunta la kaiser).
Btw, amintindu-mi ca pana sa parasesc casa parinteasca am fost mare agricultor, ieri am plantat printre muscate usturoi si ceapa in speranta sa obtin ceapa verde si de ce nu, usturoi
. Va tin la curent.

Va trebuie:
Cartofi
Morcovi
Mazare
Kaiser
Ceapa (rosie bineinteles)
Oo
Branza topita (eu pun ceva crema de branza President – excelenta)
Sare, piper si patrunjel
Nu ma intrebati in ce cantitati ca nu stiu; dupa ochi.
Se curata cartofii de coaja, se taie rondele de vreo doo degete grosime si se pun la fiert in apa cu sare. Separat se pun la fiert morcovii si mazarea (cumparati legume congelate si ati scapat de curatat, in plus fierb si mai repede; sau in conserva si nu mai trebuie fierte). Daca nu aveti morcovi congelati, inutil sa precizez ca trebuie mai intai curatati si apoi taiati rondele de..... ati ghicit... doo degete grosime


Cand toate sunt fierte, respectiv prajite se amesteca intr-un castron (nu uitati sa maruntiti patrunjelul si sa-l trantiti peste) se rastoarna intr-un vas de Jena sau intr-o tava de cuptor. Peste ele se toarna oole batute bine bine cu ceva sare si piper si cu branza topita eventual si cu smantana, daca branza topita e mai groasa sau putina. Se da la cuptor pana e gata.
Mancarea se poate servi si ca fel principal la cina, dar si sub forma de garnitura la fripturi (in acest caz puteti renunta la kaiser).
Btw, amintindu-mi ca pana sa parasesc casa parinteasca am fost mare agricultor, ieri am plantat printre muscate usturoi si ceapa in speranta sa obtin ceapa verde si de ce nu, usturoi

............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
Ciuperci umplute cu spanac
servus, sin ella. singura pe-aici?
am vazut pe threadul cu mancaruri care nu ne plac foarte multi fani spanac asa ca m-am gandit sa le fac un cadou
. Am mancat ciuperci umplute cu spanac intr-un restaurant grecesc si am facut si eu acasa dupa cum m-a taiat capul si anume asa:
Se fierbe spanacul in apa cu sare, se lasa la scurs si apoi se toaca. Se rastoarna intr-o cratita cu ulei incins, se prajeste putin, apoi se pune smantana amestecata cu o lingura de faina si se lasa sa dea cateva clocote, iar la sfarsit se adauga usturoi pisat. Daca e nevoie adaugati si putin lapte sau apa. Puteti sa caliti niste ceapa in ulei inainte de a pune spanacul, daca nu va deranjeaza combinatia ceapa-usturoi.
Se umplu ciupercile cu spanac, se rade cascaval pe deasupra si se dau la cuptor. Se servesc calde.
Pofta buna!

am vazut pe threadul cu mancaruri care nu ne plac foarte multi fani spanac asa ca m-am gandit sa le fac un cadou

Se fierbe spanacul in apa cu sare, se lasa la scurs si apoi se toaca. Se rastoarna intr-o cratita cu ulei incins, se prajeste putin, apoi se pune smantana amestecata cu o lingura de faina si se lasa sa dea cateva clocote, iar la sfarsit se adauga usturoi pisat. Daca e nevoie adaugati si putin lapte sau apa. Puteti sa caliti niste ceapa in ulei inainte de a pune spanacul, daca nu va deranjeaza combinatia ceapa-usturoi.
Se umplu ciupercile cu spanac, se rade cascaval pe deasupra si se dau la cuptor. Se servesc calde.
Pofta buna!
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
sin ella scrie:am vazut pe threadul cu mancaruri care nu ne plac foarte multi fani spanac.
Spanacul, ca tot ce-i verde, e mai bun maruntit de crud, ori cel mult oparit.
Dupa asta poate fi pur si simplu ascuns in ce va place mai mult.
De exemplu in sos de marar sau de usturoi. In maioneza aromata, am auzit ca place unora (mie nu-mi prieste maioneza). In smantana groasa (ori frisca proaspat batuta,fara zahar) aromata cu prafuri de frunze uscate.
Olive 2 Popeye? In mujdei.
-
sol - Junior Member
- Mesaje: 520
- Membru din: Vin Apr 22, 2005 11:00 pm
Spanacul, ca tot ce-i verde, e mai bun maruntit de crud, ori cel mult oparit.
o laie bre, o laie, tzam zis sa nu te bagi ... sinela, ie bine draga.
poate fi scuns o laie, ascunde-i-l lu aiu si o sa pleci din tzara fara viza, cu viteza de concorde de la shutu-n kur.
deci am intrat pt ceva urgent si vreau sa las aici sa nu uit sa va dau cand revin doo trebi: ciuperci cu smantana si paella (care e o gateala deosebita si merje si fara paellara sau cum naiba ii zice la tigaia vietzii).
weekend placut ca la mine abia incepe

semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
sin ella scrie:servus, sin ella. singura pe-aici? .......Se fierbe spanacul in apa cu sare..........
"n-are rost sa te contrazic......."
Totusi, daca ai fiert/oparit spanacul, doar vreun lup de mare (+ ceva exceptii) nu te-ar mai contrazice.
Singurul mod (a nu se citi "moderator") de "preparare" care face spanacul comestibil este salata: combinat (sau nu) cu salata verde (marole), ridichi, castraveti, ceapa, usturoi (nu neaparat verde) + ulei, otet/lamaie, sare. Frunza carnoasa de spanac crud face toate paralele intr-o salata.
Fiert/oparit capata o consistenta usor gretoasa, ca gustul n-ar fi chiar rau.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
- kant emir
- Mesaje: 9782
- Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am
Branzoaice
Pentru ca ma amuza foarte tare retetele lui danone in care ne povesteste una alta, incerc si eu o reteta din asta "narativa" in speranta sa-i adaug un pic de sare si piper.
Bantui duminica spre inserat prin bucatarie, bagi nasul in frigider, descoperi branza de vaci si un pic de urda si pac iti vine idea: branzoaice! Scoti cartea de bucate de la naftalina, dai un search, vezi ce complicat e aluatul si cate vase trebuie sa murdaresti, renunti la idee, mergi in camera de zi, butonezi telecomanda, imaginea obsedanta a unei branzoaice aburinde te obsedeaza in mod obsedant, te intorci in bucatarie, descoperi o alta carte de bucate pentru gospodina moderna (bingo! asta-s io), iti pui toate sperantele in ea si surpriza: nu te dezamageste, nema reteta de branzoaice.
In acest moment incepi sa improvizezi:
Aluat:
500 gr faina
cam 100 gr. unt (stiam eu ca uit ceva, bine ca mi-am amintit, uff)
o priza de sare
vanilie (daca este)
un praf de drojdie
3-4 linguri de zahar
2 galbenusuri
1 ceasca de lapte caldut (cat ia aluatul)
Se zapacesc toate acestea cu mixerul, se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se pune la dospit la caldurica.
Intre timp se prepara umplutura din:
cel putin 500 gr. branza de muuuh
+ niste urda (daca este si daca aveti chef)
3 albusuri (doua ramase de la aluat + unul nou; galbenusul ramas de caruta il folositi mai tarziu)
cam 6 linguri de zahar plus vanilie
stafide (optional)
albusurile + vanilia + zaharul se bat (bine bine, cum altfel?
) cu mixerul, apoi se amesteca (,) cu branza, urda si stafidele si gata umplutura.
Aluatul se lasa la dospit cel putin ½ ora dupa care se intinde si apoi se taie patratele sau se portioneaza si apoi se intinde, cum va e mai la indemana, se umplu patratelele cu branza si se impacheteaza sub forma de branzoaice, se mozoleste scurt sotul care trece prin bucatarie in scop sa-si mai ia o bere, in momentul in care acesta remarca foarte subtil: “Ce-s astea? Aaa... branzoaice? Nu mai bine cumparam?â€Â
Bantui duminica spre inserat prin bucatarie, bagi nasul in frigider, descoperi branza de vaci si un pic de urda si pac iti vine idea: branzoaice! Scoti cartea de bucate de la naftalina, dai un search, vezi ce complicat e aluatul si cate vase trebuie sa murdaresti, renunti la idee, mergi in camera de zi, butonezi telecomanda, imaginea obsedanta a unei branzoaice aburinde te obsedeaza in mod obsedant, te intorci in bucatarie, descoperi o alta carte de bucate pentru gospodina moderna (bingo! asta-s io), iti pui toate sperantele in ea si surpriza: nu te dezamageste, nema reteta de branzoaice.

In acest moment incepi sa improvizezi:
Aluat:
500 gr faina
cam 100 gr. unt (stiam eu ca uit ceva, bine ca mi-am amintit, uff)
o priza de sare
vanilie (daca este)
un praf de drojdie
3-4 linguri de zahar
2 galbenusuri
1 ceasca de lapte caldut (cat ia aluatul)
Se zapacesc toate acestea cu mixerul, se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se pune la dospit la caldurica.
Intre timp se prepara umplutura din:
cel putin 500 gr. branza de muuuh
+ niste urda (daca este si daca aveti chef)
3 albusuri (doua ramase de la aluat + unul nou; galbenusul ramas de caruta il folositi mai tarziu)
cam 6 linguri de zahar plus vanilie
stafide (optional)
albusurile + vanilia + zaharul se bat (bine bine, cum altfel?

Aluatul se lasa la dospit cel putin ½ ora dupa care se intinde si apoi se taie patratele sau se portioneaza si apoi se intinde, cum va e mai la indemana, se umplu patratelele cu branza si se impacheteaza sub forma de branzoaice, se mozoleste scurt sotul care trece prin bucatarie in scop sa-si mai ia o bere, in momentul in care acesta remarca foarte subtil: “Ce-s astea? Aaa... branzoaice? Nu mai bine cumparam?â€Â
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
deci sa revenim printre picaturi cu:
ciuperci cu smantana
se ia juma' de kil de champignoane si se taie sferturi dupa ce s-au spalat (io nu le curatz de pielile alea ca is gustoase).
se pun la calit in aproximativ jumatate de pachet de unt si se lasa acoperite.
cand isi lasa zeama si is patrunse se pune o lingurita de faina sa lege sucu, se amesteca bine, se pune o cana de smantana, sare, piper si patrunjel si se mai lasa sa bulbuceasca umpic.
merge de mare angajament langa fripturi, paneuri, ficatzei si ... musaca asa cum am servit eu.
paella
sper sa mi-o amintesc pe reteta cum trebuie.
am avut asa: o portie de scoici cu tot cu cochilie congelate, o punguta de cocktail de fructe de mare, cateva felii de salam chorizo, ardei gras, ceapa, usturoi, putin morcov, trei pungi de orez (din cel care merge fiert direct in punga ca ramane bobul intreg), jumatate de catel de usturoi, putin vin alb, sofran, boia iute.
se calesc in cel mai bun ulei de masline doua cepe si usturoiul tocate, se adauga ardei gras, putin patrunjel si morcovul si se mai calesc impreuna. separat se fierb scoicile iar zeama se pastreaza.
in tigaie - de fapt trebuie un vas cu suprafata mare care sa distribuie uniform caldura, in original se face in treburi care arata cam asa:
http://images.amazon.com/images/P/B00008UA64.01.LZZZZZZZ.jpg
- se adauga chorizo (fie el salam sau carnat) si fructele de mare dezghetate si se mai calesc, apoi se stinge cu zeama de la fructe de mare, se presara sofran (minim doua pliculete), boia iute cam o lingurita, depinde de iuteala, apoi se completeaza cu apa sau supa de peste/pui, se acopera si se lasa pana este absorbita zeama in totalitate de orez (mai completati sau nu in functie de cum vedeti ca s-a facut bobul).
se mananca
inca op poza, cam asa arata, daca aveti posibilitatea, crustaceii mari sunt ideali:
http://www.celebrations-inc.com/images/paella.gif
variante: se poate face din orice fel de carne, varianta intalnita si preferata fiind in general ca cea de mai sus + bucatele de carne de pui. merge si fara fructe de mare si cu mai multe legume de care eu nu am avut, mazare, fasole verde, chiar si porumb dulce si carne cu os.
http://embruns.net/images/paella.jpg
ciuperci cu smantana
se ia juma' de kil de champignoane si se taie sferturi dupa ce s-au spalat (io nu le curatz de pielile alea ca is gustoase).
se pun la calit in aproximativ jumatate de pachet de unt si se lasa acoperite.
cand isi lasa zeama si is patrunse se pune o lingurita de faina sa lege sucu, se amesteca bine, se pune o cana de smantana, sare, piper si patrunjel si se mai lasa sa bulbuceasca umpic.
merge de mare angajament langa fripturi, paneuri, ficatzei si ... musaca asa cum am servit eu.
paella
sper sa mi-o amintesc pe reteta cum trebuie.
am avut asa: o portie de scoici cu tot cu cochilie congelate, o punguta de cocktail de fructe de mare, cateva felii de salam chorizo, ardei gras, ceapa, usturoi, putin morcov, trei pungi de orez (din cel care merge fiert direct in punga ca ramane bobul intreg), jumatate de catel de usturoi, putin vin alb, sofran, boia iute.
se calesc in cel mai bun ulei de masline doua cepe si usturoiul tocate, se adauga ardei gras, putin patrunjel si morcovul si se mai calesc impreuna. separat se fierb scoicile iar zeama se pastreaza.
in tigaie - de fapt trebuie un vas cu suprafata mare care sa distribuie uniform caldura, in original se face in treburi care arata cam asa:
http://images.amazon.com/images/P/B00008UA64.01.LZZZZZZZ.jpg
- se adauga chorizo (fie el salam sau carnat) si fructele de mare dezghetate si se mai calesc, apoi se stinge cu zeama de la fructe de mare, se presara sofran (minim doua pliculete), boia iute cam o lingurita, depinde de iuteala, apoi se completeaza cu apa sau supa de peste/pui, se acopera si se lasa pana este absorbita zeama in totalitate de orez (mai completati sau nu in functie de cum vedeti ca s-a facut bobul).
se mananca

inca op poza, cam asa arata, daca aveti posibilitatea, crustaceii mari sunt ideali:
http://www.celebrations-inc.com/images/paella.gif
variante: se poate face din orice fel de carne, varianta intalnita si preferata fiind in general ca cea de mai sus + bucatele de carne de pui. merge si fara fructe de mare si cu mai multe legume de care eu nu am avut, mazare, fasole verde, chiar si porumb dulce si carne cu os.
http://embruns.net/images/paella.jpg
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Conopida la cuptor
1 conopida mare
6 oua
250 gr. smantana
niste branza topita
sare, piper
Se alege o conopida mai marisoara, se spala, se desprind buchetelele si se pun la fiert in apa cu sare. Cand s-au fiert, se scurge apa, se aseaza intr-un vas de Jena un strat de conopida fiarta, se presara cu pesmet, se mai adauga un strat de conopida, iar se pune pesmet si tot asa pana se termina conopida. Se toarna peste conopida ouale batute cu smantana si branza topita plus sare si piper si apoi se da la cuptor la foc potrivit. Mancarea se serveste calda sau rece cu mult piper.
Excelenta pe canicula, dar n-as recomanda bere.
In loc de conopida puteti pune pastai fierte sau brocoli.
6 oua
250 gr. smantana
niste branza topita
sare, piper
Se alege o conopida mai marisoara, se spala, se desprind buchetelele si se pun la fiert in apa cu sare. Cand s-au fiert, se scurge apa, se aseaza intr-un vas de Jena un strat de conopida fiarta, se presara cu pesmet, se mai adauga un strat de conopida, iar se pune pesmet si tot asa pana se termina conopida. Se toarna peste conopida ouale batute cu smantana si branza topita plus sare si piper si apoi se da la cuptor la foc potrivit. Mancarea se serveste calda sau rece cu mult piper.
Excelenta pe canicula, dar n-as recomanda bere.
In loc de conopida puteti pune pastai fierte sau brocoli.
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
se aseaza intr-un vas de Jena
mai bine de stanjeneala sau rushine

If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
- Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm
danone, mersi de sfat. asa o sa fac data viitoare. pacat ca nu m-am gandit. in paralel facusem o supa de legume si n-ar fi stricat zeama aia.
eyewitness, de ciuda
.
Tocmai am bagat o pulpa de curcan la cuptor, dupa ce am impanat-o cu usturoi, am uns-o cu ulei de masline si am adaugat condimente si niste apica in tava. N-am avut rabdare/chef sa o pun la macerat.
+ de vreo saptamana a iesit usturoiul pe care-l plantasem nu demult
. pacat ca a fost cam frig in ultima vreme.
eyewitness, de ciuda

Tocmai am bagat o pulpa de curcan la cuptor, dupa ce am impanat-o cu usturoi, am uns-o cu ulei de masline si am adaugat condimente si niste apica in tava. N-am avut rabdare/chef sa o pun la macerat.
+ de vreo saptamana a iesit usturoiul pe care-l plantasem nu demult

............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
WARNING!!! Urmatoarea reteta poate fi vizionata de eyewitness numai cu acordul sau impreuna cu gagalina
Salata de dovlecei cu vinete
Conceputa pentru a sta cat mai putin pe canicula la copt si pentru protectia pateului (salata e usoara), treaba se face asa:
se iau cantitati aproape egale de vinete coapte si scurse si dovlecei fierti si scursi bine (trebuie presati pt ca retin multa apa).
vinetele se toaca obisnuit, se pastreaza una mai mica ce se va pune in castron peste dovlecei impreuna cu sare, un catel de usturoi, un pic de maioneza (sau in lipsa, ulei).
se paseaza zdrobesc fac pasta dupa posibilitati cele de mai sus, apoi se amesteca impreuna cu vinetele tocate normal si se omogenizeaza. se mai pune si ceapa tocata fin si gata, se serveste ca orice salata de vinete, cu rosii, ardei copti ... dupa plac.
Salata de dovlecei cu vinete
Conceputa pentru a sta cat mai putin pe canicula la copt si pentru protectia pateului (salata e usoara), treaba se face asa:
se iau cantitati aproape egale de vinete coapte si scurse si dovlecei fierti si scursi bine (trebuie presati pt ca retin multa apa).
vinetele se toaca obisnuit, se pastreaza una mai mica ce se va pune in castron peste dovlecei impreuna cu sare, un catel de usturoi, un pic de maioneza (sau in lipsa, ulei).
se paseaza zdrobesc fac pasta dupa posibilitati cele de mai sus, apoi se amesteca impreuna cu vinetele tocate normal si se omogenizeaza. se mai pune si ceapa tocata fin si gata, se serveste ca orice salata de vinete, cu rosii, ardei copti ... dupa plac.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
Gratin de courgette ( INTERZIS AIULUI )
Nu-mi vine in minte nici o traducere dar oricum, e cu dovlecei, deci aiu sa nu citeasca, nu,
Dovlecei, am avut taiati felii, la congelator, deci nush cati ar trebui, depinde de mancaciosi.. Eu cred ca am pus cam un dovlecel..
Deci, se taie dovleceii in feliutze (cu sau fara coaja) se pun la prajit intr-o tigaie cu putin unt/ulei , dar chiar putin, pentru ca eu am facut greseala de a pune mult si a trebuit sa il scot dup-aia. O data cu dovleceii se pune sare, piper, usturoi pisat, daca aveti si vreti, niscaiva ierburi.
Intre timp, sau dupa, cum vreti, se face un sos bechamel, sau de ciulama, ca tot aia e.
Adica se pune la topit niste unt se pune sare, piper, eventual ceva ierburi, se baga faina peste, ca sa iasa un fel de aluat, se adauga un pic de smantana si dup-aia se dilueaza cu lapte. Cum aveam niste unt de la dovlecei, nu l-am aruncat, l-am amestecat cu faina, iarasi sare si piper, si am bagat peste sos, l-am inmultit un pic.
Dupa ce dovleceii sunt prajiti, se pun intr-un vas jena ( sau orice vas care mere in cuptor) asa: un strat dovlecei, unu de sos, unu dovlecei, unu sos.. si faceti asa pana vi se acreste, sau pana se termina cantitatile. Se termina cu sosul, pe care il acoperiti, cu grija, cu niste branza rasa ( eu am avut doar emmental, dar niste telemea ar fi fost excelenta ) si se baga la cuptor.
Se lasa pana branza devine un pic aurie. Se serveste cu.. ce doreste caprioara, eu am facut un steak haché si am pus si branza d-aia pentru hamburgeri, iar deasupra ceapa prajita. A fost fuarte bun
1.dovleceii
2. inainte de a merge la cuptor
3. dupa ce a trecut prin cuptor
4. varianta finala
Bon ap !
Dovlecei, am avut taiati felii, la congelator, deci nush cati ar trebui, depinde de mancaciosi.. Eu cred ca am pus cam un dovlecel..
Deci, se taie dovleceii in feliutze (cu sau fara coaja) se pun la prajit intr-o tigaie cu putin unt/ulei , dar chiar putin, pentru ca eu am facut greseala de a pune mult si a trebuit sa il scot dup-aia. O data cu dovleceii se pune sare, piper, usturoi pisat, daca aveti si vreti, niscaiva ierburi.
Intre timp, sau dupa, cum vreti, se face un sos bechamel, sau de ciulama, ca tot aia e.
Adica se pune la topit niste unt se pune sare, piper, eventual ceva ierburi, se baga faina peste, ca sa iasa un fel de aluat, se adauga un pic de smantana si dup-aia se dilueaza cu lapte. Cum aveam niste unt de la dovlecei, nu l-am aruncat, l-am amestecat cu faina, iarasi sare si piper, si am bagat peste sos, l-am inmultit un pic.
Dupa ce dovleceii sunt prajiti, se pun intr-un vas jena ( sau orice vas care mere in cuptor) asa: un strat dovlecei, unu de sos, unu dovlecei, unu sos.. si faceti asa pana vi se acreste, sau pana se termina cantitatile. Se termina cu sosul, pe care il acoperiti, cu grija, cu niste branza rasa ( eu am avut doar emmental, dar niste telemea ar fi fost excelenta ) si se baga la cuptor.
Se lasa pana branza devine un pic aurie. Se serveste cu.. ce doreste caprioara, eu am facut un steak haché si am pus si branza d-aia pentru hamburgeri, iar deasupra ceapa prajita. A fost fuarte bun

1.dovleceii
2. inainte de a merge la cuptor
3. dupa ce a trecut prin cuptor
4. varianta finala
Bon ap !
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Anti pro-ana
-
Weet-weet - Mesaje: 2682
- Membru din: Joi Iun 19, 2003 11:00 pm
super! poze!
Dovlecei gratinati le zice, dupa revolutie in reviste aparusera niste traduceri dementiale gen zucchini in gratin si nu mi stiu, da erau dementiale
acu' aiu o sa cam dispara de pe aici ca e sezonu dovleceilor, is ieftini si am deja provizii si planuri de ceva chiftelutze, pane, shtrudel cu dovlecei. timp sa fie si caldura mica.
Dovlecei gratinati le zice, dupa revolutie in reviste aparusera niste traduceri dementiale gen zucchini in gratin si nu mi stiu, da erau dementiale

acu' aiu o sa cam dispara de pe aici ca e sezonu dovleceilor, is ieftini si am deja provizii si planuri de ceva chiftelutze, pane, shtrudel cu dovlecei. timp sa fie si caldura mica.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
- Mesaje: 18663
- Membru din: Sâm Aug 04, 2001 11:00 am
- Localitate: La Matze Fripte
da, excelent arata. Cand am vazut prima poza si mie mi-a trecut prin minte zucchini, pentru ca dovleceii pe care-i cunosc eu au coaja alba. dar ce conteaza cum le zice cand iti lasa gura apa vazand pozele? de-acum si eu o sa fac. sper.
............................
- sin ella
- Mesaje: 2033
- Membru din: Vin Noi 26, 2004 12:00 pm
- Localitate: pe alt forum
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante
Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator