de Aliosha » Joi Dec 15, 2005 5:31 am
„Ar fi o ruşine să mă suspende doar pentru că aşa vor evreii"
Paolo Di Canio, 37 de ani, căpitanul lui Lazio Roma, după ce a repetat salutul nazist la meciul de la Livorno (gsp)
===================================================
Campioni de toamnă topiţi iarna
Alin Buzărin
Nu neapărat fluierul lui Rodriguez Santiago a decis eliminarea lui Dinamo
Se va glosa mult pe prestaţia acustică a arbitrului spaniol. Barthez plecase la duşuri şi se pregătea să se usuce la păr. Chihaia apucase să tragă pe la ultimul bis al concertului, iar Felix Drăghici a rostit un "finaaaaaaaaal" prelung, in timpul căruia mingea putea ajunge pină in vecini, la Saint Tropez, pe chipiul de jandarm al lui Louis de Funes. Dacă tot e să facem teoria algebrei, geometriei şi metafizicii minutului 94, trebuie să ne uităm in spate, către Sofia, cind pe esteţii ultimei şi fatalei secunde ii apucase, la 0-0 in deplasare, atacatul in zece oameni.
Calificarea nu s-a pierdut in secunda fluierului de la Marsilia. Nici măcar in momentul in care Vlad Munteanu rata singur cu Barthez, nici cind se lua gol din corner, ca la Divizia C, nici cind se pierdea timpul, in ultimele minute, cu Bratu şi Grigorie care se văitau pe teren, in loc să se tirască afară.
Ratarea efectivă a Europei s-a produs mai demult, şi nu deodată, ci treptat. Aflată mai mereu cu un pas in spatele umbrei internaţionale a Stelei, echipa din Ştefan cel Mare a inceput să-şi propună doar mărunte mize interne. Contabilizarea unor titluri şi a unor cupe care nu spun nimic dacă nu sint urmate de ecou extern. Sau tezaurizarea unor abureli semioficiale, cum ar fi distincţia de tinichea numită campioană de toamnă. Dacă bine ne aducem aminte, anul trecut, in ultima etapă a turului, Argeşul a primit cu nonşalanţă exact atitea goluri cite ii trebuiau lui Dinamo pentru a ierna pe locul doi in campionat, la golaveraj.
Prin patrie lucrurile se mai rezolvă, insă prin Europa nu. Iar de arbitraj nu e cazul să vorbească Dinamo, chiar dacă Rodriguez Santiago ar fi fluierat sfirşitul meciului incă de la pauză. Atunci cind se invocă acest motiv, se pot pune casetele meciurilor din campionat, acolo unde frustraţii ultimei clipe de la Marsilia s-au bucurat, de-a lungul timpului, de o grămadă de privilegii. Fulgerele de toamnă din ţară sint steluţe de gheaţă in iarna continentului, topite in glodul bulgăresc, amestecat cu aburii de pe fluierul lui Rodriguez Santiago.
15 decembrie 2005 (gsp)
===========================================
Asta e ce mi s-a parut mie mai interesant in gazeta de azi. Pentru prima parte: e de notorietate faptul ca o mare parte a galeriei lui Lazio e de extrema dreapta. Doar Italia e patria lui Musolini...
Articolul lui Buzarin l-am ales pentru ca a subliniat ceva ce clar de ani de zile: nspe campionate luate, dar degeaba.
Ar mai fi ceva legat de faza golului anulat in ultimul minut: stiu ca s-a intamplat ceva similar la un campionat mondial intr-un meci in care una dintre echipe era Argentina (daca nu ma insel). S-a batut un corner direct pe poarta- drept ultima faza- si a fost gol. Arbitrul a fluierat finalul meciului imediat dupa ce mingea a fost sutata de la coltul terenului.
"Against modern football."