Mancare de sarbatori
58 mesaje
• Pagina 2 din 2 • 1, 2
Pastele
pentru ca se apropie pastele, trebuie sa imbunatatim colectia de mancaruri specifice acestei perioade.
o sa vin pt inceput cu o reteta de pasca ruseasca dupa reteta lui Pastorel Teodoreanu.
material:
doua pahare de zahar pudra amestecat cu vanilie
doua pahare branza de vaci proaspata, data prin sita
jumate pahar unt
jumate pahar smantana dulce
doua galbenusuri
150gr migdale maruntite
diverse: fructe confiate cubuletze, stafide, etc.
tehnica:
se freaca bine untul apoi se adauga pe rand galbenusurile, zaharul, smantana, branza, migdalele si restul ingredientelor...
compozitia se pune intr-un servet sau tion, apoi untr-o sita cu o greutate deasupra.
se lasa la rece cel putin opt ore.
in rusia pt aceasta reteta exista forme speciale din lemn.
o sa vin pt inceput cu o reteta de pasca ruseasca dupa reteta lui Pastorel Teodoreanu.
material:
doua pahare de zahar pudra amestecat cu vanilie
doua pahare branza de vaci proaspata, data prin sita
jumate pahar unt
jumate pahar smantana dulce
doua galbenusuri
150gr migdale maruntite
diverse: fructe confiate cubuletze, stafide, etc.
tehnica:
se freaca bine untul apoi se adauga pe rand galbenusurile, zaharul, smantana, branza, migdalele si restul ingredientelor...
compozitia se pune intr-un servet sau tion, apoi untr-o sita cu o greutate deasupra.
se lasa la rece cel putin opt ore.
in rusia pt aceasta reteta exista forme speciale din lemn.
semnatura fara culori si nestridenta
- gaga
retete de pasti
===
drob in aluat
600gr maruntaie (ficat, inima, plaman, rinichi), 4 oua, 1 felie paine, 1 lingura smantana, ceapa verde, o ceapa uscata, aluat (fraged sau dee placinta, dupa pohta, din comertz sau facut de casa)
maruntaiele imbucatzite si curatzite se oparesc intai, apoi se fierb. se trec prin masina cu felia de paine, apoi se calesc impreuna cu ceapa uscata in niscaiva ulei.
se raceste chesita, se amesteca toate ingredientele si se strang la pieptul foii care se unge cu umpic de ou batut.
drobul se coace, in functie de cuptor, intre 30 si 50 minute.
===
drob in aluat
600gr maruntaie (ficat, inima, plaman, rinichi), 4 oua, 1 felie paine, 1 lingura smantana, ceapa verde, o ceapa uscata, aluat (fraged sau dee placinta, dupa pohta, din comertz sau facut de casa)
maruntaiele imbucatzite si curatzite se oparesc intai, apoi se fierb. se trec prin masina cu felia de paine, apoi se calesc impreuna cu ceapa uscata in niscaiva ulei.
se raceste chesita, se amesteca toate ingredientele si se strang la pieptul foii care se unge cu umpic de ou batut.
drobul se coace, in functie de cuptor, intre 30 si 50 minute.
- gaga
Pulpe de Miel la cuptor
Ingrediente: Cateva bucatzele de pulpa miel,2morcovi,1capatzana usturoi,sare,piper,condimente,ulei.
Se pun bucatzelele de miel intr-o tavitza unsa cu ulei,se adauga morcovii taiatzi fashii,usturoiul rondele,sarea shi condimentele,se lasa vreo 10 minute sa"dospeasca",apoi se adauga apa(in functzie de capacitatea tavii) shi se da la cuptor,la foc mic.Se lasa la cuptor pana ce apa din tava a scazut shi se obtzine un fel de gelatina.In paralel cu aceasta se face deja celebrul sos picant.
Se serveshte cald,cu salata verde sau muraturi(parere personala).
Ingrediente: Cateva bucatzele de pulpa miel,2morcovi,1capatzana usturoi,sare,piper,condimente,ulei.
Se pun bucatzelele de miel intr-o tavitza unsa cu ulei,se adauga morcovii taiatzi fashii,usturoiul rondele,sarea shi condimentele,se lasa vreo 10 minute sa"dospeasca",apoi se adauga apa(in functzie de capacitatea tavii) shi se da la cuptor,la foc mic.Se lasa la cuptor pana ce apa din tava a scazut shi se obtzine un fel de gelatina.In paralel cu aceasta se face deja celebrul sos picant.
Se serveshte cald,cu salata verde sau muraturi(parere personala).
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
miel la tava
in principal va trebuie o tava suficient de mare pt un miel de 6-8 kg.
se piseaza 2 capatani de usturoi si se toaca 2-3 legaturi de usturoi verde.
mielul se sterge bine, in and out si se unge cu pasta de usturoi, piper si unt.
se une in tava in care punem unt si ulei cu spinarea in sus.
se da la foc iute si se unge des carnea cu zeama din tava.
dupa ce prinde crusta se lasa focul moale si se stropeste cu 2 pahare de vin alb si apoi vreun ceas o sa tot ungem friptura cu ce e in tava, completat de apa calda daca e cazul.
la final il presaram cu usturoiul verde tocat si ii ajutam drumul spre stomac cu o Feteasca Neagra.
se piseaza 2 capatani de usturoi si se toaca 2-3 legaturi de usturoi verde.
mielul se sterge bine, in and out si se unge cu pasta de usturoi, piper si unt.
se une in tava in care punem unt si ulei cu spinarea in sus.
se da la foc iute si se unge des carnea cu zeama din tava.
dupa ce prinde crusta se lasa focul moale si se stropeste cu 2 pahare de vin alb si apoi vreun ceas o sa tot ungem friptura cu ce e in tava, completat de apa calda daca e cazul.
la final il presaram cu usturoiul verde tocat si ii ajutam drumul spre stomac cu o Feteasca Neagra.
- gaga
danone scrie: o sa vin pt inceput cu o reteta de pasca ruseasca dupa reteta lui Pastorel Teodoreanu.
Hehe, R.A.R. o numeste moldoveneasca, dar e luata tot "de la Pastorel gatire, care iubit-a mult Basarabia".
Iata si o varianta de pasca obisnuita, din cele 3 prezentate de RAR (ca sa nu incarc subiectul):
Baza:
500 g aluat de cozonac
50 g unt pentru uns tava
Se unge tava rotunda cu unt, se intinde aluatul in foaie de un degetel grosime, se taie un cerc un pic mai mare decit tava, se potriveste in tava, cazaturile de aluat se alungesc snur si se lipesc ca un tiv de marginea tavii si a foii
Umplutura:
500 g brinza de vaci
1 pahar zahar
2 linguri faina
3 oua + 1 ou pentru uns
2 linguri unt
2 prafuri de sare
2 linguri stafide
scortisoara, nucsoara, zahar vanilat, coaja de lamiie
Brinza, untul si zaharul se freaca bine impreuna
Se adauga ouale, pe rind, sarea, faina si laptele
La sfirsit se pun in amestec miroase si mirodenii
Se toarna in tava, pina la gura, se unge totul cu ou si se pune la copt
It is I, Yellow Pinkie!
-
Yellow Pinkie - Junior Member
stiu pe cineva care face o chestie intresanta, combinand traditionala friptura cu drobul si anume, dezoseaza si condimenteaza pulpa de miel, o umple cu compozitia drobului, apoi o coase. o serveste pe pat de spanac, dupa ce este fripta/coapta, fireste.
- gaga
Io vreau sa anunt ca pasca ruseasca nu mi-a iesit, in sensul ca a ramas ciorba, nicicum nu a vrut sa se scurga. Poate am facut-o eu mai lichida decit trebe. Bine, asta nu'nseamna ca nu e buna...
It is I, Yellow Pinkie!
-
Yellow Pinkie - Junior Member
Sambata tai porcul!Asta e!A trait destul!Anul asta mi-am pus in minte sa fac experientze pe bietul porc shi anume sa pregatesc nishte carne pentru pastrama.Shi o sa fie cam in halul urmator:
- O pulpa spate dezosata shi despicata frumos in fashii cam cat palma,cu cat mai putzina grasime.
- sare multicica(chiar exces)
- cimbru(mult rau de tot)
- piper
- boia usturata
- ardei usturat tocat foarte marunt
- usturoi dat prin mashina de tocat sau granule
Se pune un strat de halci intr-un vas,apoi un strat de mirodenii d-alea de mai sus,apoi iar un strat de halci,iar un strat de mirodenii,pana se termina toate.Se lasa la " dospit" vreo doo-trei zile,apoi se agtza la streashina casei la vant,pana ce carnea ishi pierde din suculentza(vreo cateva zile),apoi se da la fum pana se zvinte calumea.Dup-aia se poate consuma shi nefripta:D Io abia ashtept sa fac chestia asta.Pastrama aia de o gasitzi prin vitrine joaca la pitici pe langa ce-o sa fac eu!Deja imi urez pofta buna!
- O pulpa spate dezosata shi despicata frumos in fashii cam cat palma,cu cat mai putzina grasime.
- sare multicica(chiar exces)
- cimbru(mult rau de tot)
- piper
- boia usturata
- ardei usturat tocat foarte marunt
- usturoi dat prin mashina de tocat sau granule
Se pune un strat de halci intr-un vas,apoi un strat de mirodenii d-alea de mai sus,apoi iar un strat de halci,iar un strat de mirodenii,pana se termina toate.Se lasa la " dospit" vreo doo-trei zile,apoi se agtza la streashina casei la vant,pana ce carnea ishi pierde din suculentza(vreo cateva zile),apoi se da la fum pana se zvinte calumea.Dup-aia se poate consuma shi nefripta:D Io abia ashtept sa fac chestia asta.Pastrama aia de o gasitzi prin vitrine joaca la pitici pe langa ce-o sa fac eu!Deja imi urez pofta buna!
In vino veritas!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
In tzuica grades!
In bere ciucash!
-
paiacec - Mesaje: 4901
a aparut numarul de sarbatori al revistei Practic in bucatarie pe care va sfatuiesc sa vi-l cumparati fiind nu numai foarte ieftin ci si foarte bine pus la punct.
pemtru cei care nu au posibilitati sau chef sa ajunga la chioscul de ziare o sa fac o lista cu bucatele potrivite (in opinia mea) pentru masa de craciun sau de revelion si la cerere o sa pun si reteta daca exista vreun doritor. daca nu, nu
- pasta de sunca
- chec mozaic de legume
- clatite cu ficat
- rulada simpla din piept de pui
- rulada de porc umpluta cu radacinoase
- rulada din carne de vita cu oua
- rulada de carne in 5 culori
- pui umplut cu cartofi prajiti
- pulpa de porc umpluta
evident sunt mult mai multe retete care mai de care mai fistichii, am ales ce parea mai la indemana, pentru restul luati-va revista, e numai 16.000 lei si are si poze la fiecare reteta pentru cine nu stie sa citeasca
pemtru cei care nu au posibilitati sau chef sa ajunga la chioscul de ziare o sa fac o lista cu bucatele potrivite (in opinia mea) pentru masa de craciun sau de revelion si la cerere o sa pun si reteta daca exista vreun doritor. daca nu, nu

- pasta de sunca
- chec mozaic de legume
- clatite cu ficat
- rulada simpla din piept de pui
- rulada de porc umpluta cu radacinoase
- rulada din carne de vita cu oua
- rulada de carne in 5 culori
- pulpa de porc umpluta
evident sunt mult mai multe retete care mai de care mai fistichii, am ales ce parea mai la indemana, pentru restul luati-va revista, e numai 16.000 lei si are si poze la fiecare reteta pentru cine nu stie sa citeasca

- gaga
cica tre sa zicem neaparat daca ne intereseaza, caci altfel nu se poate.
deci da, toate.
deci da, toate.
what is freedom of expression? without the freedom to offend, it ceases to exist - salman rushdie
-
theOffender - Mesaje: 2094
Vin Sarbatorile
Parerea mea este ca de sarbatori este bine sa pregatim ceva usor de digerat,pentru a ne putea bucura de magia iernii. 

- Caro_26
- Junior Member
faw, nu ma pricep la dulciuri din pacate, dar in revista sunt o droaie. nepricepandu-ma nu pot sa scriu retetele fiindca nu stiu daca sunt viabile si daca iti iese doamne fereste o porcarie?
offendere m-ai spart, o sa le scriu in limita timpului disponibil phootui ca la voi in tanganica nu ajunge rodipetu' si mi se rupe sufletu' de tine.
- pasta de sunca
300g sunca (presata au ba) se dau prin masina de tocat (sau la mixer), se amesteca bine cu 3 galbenuse de ou fiert si cu 3 albuse taiate cuburi, se sareaza si pipereaza si se aseaza fie pe platou fie pe senvisuri.
chec mozaic de legume
cu legume conservate sau proaspete si fierte in avans se face asa:
200g ciuperci taiate marunt, 150g mazare, si 4 morcovi cubulitzi se mixeaza, sareaza si pipareaza si se amesteca cu 6 oua batute bine cu 150g cascaval ras. se coace in tava unsa si tapetata cu faina sau pesmet pana se rumeneste.
clatite cu ficat
se pregateste o cantitate de clatite dupa cum stie fiecare (eu pt clatite aperitiv pun si ceva bere in aluat si ceva mai mult piper).
separat oparesti niscaiva ficat (acolo zice porc, da merge de orice pasare sau )animal nealcoolic, arunci apa si taiat cubulete il calesti in unt sau ulei alaturi de niste cepshoara. inabusite, sarate si piperate le dai prin masina sau le faci cunostinta cu mixerul, le impaturesti in clatite si fie le dai asa la masa, fie le tai rondele dupa ce-s reci, fie le mai dai la cuptor sa se gratineze cu un strat de cascaval sau smantana. cine are vreme si chef le poate face si pane.
retetele urmatoare in posturi diferite ca sa incapa.
offendere m-ai spart, o sa le scriu in limita timpului disponibil phootui ca la voi in tanganica nu ajunge rodipetu' si mi se rupe sufletu' de tine.
- pasta de sunca
300g sunca (presata au ba) se dau prin masina de tocat (sau la mixer), se amesteca bine cu 3 galbenuse de ou fiert si cu 3 albuse taiate cuburi, se sareaza si pipereaza si se aseaza fie pe platou fie pe senvisuri.
chec mozaic de legume
cu legume conservate sau proaspete si fierte in avans se face asa:
200g ciuperci taiate marunt, 150g mazare, si 4 morcovi cubulitzi se mixeaza, sareaza si pipareaza si se amesteca cu 6 oua batute bine cu 150g cascaval ras. se coace in tava unsa si tapetata cu faina sau pesmet pana se rumeneste.
clatite cu ficat
se pregateste o cantitate de clatite dupa cum stie fiecare (eu pt clatite aperitiv pun si ceva bere in aluat si ceva mai mult piper).
separat oparesti niscaiva ficat (acolo zice porc, da merge de orice pasare sau )animal nealcoolic, arunci apa si taiat cubulete il calesti in unt sau ulei alaturi de niste cepshoara. inabusite, sarate si piperate le dai prin masina sau le faci cunostinta cu mixerul, le impaturesti in clatite si fie le dai asa la masa, fie le tai rondele dupa ce-s reci, fie le mai dai la cuptor sa se gratineze cu un strat de cascaval sau smantana. cine are vreme si chef le poate face si pane.
retetele urmatoare in posturi diferite ca sa incapa.
- gaga
rulada simpla din piept de pui
doi pieptzi de pui sau de puica sau de chick-a, se bat cu ciocanul :j
5 latratori de usturoi zdrobiti se amesteca impreuna cu doo linguri de miere, doo de ulei, doo de mustar (cate echitabilitate!), cimbru, sare, piper, rozmarin, dupa gustul fiecaruia.
se ung pieptii cu amestecul, se ruleaza si se leaga sa ramana aromele inauntru, si se dau la cuptor legatzi zdravan cu ata, in baie de vin alb si apa sa se rumeneasca si sa se poata manca fie calzi alaturi de diverse garnituri, fie rece taiat felii ca aperitiv.
rulada de porc umpluta cu radacinoase
din porcu-njunghiat sau de la macelar se ia o bucata de carne cam l aun kil, asa mai fatzoasa, de friptura si se taie si bate (ce retete criminale) pana se face una sau mai multe fasii numa' bune de umplut care sarate si piparate sa le usture se lasa la rece pana se face:
umplutura: doi morcovi, o tzelina si alte radacinoase (pastarnac, radacini de patrunjel) se cubulesc sau rad si se pun la prajit in unt ori ulei peste o ceapa maruntita in prealabil si usor calita in tigaie.
se condimenteaza (in reteta 'ce vegeta), se mai amesteca si doua linguri de smantana (sa lasi sa scada bine toata treaba) si mai apoi cand s-a mai racorit umpli carnitza, stiulete cu stiulete care se rumeneste apoi in ditamai baia de oloi.
la fel de-i calda o garnisesti dupa plac, cu varza, ori cartofi ori alte orezoase si papi cu muraturi (de n-ai dat varza), ori o racesti si o pui aperitiv.
rulada din carne de vita cu oua
un kil de muschi de vita pregatit precum kilu de porc de mai sus e suficient.
iei oua fierte cat sa incapa rulate in toata carnea pe care dupa ce ai uns-o cu nitel mustar o strangi atent in jurul lor.
dai la cuptor cu vin, ulei, ceva condimente si neaparat o craca de cimbru (io as pune si nejte grappa sau tzuika, vaca romaneasca se lasa mai greu la furculitza.
de consumat, e ca mai sus valabil sau dupa pohtele dvs.
daca faci din toate (micsorand sau marind cantitatile dupa caz) ai scos platouri cu aperitive temeinice, mai ales daca ai ochi la decorat ...
mai incolo restu
doi pieptzi de pui sau de puica sau de chick-a, se bat cu ciocanul :j
5 latratori de usturoi zdrobiti se amesteca impreuna cu doo linguri de miere, doo de ulei, doo de mustar (cate echitabilitate!), cimbru, sare, piper, rozmarin, dupa gustul fiecaruia.
se ung pieptii cu amestecul, se ruleaza si se leaga sa ramana aromele inauntru, si se dau la cuptor legatzi zdravan cu ata, in baie de vin alb si apa sa se rumeneasca si sa se poata manca fie calzi alaturi de diverse garnituri, fie rece taiat felii ca aperitiv.
rulada de porc umpluta cu radacinoase
din porcu-njunghiat sau de la macelar se ia o bucata de carne cam l aun kil, asa mai fatzoasa, de friptura si se taie si bate (ce retete criminale) pana se face una sau mai multe fasii numa' bune de umplut care sarate si piparate sa le usture se lasa la rece pana se face:
umplutura: doi morcovi, o tzelina si alte radacinoase (pastarnac, radacini de patrunjel) se cubulesc sau rad si se pun la prajit in unt ori ulei peste o ceapa maruntita in prealabil si usor calita in tigaie.
se condimenteaza (in reteta 'ce vegeta), se mai amesteca si doua linguri de smantana (sa lasi sa scada bine toata treaba) si mai apoi cand s-a mai racorit umpli carnitza, stiulete cu stiulete care se rumeneste apoi in ditamai baia de oloi.
la fel de-i calda o garnisesti dupa plac, cu varza, ori cartofi ori alte orezoase si papi cu muraturi (de n-ai dat varza), ori o racesti si o pui aperitiv.
rulada din carne de vita cu oua
un kil de muschi de vita pregatit precum kilu de porc de mai sus e suficient.
iei oua fierte cat sa incapa rulate in toata carnea pe care dupa ce ai uns-o cu nitel mustar o strangi atent in jurul lor.
dai la cuptor cu vin, ulei, ceva condimente si neaparat o craca de cimbru (io as pune si nejte grappa sau tzuika, vaca romaneasca se lasa mai greu la furculitza.
de consumat, e ca mai sus valabil sau dupa pohtele dvs.
daca faci din toate (micsorand sau marind cantitatile dupa caz) ai scos platouri cu aperitive temeinice, mai ales daca ai ochi la decorat ...
mai incolo restu

- gaga
rulada de carne in 5 culori
un kil de carne de porc, cica muschi se face foaie ca antecedentele.
faci o omleta din 3 galbenuse batute si condimentate si o pui pe carne.
faci o pasta din spanac condimentat si acoperi omleta galbena.
mai faci o omleta din albusuri si o pui ca strat alb.
pe el se intind fasii de ardei rosu copt sau de gogosar, se ruleaza, se leaga si se da la cuptor in folie de aluminiu. restul e ca mai sus.
faci cartofi prajiti. iei un pui, il impanezi cu catei de usturoi, il ungi cu grasime, il condimentezi, il umpli cu cartofi si il coci in tava la cuptor.
- pulpa de porc umpluta
una bucata pulpa porc zdravana se pregateste cum deja ati invatat.
juma de kil de carne tocata se amesteca impeuna cu oua fierte si cubulite, morcov si gogosar cubulite si ele, verdeata si condimente, eventual un ou doo crude.
se coace la cuptor dupa una din metodele de mai sus la alegere.
cam asta e nenea ofendere, io nush daca o sa fac da' la cat am scris macar am retinut ideea, batzi, toci, razi, frigi.
io personal precis fac sarmai, salata mea de vinete si beuf, restu la moment vedem
un kil de carne de porc, cica muschi se face foaie ca antecedentele.
faci o omleta din 3 galbenuse batute si condimentate si o pui pe carne.
faci o pasta din spanac condimentat si acoperi omleta galbena.
mai faci o omleta din albusuri si o pui ca strat alb.
pe el se intind fasii de ardei rosu copt sau de gogosar, se ruleaza, se leaga si se da la cuptor in folie de aluminiu. restul e ca mai sus.
faci cartofi prajiti. iei un pui, il impanezi cu catei de usturoi, il ungi cu grasime, il condimentezi, il umpli cu cartofi si il coci in tava la cuptor.
- pulpa de porc umpluta
una bucata pulpa porc zdravana se pregateste cum deja ati invatat.
juma de kil de carne tocata se amesteca impeuna cu oua fierte si cubulite, morcov si gogosar cubulite si ele, verdeata si condimente, eventual un ou doo crude.
se coace la cuptor dupa una din metodele de mai sus la alegere.
cam asta e nenea ofendere, io nush daca o sa fac da' la cat am scris macar am retinut ideea, batzi, toci, razi, frigi.
io personal precis fac sarmai, salata mea de vinete si beuf, restu la moment vedem

- gaga
vin sarbatorile (iar si iar), pai voi dragilor? cu ce va laudati? gigiel, alienor, faw, fete si baieti?
am gasit in carticica de paste niste idei misto de chiftele cu carne de miel, placinta cu miel, branza si urzici, drob cu spanac sau in foi de clatite si tot felul de nebunii. sau tot romanu merge pe ciorba, friptura, drob si stufat?
am gasit in carticica de paste niste idei misto de chiftele cu carne de miel, placinta cu miel, branza si urzici, drob cu spanac sau in foi de clatite si tot felul de nebunii. sau tot romanu merge pe ciorba, friptura, drob si stufat?
- gaga
pai da, la mine e vorba de ciorba, drob si alte alea traditionale. :yD Plus pasca - si aveam de gand sa revin cu reteta de pasca, da' vad ca deja s-au postat neste unele, asa ca n-are rost. Anu asta vreau s-o determin pe maica-mea sa faca si cu cacao/ciocolata (parca vazusem o reteta pe undeva, da unde?!), da' s-ar putea sa n-am cine stie ce sanse si poate ma trezesc ca ma pune si la treaba
)

sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
-
Djinn - Mesaje: 4332
am gasit chestii mai mistoace de miel: tava de miel (pilaf sarbesc cu miel), mancare greceasca de miel, sarmalutze de miel in foi de vitza (suna binee).
io nu cred ca fac pasca, mi-e cam lene, da uite ce modele au in revista:
- pasca cu branza ca in maramu
- pasca cu branza, zmantana si nuci
- pasca in 3 straturi fara aluat
- pasca in straturi cu nuca si dulceatza
- pasca cu ciocolata si alune
- pasca cu crema de nuci
- pasca bunicii
- pasca cu branza in doo culori
- pasca cu branza si glazura de cacao
- pasca cu fructe si bezea
- pasca rapida (stea, dinama)
- pasca din aluat fraged umplut cu branza
:con: io n-am mai auzit pana acum
io nu cred ca fac pasca, mi-e cam lene, da uite ce modele au in revista:
- pasca cu branza ca in maramu
- pasca cu branza, zmantana si nuci
- pasca in 3 straturi fara aluat
- pasca cu crema de nuci
- pasca bunicii
- pasca cu fructe si bezea
- pasca rapida (stea, dinama)
- pasca din aluat fraged umplut cu branza
:con: io n-am mai auzit pana acum
- gaga
hm, tare as vrea si io urmatoarele retete de pasca (pana la urma risc si i le pun in fata maica-mii :yD poate-poate )
- pasca cu crema de nuci
:con: Daca ie prea multe pentru postat zi cum ii zice la carticica aia, poate o mai gasesc de cumparat...
- pasca cu crema de nuci
:con: Daca ie prea multe pentru postat zi cum ii zice la carticica aia, poate o mai gasesc de cumparat...
-
io zic sa te duci la chiosc ca pt 35.000 nu stau io tuata ziua aici. azi am luat-o, ii zice carticica masa de paste, costa 35k, e din colectia carticica practica si e rosie si cu niste oameni pe coperta care se bucura in fatza unei mese pline de de toate
dar pt ca mike nu are cum sa ajunga la chiosc si m-a rugat, bag una de drob cu (ochila sa nu citesti) spanac.
ai nevoie de maruntaiele lu' mielu (sa zicem cam un kil) si cateva bucatzele de carne, carnarii care se fierb si toaca fie din cutzit fie se dau la masina de tocat/robot.
se amesteca treaba asta cu 4 oua, ceapa si usturoi verde (daca nu este se pune o ceapa uscata), o legatura de marar si una de patrunjel, sare si piper.
se omogenizeaza.
separat spanacul s-a calit/fiert dupa chef si pofta si condimentat de asemenea.
si tot separat se fierb cateva oua tari.
intr-o tava (de chec sau rotunda sau inelata) unsa si tapetata cu pesmet se pune jumatate din compozitie, apoi jumatate din spanac, se aseaza ouale intregi, iar spanac, iar compozitie.
se niveleaza si se mai pune deasupra un ou batut cu putina smantana, eventual decor din gogosari, frunzulitze. se da la cuptor (aci mereu depinde de cuptor) cam 40 de minute minim.

dar pt ca mike nu are cum sa ajunga la chiosc si m-a rugat, bag una de drob cu (ochila sa nu citesti) spanac.
ai nevoie de maruntaiele lu' mielu (sa zicem cam un kil) si cateva bucatzele de carne, carnarii care se fierb si toaca fie din cutzit fie se dau la masina de tocat/robot.
se amesteca treaba asta cu 4 oua, ceapa si usturoi verde (daca nu este se pune o ceapa uscata), o legatura de marar si una de patrunjel, sare si piper.
se omogenizeaza.
separat spanacul s-a calit/fiert dupa chef si pofta si condimentat de asemenea.
si tot separat se fierb cateva oua tari.
intr-o tava (de chec sau rotunda sau inelata) unsa si tapetata cu pesmet se pune jumatate din compozitie, apoi jumatate din spanac, se aseaza ouale intregi, iar spanac, iar compozitie.
se niveleaza si se mai pune deasupra un ou batut cu putina smantana, eventual decor din gogosari, frunzulitze. se da la cuptor (aci mereu depinde de cuptor) cam 40 de minute minim.
- gaga
avand in vedere ca am sarbatorit pashtele odata anul asta am avut timp suficient de experimentat
miel a la boer
se ia un picior (de miel), cam la doua kg, suficient sa sature 4 indivizi. se bat bine 4-5 catzei de usturoi, se adauga nishte ulei de masline, sare, piper, rozmarin uscat, menta uscata (cam o linguritza din fiecare) shi un strop de apa minerala. se freaca pana se omogenizeaza intr-un fel de pasta.
cu un cutzit se gaureshte carnea de miel (4-5 gauri) shi se introduce din pasta de mai sus. pulpele se freaca bine cu ulei de masline shi mai aboi cu pasta ramasa.
se asheaza piciorul de miel pe tava shi se pun de jur imprejur (shi pe el) 2 cepe roshii de marime mijlocie (intregi), 3 ardei taiatzi felii, 2-3 catzei de usturoi, ceapa verde (4-5 bucatzi), shi nishte tzelina (radacina). se presara nishte verdeatza (coriandru shi tzelina) tocata marunt. daca avetzi shi semintze de coriandru uscat e excelent
se inveleshte tava intr-o folie de aluminiu shi se baga la cuptor pt. cca 2h 30 min la foc mediu. sa nu se adauge apa deoarece carnea va lasa destula. dupa aceea se scoate shi se unge carnea cu ulei de masline dupa care se baga la cuptor incins pt 5 minute ca sa se rumeneasca.
se serveshte cu pilaf stropit cu sosul lasat de carne.
miel a la boer
se ia un picior (de miel), cam la doua kg, suficient sa sature 4 indivizi. se bat bine 4-5 catzei de usturoi, se adauga nishte ulei de masline, sare, piper, rozmarin uscat, menta uscata (cam o linguritza din fiecare) shi un strop de apa minerala. se freaca pana se omogenizeaza intr-un fel de pasta.
cu un cutzit se gaureshte carnea de miel (4-5 gauri) shi se introduce din pasta de mai sus. pulpele se freaca bine cu ulei de masline shi mai aboi cu pasta ramasa.
se asheaza piciorul de miel pe tava shi se pun de jur imprejur (shi pe el) 2 cepe roshii de marime mijlocie (intregi), 3 ardei taiatzi felii, 2-3 catzei de usturoi, ceapa verde (4-5 bucatzi), shi nishte tzelina (radacina). se presara nishte verdeatza (coriandru shi tzelina) tocata marunt. daca avetzi shi semintze de coriandru uscat e excelent
se inveleshte tava intr-o folie de aluminiu shi se baga la cuptor pt. cca 2h 30 min la foc mediu. sa nu se adauge apa deoarece carnea va lasa destula. dupa aceea se scoate shi se unge carnea cu ulei de masline dupa care se baga la cuptor incins pt 5 minute ca sa se rumeneasca.
se serveshte cu pilaf stropit cu sosul lasat de carne.
what is freedom of expression? without the freedom to offend, it ceases to exist - salman rushdie
-
theOffender - Mesaje: 2094
miel haiducesc
S-a intamplat odata ca 1 Mai muncitoresc sa se lipeasca de pastele cele ortodoxe, rezultand pentru romanu de rand cateva zile libere la rand.
Si a iesit puhoiu de oameni doritori de natura cu catel cu purcel, si ca sa fie in ton cu vremurile, si cu mielu traditional, la iarba verde . Si s-au intalnit intr-o poiana vreo suta si ceva de petrecareti de prin toata tara. Eu si inca vreo doi amici ne-am asumat responsabilitatea de a crea o atmosfera placuta prin zona. Printre plimbarile noastre de la un cort la altul, pentru a saluta cunoscutii si a cunoaste lume noua, ne-am trezit acostati de niste persoane, mai de la oras:D, cu intrebarea ca daca stim cumva o reteta de miel haiducesc. Fulgerator am trecut in revista toate retetele de miel haiducesc din memorie si am obtinut rezultatul ZERO. Imediat am improvizat reteta de „friptura de toporâ€Â
Si a iesit puhoiu de oameni doritori de natura cu catel cu purcel, si ca sa fie in ton cu vremurile, si cu mielu traditional, la iarba verde . Si s-au intalnit intr-o poiana vreo suta si ceva de petrecareti de prin toata tara. Eu si inca vreo doi amici ne-am asumat responsabilitatea de a crea o atmosfera placuta prin zona. Printre plimbarile noastre de la un cort la altul, pentru a saluta cunoscutii si a cunoaste lume noua, ne-am trezit acostati de niste persoane, mai de la oras:D, cu intrebarea ca daca stim cumva o reteta de miel haiducesc. Fulgerator am trecut in revista toate retetele de miel haiducesc din memorie si am obtinut rezultatul ZERO. Imediat am improvizat reteta de „friptura de toporâ€Â
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
-
jeorj - Junior Member
luat carticica de pashte :A
si iote o reteta de pasca ce mi s-a parut interesanta:
Pasca in 3 straturi fara aluat
Pentru stratul 1:
-1 kg branza de vaci
-3-4 oua
-2 linguri faina
-2-3 linguri grish (daca branza nu e suficient de bine scursa)
-1 lingurita (rasa) bicarbonat
-150 g stafide
-300 g zahar
Se da branza de vazi prin masina de tocat. Se bat ouale cu zaharul, se adauga faina, grisul si bicarbonatul stins cu otet. Se amesteca apoi cu branza si cu stafidele.
Pentru stratul 2:
-800 g smantana bine scursa (sfat: se pune de cu seara intr-un tifon asezat pe o cratita plina cu malai; pana dimineata, malaiul va absorbi tot zerul si smantana va fi groasa ca o crema)
-4-5 galbenusuri
-200 g zahar
-2 linguri faina
-3 linguri grish
-2 linguri cacao
-3 plicuri zahar vanilat
Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga faina, zaharul vanilat si grisul amestecat cu cacao. Se incorporeaza compozitia obtinuta in smantana.
Pentru stratul 3:
-4-5 albusuri (ramase de la stratul 2)
-8-10 linguri zahar
-5 linguri nuca de cocos
-5 linguri nuca autohtona
Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bate in continuare ca pentru bezea. Se amesteca apoi cu nuca de cocos si nuca obisnuita.
Se unge tava cu 2 linguri de ulei/unt si se tapeteaza cu pesmet (2 linguri). Se toarna stratul 1, se niveleaza, apoi stratul doi (se niveleaza) si se pune la cuptor, la foc potrivit, timp de 1 ora. Cand e aproape gata, se scoate tava si se toarna si stratul 3. Se mai da la cuptor 10 minute, tot la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se scoate pe un platou si se serveste.
:yD
si iote o reteta de pasca ce mi s-a parut interesanta:
Pasca in 3 straturi fara aluat
Pentru stratul 1:
-1 kg branza de vaci
-3-4 oua
-2 linguri faina
-2-3 linguri grish (daca branza nu e suficient de bine scursa)
-1 lingurita (rasa) bicarbonat
-150 g stafide
-300 g zahar
Se da branza de vazi prin masina de tocat. Se bat ouale cu zaharul, se adauga faina, grisul si bicarbonatul stins cu otet. Se amesteca apoi cu branza si cu stafidele.
Pentru stratul 2:
-800 g smantana bine scursa (sfat: se pune de cu seara intr-un tifon asezat pe o cratita plina cu malai; pana dimineata, malaiul va absorbi tot zerul si smantana va fi groasa ca o crema)
-4-5 galbenusuri
-200 g zahar
-2 linguri faina
-3 linguri grish
-2 linguri cacao
-3 plicuri zahar vanilat
Se freaca galbenusurile cu zaharul, se adauga faina, zaharul vanilat si grisul amestecat cu cacao. Se incorporeaza compozitia obtinuta in smantana.
Pentru stratul 3:
-4-5 albusuri (ramase de la stratul 2)
-8-10 linguri zahar
-5 linguri nuca de cocos
-5 linguri nuca autohtona
Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bate in continuare ca pentru bezea. Se amesteca apoi cu nuca de cocos si nuca obisnuita.
Se unge tava cu 2 linguri de ulei/unt si se tapeteaza cu pesmet (2 linguri). Se toarna stratul 1, se niveleaza, apoi stratul doi (se niveleaza) si se pune la cuptor, la foc potrivit, timp de 1 ora. Cand e aproape gata, se scoate tava si se toarna si stratul 3. Se mai da la cuptor 10 minute, tot la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se scoate pe un platou si se serveste.
:yD
-
Mah,venira iarasi sarbatorile.Vai de bietul meu stomacel...si ce incercari il mai asteapta.
Am mancat acum pe la prieteni niste chestii mai interesante(adica nu am mancat niciodata).
1.Felie de motzarela peste care s-a tunat un sos(smantana,sare,piper,felii subtiri de ardei iute,oregano,parca atat).S-a tinut o vreme la frigider apoi feliile au fost depuse pe cate o felie de franzeluta("toastata") iar deasupra s-a adaugat cam o lingura de rosii taiate cubulete.Servite cat e cald suportul.Arata foarte apetisant si sunt si bune.
2.Oua umplute.Umplutura clasica la care s-a mai adaugat capere si ansoa(somon).S-au lipit jumatatile pentru a reface oul si a fost facut pane(clasic).In farfuria de prezentare peste gomoloaze s-a turnat sos de smantana cu capere.E bun si e altceva.
Am mancat acum pe la prieteni niste chestii mai interesante(adica nu am mancat niciodata).
1.Felie de motzarela peste care s-a tunat un sos(smantana,sare,piper,felii subtiri de ardei iute,oregano,parca atat).S-a tinut o vreme la frigider apoi feliile au fost depuse pe cate o felie de franzeluta("toastata") iar deasupra s-a adaugat cam o lingura de rosii taiate cubulete.Servite cat e cald suportul.Arata foarte apetisant si sunt si bune.
2.Oua umplute.Umplutura clasica la care s-a mai adaugat capere si ansoa(somon).S-au lipit jumatatile pentru a reface oul si a fost facut pane(clasic).In farfuria de prezentare peste gomoloaze s-a turnat sos de smantana cu capere.E bun si e altceva.
- pacha
ansoa(somon).
anchois si somonul is doua chestii diferite nene pacha.
anchois sunt ca hamsiile noastre (ca idee)
http://www.guiamarina.com/balticsea/03%20Animals/12%20Fishes/Clupea%20harengus.jpg
pe cand somonu' e ditamai bazdagania
http://www.bc-steelhead.com/images/chinook_river.jpg
si nu seamana deloc deloc.
ce zici matale la no1 se cheama crostini

- gaga
58 mesaje
• Pagina 2 din 2 • 1, 2
Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante