Paulo Coelho-un scriitor care "da bine"

parca urmand sirul de slove, ce-a tale ganduri samanara...

Mesajde Daimon » Mar Feb 22, 2005 11:14 pm

am citit mai multe carti de Coelho. e fara indoiala o moda. nu spun ca e total lipsit de valoare, dar prea multa simplitate, si faptul ca da totul mura in gura m-a cam dezamagit.

Alchimistul incepe foarte fain si promitator.. din pacate continua o cam abureste dupa aceea.
Diavolul si Dsoara Prym e practic un "cover" dupa o piesa a lui Durenmatt (din pacate nu imi amintesc acum titlul) si am fost putin dezamagit de adaptarea moderna... facuta oiin asa fel incat dramatismul piesei germanului sa fie transformat intr-un fel de telenovela eftina.
Daimon

Mesajde fly` » Joi Feb 24, 2005 3:11 pm

Alchimistul e defapt singura carte a lui Coelho, restul cartilor incearca cat de cat sa preia "spiritul" alchimistului dar nu sunt incercari prea norocoase.
Oricum, e o carte inspirita shi, cat de cat originala.Observ ca simplitatea care pe mine m-a suprins placut e pentru altii "a da mura-n gura", dar every man has he`s story:)
Partenza, ma cheama tangenta vietii multiple traite-n betia si-n visele roze si verzi de hashis, ma cheama bizara, prelunga si lenta...
fly`
Junior Member

Mesajde Daimon » Joi Feb 24, 2005 3:41 pm

eh asta e chestia cea mai faina din cartea de care vorbim:)
Daimon

Mesajde older » Lun Mar 14, 2005 1:43 pm

Prima data am citit Alchimistul prin '96, '97 la recomandarea unei prietene care la momentul respectiv era in culmea extazului cu privire la cartea asta (pe vremea aia nu incepuse inca epidemia asta de Coelho...). Poate si datorita varstei pe care o aveam atunci (ceea ce s-a dovedit mai tarziu fals), nu mi-a placut. Acum vreo 2 ani am zis ca e cazul sa ma ocup mai serios de autorul asta, recunosc influentata deja de nebunia creata in jurul lui. Prin urmare am citit Veronika se hotaraste sa moara, 11 minute si, bineinteles, am reluat Alchimistul. Nu pot sa spun ca mi-au displacut in totalitate, dar concluzia la care am ajuns este ca Coelho e genul de autor care merita citit cand nu ai altceva la indemana sau dupa o carte "grea", dupa un Hesse, un Tolstoi sau asa ceva.

Sincer, ma deranjeaza reclama care i se face si am senzatia ca doar pentru ca este sud-american (sa recunoastem in ultimii ani sud-americanii castiga teren in literatura chiar daca au ceva de zis chiar daca nu) se bucura de toata atentia mass-media. In nici un caz nu cred ca este un scriitor de Nobel (spre deosebire de Marquez, tot sud-american) sau un scriitor pe care daca nu l-ai citit se cheama ca nu ai citit unul dintre marii scriitori contemporani ai lumii.

Pot sa-i atribui o singura calitate: tocmai pentru ca i se face asa de multa reclama, este practic pe buzele tuturor tinerilor care au contact cat de cat cu literatura, tocmai pentru ca este asa de mediatizat, deschide gustul pentru lectura unei generatii pentru care televizorul este noul Dumnezeu. Daca Coelho este primul pas catre literatura pentru aceasta generatie, atunci sunt primul sustinator, altfel parerea mea v-am zis-o...
Orice cantitate, oricat de mica, adauga ceva, spuse soarecele si facu pipi in mare. ANTONIO LOBO ANTUNES
older

Mesajde Amaterasu » Lun Mar 14, 2005 5:42 pm

fly` scrie:lasand la o parte obsesia originalitatii, daca te gandeshti, faptul ca "toti analfabetii" il citesc e chiar o chestie buna, si cu siguranta o calitate a cartilor.

.. si a abecedarelor, mai ales.

fly` scrie:Paolo Coelho vorbeshte despre "limbajul universal", pe care evident, el l-a gasit deja.

Eu, sincer, cred ca daca dau click acum pe subforumul de jurnale, gasesc cel putin trei jurnale care se bazeaza pe acest "limbaj universal". Inclusiv al meu, din pacate. Cred ca, mai degraba, este vorba despre filozofie ieftina (si daca te gandesti ca majoritatea este constituita din oameni simpli - ca mod de gandire, ma refer - ajungi, intr-adevar, la o anumita "universalitate").

fly` scrie:Faptul ca pe toti i-a prins "profunzimea" e dovada ca Paolo Coelho a gasit modul potrivit de a se adresa lumii intregi, in asha fel incat sa se faca inteles de oricine.Sa nu uitam ca literatura nu mai e de mult o indeletnicire exclusivista.

Pai da, ca de cand a devenit literatura o ocupatie pt toata lumea, se mai bucura de succes si unul ca acest Coelho. Nu de alta, dar intre doua "cocaine" trebuie sa aiba si Mutu ceva de facut... ca de Dostoevski s-o fi plictisit.... si doar vrea si Topeasca sa viziteze tarile calde...

fly` scrie:Iar lungimea, sau mai degraba "scurtimea" cartilor e dovada capacitatii de sinteza (ceea ce nu se poate spune despre multi oameni de cultura de la noi-vezi politicienii)

Aici subscriu. Singura calitate a acestui scriitor (ca doar scrie, nu?) este ca are bun simt si ca nu se lateste pe 350 de pagini, scriind despre nimic.. desi, daca stau mai bine si ma gandesc, probabil ca este si asta o strategie de vanzare (banuiesc ca daca aceste carti aveau mai mult de 200 de pagini, evident costurile de productie erau mai mari si, prin urmare, pretul lor ar fi crescut, facandu-le inaccesibile publicului larg).

:::::::::::::

Eu am citit "Alchimistul", "Veronika se pregateste sa moara" - asta ca sa nu se considere ca vorbesc in necunostinta de cauza. Pt cine le-a citit, nu este rau, avand in vedere ca este nevoie de astfel de carti intre doua lecturi bune, tocmai pt a face diferenta (eu, din pacate, nu am ajuns inca la nivelul in care sa simt diferentele fine dintre o carte buna si o carte foarte buna, insa cu siguranta le identific pe acelea dintre o carte buna si una proasta).

Cam atat.
Sunt ura falselor feline, surprinse-n perne adormite...
Oderint dum metuant.
Amaterasu

nostalgie

Mesajde Vidya » Joi Apr 28, 2005 10:54 pm

Salutare,(pseudo)iubitori de literatura!

Va scrie o persoana care n-a citit "Za Alchimist"(blestem asupra mea!Pana cand si Laura Andresan a citit Alchimistul.Sa insemne asta ca sunt chiar obtuza?-intrebare retorica-nu va grabiti cu raspunsul... )
Nu contest talentul scriitoricesc al lui Coelho,insa am un lucru de obiectat:finalul e futil(pt nestiutori,futil inseamna banal,nu va ganditi la vreun termen trivial),de-a dreptul telenovelic(ma pronunt asupra urmatoarelor "bucati":Diavolul si domnisoara prym,Veronica se hotaraste sa moara si 11 minute), cu siguranta Zavoranu ar interpreta mgistral orice rol.In plus,mesajul nu e criptic,textul fiind accesibil si unei persoane de-abia trecute de pubertate...
Anyway,daca sunteti in cautare de literatura pura,incercati "Despre eroi si morminte" si "Abbadon,exterminatorul",de Ernesto Sabato!
Astept opinii...
Vidya
Junior Member

Mesajde swity » Lun Mai 23, 2005 8:26 pm

mie mi-a placut paulo coelho.sincer alchimistul si cu 11minute,mii s-au parut destul de dragute.iar veronica se hotaraste sa moara nu prea mi-a placut cand am citito dar vazuta in scena a fost extraordinara.e un poet,dupa parerea mea,simplu care nu se complica cu romanele,dak le pot spune asa,care nu are legatura cu tot felul de povestii complicate,totul are legatura cu viata de zi cu zii si cred k asta a atras la public atat de mult.Totul e tineresc,fara complicatii,fara multe personaje,si de multe ori chiar iti vine sa razi.E destul de bunicel.mie sincer mi-a placut ce a aparut pana acum in romania scris de el.
[align=center][color=MediumTurquoise][size=200][font=Impact]dulcele e amar!!!
swity
Junior Member

Mesajde Amaterasu » Lun Mai 23, 2005 9:19 pm

Modelul standard, premiant negativo-aichiuist de cititor Cueliu.

Bravo suiti, spune tu mama ce stii...
Oderint dum metuant.
Amaterasu

Mesajde MiG29 » Lun Mai 23, 2005 9:28 pm

da cu cratimele ce ai avut?de coerenta nu mai zic nimic...
The Earth is full.GO HOME!
MiG29

Mesajde Amaterasu » Mar Mai 24, 2005 9:38 am

deci limbajul universal a lu cueliu permite, iti zic io...
Oderint dum metuant.
Amaterasu

coelho-comercial?

Mesajde rush_rush » Mar Aug 09, 2005 8:59 pm

eu nu am reusit s-o inghit p'aia cu sexul sacru din "Unshpe minute"...fals,superficial,clovnerie cu masca de "deep thoughts"...
deci...dati-mi voie sa fiu pe jumatate contra...
cealalta jumatate,aia cu pro,este,desigur eternul "Alchimist".
in rest...comercialul rulz!!!!!! nu,nu, gresesc..in rest..spuneti-mi voi cum sta treaba..:)
"she lives on the love street..."(the doors)
"si un roi de fluturi galbeni navali in incapere..."(G.Garcia Marquez)
rush_rush
Junior Member

Mesajde eyewitness » Mie Aug 10, 2005 5:51 am

rush rush

exista subiect dedicat lui coehlo aici:

http://www.fanclub.ro/showthread.php?t=3331

ps. te rog ca inainte de a deschide un subiect sa rasfoiesti forumul pentru a nu deschide "duplicate" . multumesc
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde ioana lala » Dum Dec 04, 2005 10:05 pm

Si eu am citit,ca toata lumea Alchimistul si chiar mi-a placut.Am citit Zahir si iar mi-a placut,dar cred ca la toata lumea place Coelho pentru ca vorbeste despre lucruri care prea ni se intampla si noua si la care ne gandim si noi,ganduri care uneori ne framanta.Nu este scriitorul meu preferat si nu vreau sa il ridic in slavi.Nu am terminat La raul Pidra am stat si am plans pentru ca prea predica despre credinta si cum numai asa poti sa iesi din banalitate si normalitate,oricum e destul de bun de citit Coelho uneori.......
ioana lala
Junior Member

Mesajde eyewitness » Lun Dec 05, 2005 10:12 am

si io prea sunt de aceiasi parere ca prea scrie frumos omu asta, ca prea predica despre credinta, ca prea iesi din banalitate si normalitate ca prea scrie frumos despre lucruri care prea ni se intanpla si noo
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

te inseli

Mesajde danacapus » Mie Mar 28, 2007 11:32 am

Adevarul este:ca sa poti intelege cartile lui sau ce vrea el(Paollo) sa ne transmita prin cartile lui inainte sa citesti ALCHIMISTUL trebuia sa mai citesti cel putin doua carti inaintea ei si anume La raul Pidra am sezut si-am plans o carte absolut fenomenala, asta daca esti o fire mai romantica, iar cea de-a doua carte ar fi trebuit sa fie Veronica se hotaraste sa moara o carte care intr-adevar este la fel de frumoasa. abia apoi trebuia sa citesti Alchimistul dar si asa daca l-ai citit cu atentie si daca l-ai citit pana la sfarsit ai fi ramas cu ceva din cartea aceea si poate ca ai fi invatat multe dar asa sincer imi pare rau ca ti-ai format o parere asa de urata despre acea carte
danacapus
Junior Member

si restul?

Mesajde danacapus » Mie Mar 28, 2007 11:41 am

de ce nu ai citit si restul de carti care au aparut?"Zahir", "11 minute?" si acum nu de mult a mai aparut una dar nu stiu cum ii zice si tare as vrea sa o citesc si pe aceea
danacapus
Junior Member

Mesajde kant emir » Mie Mar 28, 2007 12:18 pm

de ce nu ai citit si restul de carti care au aparut?

santze leg ca dupa mintea lu matale ar trebui legiferata obligativitatea de a citi tot ce a scos baiatu asta?

da' matale ai citit tot ce s-a scris inainte de Coelho? si, daca nu (pentru ca-s sigur ca asa e, alfel nu se poate), de ce?

eh, obligatzii (ca si aia cu cititul regulamentului, cu posturile consecutive) - nu moare nimeni de la ele, din fericire
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir

Anterior

Înapoi la Carte