Traseu in Maramures-vf.Pietroasa
17 mesaje
• Pagina 1 din 1
Traseu in Maramures-vf.Pietroasa
Vf.Pietroasa
Plecind din Baia Mare, mai lesne poţi ajunge pe Virful Pietroasa (altitudine: 1.200 metri) prin Blidari sau prin Băiţa. Am ales, de această dată, traseul prin Băiţa, urmind lunga vale cu acelaşi nume. Nu zăbovim la şura in care-i un puţ de mină. Pe locul fostei mine Tiuzoşa este un gater, trădat de-o suprafaţă mare de teren acoperită cu rumeguş. La confluenţa Băiţei cu Colbul, am numărat trei mnilerii sau bocşe, in care se face mangalul. Muncitorii sint de prin părţile Jiboului, iar intreprinzătorul, din Harghita. Judecind după căsuţa ce-o au in lucru, inţelegi că vor arde multă pădure. Lemnele-s pregătite la metru, apoi stivuite-n piramidă şi acoperite cu pămint ca să ardă inăbuşit. Mangalul se vinde bine in Germania.Pe-aproape de locul bocşelor a fost Mina Ludovica. De la ea pleacă o galerie pină pe sub Firiza. Ideea unui geolog era ca prin galerie să se aducă apele Firizei, spre Băiţa. In subteran, după o cădere a apelor de vreo 40 de metri, ele ar fi pus in mişcare o turbină care să producă curent electric. Vremurile s-au schimbat, iar de proiect s-a ales colbul. (Asta tot pentru că ne aflăm pe Valea Colbului. Dar de unde numele acestei văi? De la şteampuri, locurile in care se zdrobea minereul, unde rezulta mult praf, colb). Ieşim din zona mineritului de pe Valea Băiţei spunind că, in dreapta, a fost vestita Mină Neagră. I s-a spus aşa deoarece filonul de aici este de culoare neagră. Conţine argint.Am urmat drumul forestier de pe Colbul. Din loc in loc, rulote pentru cazarea muncitorilor forestieri. Cum este simbătă, ei sint plecaţi. Doar urmele lor se văd. Pe-o rulotă scrie: “Sint plecat in luna de miere!â€Â
Plecind din Baia Mare, mai lesne poţi ajunge pe Virful Pietroasa (altitudine: 1.200 metri) prin Blidari sau prin Băiţa. Am ales, de această dată, traseul prin Băiţa, urmind lunga vale cu acelaşi nume. Nu zăbovim la şura in care-i un puţ de mină. Pe locul fostei mine Tiuzoşa este un gater, trădat de-o suprafaţă mare de teren acoperită cu rumeguş. La confluenţa Băiţei cu Colbul, am numărat trei mnilerii sau bocşe, in care se face mangalul. Muncitorii sint de prin părţile Jiboului, iar intreprinzătorul, din Harghita. Judecind după căsuţa ce-o au in lucru, inţelegi că vor arde multă pădure. Lemnele-s pregătite la metru, apoi stivuite-n piramidă şi acoperite cu pămint ca să ardă inăbuşit. Mangalul se vinde bine in Germania.Pe-aproape de locul bocşelor a fost Mina Ludovica. De la ea pleacă o galerie pină pe sub Firiza. Ideea unui geolog era ca prin galerie să se aducă apele Firizei, spre Băiţa. In subteran, după o cădere a apelor de vreo 40 de metri, ele ar fi pus in mişcare o turbină care să producă curent electric. Vremurile s-au schimbat, iar de proiect s-a ales colbul. (Asta tot pentru că ne aflăm pe Valea Colbului. Dar de unde numele acestei văi? De la şteampuri, locurile in care se zdrobea minereul, unde rezulta mult praf, colb). Ieşim din zona mineritului de pe Valea Băiţei spunind că, in dreapta, a fost vestita Mină Neagră. I s-a spus aşa deoarece filonul de aici este de culoare neagră. Conţine argint.Am urmat drumul forestier de pe Colbul. Din loc in loc, rulote pentru cazarea muncitorilor forestieri. Cum este simbătă, ei sint plecaţi. Doar urmele lor se văd. Pe-o rulotă scrie: “Sint plecat in luna de miere!â€Â
- dany82iepan
- Junior Member
" Mangalul se vinde bine in Germania."
Se vinde si in benzinariile noastre.
" pasiunile de căpătii ale mulţimii sint sexul şi alcoolul. "
Multi facem parte din aceasta multime
"Urcind spre Virful Paltinul, intr-o tinără pădure de fag,"In tara asta toate padurile sunt yinere.Capitalistii hrapareti au taiat padurile patriei
" Şi ultimele petece de zăpadă."
Ai copiat de undeva textul?.Deoarece zapada abia vine.
Mi-a placut drumetia.Invidiez pe cel care a facut-o.Eu am dat o tura pana la Campina dar cu masina.N-am mai fost pe valea Prahovei de multa vreme(10 ani,poate mai mult).
S-a construit la iesirea din Brasov in draci.N-am mai recunoscut peisajul.Foarte mult beton.
Se vinde si in benzinariile noastre.
" pasiunile de căpătii ale mulţimii sint sexul şi alcoolul. "
Multi facem parte din aceasta multime
"Urcind spre Virful Paltinul, intr-o tinără pădure de fag,"In tara asta toate padurile sunt yinere.Capitalistii hrapareti au taiat padurile patriei
" Şi ultimele petece de zăpadă."
Mi-a placut drumetia.Invidiez pe cel care a facut-o.Eu am dat o tura pana la Campina dar cu masina.N-am mai fost pe valea Prahovei de multa vreme(10 ani,poate mai mult).
S-a construit la iesirea din Brasov in draci.N-am mai recunoscut peisajul.Foarte mult beton.
- pacha
Stiu ca zapada abia vine sau care sunt pasiunile de capatai ale multimii,dar textul este pur informativ:este un traseu facut de un prieten(Alec Portase)si are ca scop indrumarea pt cei ce vor sa urce pe Pietroasa...Acuma noah....trebuia sa zic toate detaliile astea?cine vrea sa urce,ia aminte si pleaca.Stiu ce inseamna o descriere a unui traseu pt cei interesati pt ca si pe mine m-a ajutat de mai multe ori asa ceva.Mersi de observatii oricum...
Stiu ca zapada abia vine sau care sunt pasiunile de capatai ale multimii,dar textul este pur informativ:este un traseu facut de un prieten(Alec Portase)si are ca scop indrumarea pt cei ce vor sa urce pe Pietroasa...Acuma noah....trebuia sa zic toate detaliile astea?cine vrea sa urce,ia aminte si pleaca.Stiu ce inseamna o descriere a unui traseu pt cei interesati pt ca si pe mine m-a ajutat de mai multe ori asa ceva.Mersi de observatii oricum...
- dany82iepan
- Junior Member
interesanta idee. Deci ne adunam vreo cativa. De exemplu Dany din Suceava, Pacha din Cluj, gigiell din Sibiu,..........apropo tu de unde esti sa stim daca va fi o adunatura omogena:D, si cine ar trebui sa vina cu masina sa fie convenabil pentru toata lumea, si mai ales unde sa ne adunam?srazvi scrie:pai ne adunam vreo 4-5 din care unul cu masina si mergem
Adica daca ai de facut vreo propunere , da-i drumu! si vezi pe urma daca ai adepti.
Dany82, e frumoasa descrierea traseului facuta de prietenul tau dar poate ar fi si mai interesante descrieri proprii, decat simplu copy-paste. adica ar avea un impact mai bun asupra cititorilor. cel putin asta e parerea mea.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
Am coborat-o,cu emotii,caci am lipit-o cu maglavaisuri a doua oara.Si astazi circul cu ea tot asa lipita.
Am urcat de atunci inca de doua ori fara probleme.Dar am bagat oarece suma in intretinere.
La vara putem face o tura si prin Apuseni daca sunt amatori.Amatori de drumetie si pestereala.
Am urcat de atunci inca de doua ori fara probleme.Dar am bagat oarece suma in intretinere.
La vara putem face o tura si prin Apuseni daca sunt amatori.Amatori de drumetie si pestereala.
- pacha
Chiar ma gandeam ca ar fi frumos sa fac niste descrieri ale unor trasee sau impresii din drumetii facute de mine,faza e ca nu prea am stofa de scriitor si ultima excursie fainuta de o sapt a fst anul trecut in vara:Piatra Craiului si Bucegii,as putea scrie despre astea,dar las pe cand fac una iarna asta sau Retezatu anu viitor.
Daca ati fost vreunu la vulcanii noroiosi,ar fi fain sa auzim cum a fost....
Daca ati fost vreunu la vulcanii noroiosi,ar fi fain sa auzim cum a fost....
- dany82iepan
- Junior Member
O intrebare
[quote="dany82iepan"]Vf.Pietroasa
Plecind din Baia Mare, mai lesne poţ]
Ai si poze din zona descrisa anterior?
Plecind din Baia Mare, mai lesne poţ]
Ai si poze din zona descrisa anterior?
- pancstap
- Junior Member
pancstap scrie:Ai si poze din zona descrisa anterior?
Nu am de acolo, dar am din alti munti....te intereseaza ceva anume?
- dany82iepan
- Junior Member
Poze frumoase
dany82iepan scrie:Nu am de acolo, dar am din alti munti....te intereseaza ceva anume?
Da, de oriunde, dar cu precizarea exacta, ce apare in imagine. Adresa mea este wroweb@yahoo.com
- pancstap
- Junior Member
Acum intelegi?
gigiell scrie:Auzi bre asta pancstap. Tu inafara de a cere poze superbe mai sti si altceva?
Ia contribuie si tu cu ceva la fericirea uamenilor nu numa cu cershitu
Poftim Gigiel: http://www.welcometoromania.ro
- pancstap
- Junior Member
peisaj de toamna in octombrie a.c. in Maramures mai exact in Rona de Jos
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
- dany82iepan
- Junior Member
In loc de raspuns o invitatie
dany82iepan scrie:E fainutz site-u pancstamp,da nu am vazut galerie foto,sau e in constructie?
Ma bucur ca iti palace, dar aici nu este locul promovarii site-urilor. Acest subiect se termina aici. OK?
Intentia mea este sa gasesec poze frumoase, de la autori cunoscuti sau mai putin cunoscuti, care stiu si sa precizeze ce anume au prins in imagine.
wroweb@yahoo.com
- pancstap
- Junior Member
17 mesaje
• Pagina 1 din 1
Înapoi la Calatorie, turism, plimbare