ca sa incheiem discuţia despre salam de sibiu, ca subiectu asta se refera la "ne doare la salam" in general asa:D
ertatzi ca am insistat in necunoasterea mea sustinand, fara sa pot dovedi, afirmatile unuia care o lucrat o buna bucata de vreme in scandia la retete(recunosc ca afirmatile o ajuns la mine in varianta second-hand), care zicea cu regret ca "o murit sasul ala de facea candva salamu adevarat si no apucat sa transmita la nimenia reteta lui".
shacu citez din povestiora(apropo de cine e scrisa cartea, cumva fratii grim~p)
Dar, parca totusi, nu are acelasi gust cu cel de, sa zicem, acum 60-70 de ani, spun batranii.
(binenteles ca e vorba de conditiile de maturare nu de reteta:D)
si de asemenea
La noi, cred ca e vorba totusi de traditia saseasca a mezelurilor care a preluat si din traditia autohtona, dar si din ceea ce au adus italienii.
foarte interesanta poveste:)
DECI DA. salamul de sibiu o fost facut prima oara de un italian, dupa ce o fost in vizita la fratii lui din budapesta care aveau o fabrica de mezeluri de unde o luat reteta, o venit la sinaia unde erau niste pesteri(aproape identice cu alea din
ungaria si italia) unde putea sa-si puna salamu la mucegait, şi-o cumparat o vila(asta-i tot ce am gasit pe google depre el), o facut o fabrica de mezeluri si so apucat de produs tone de salam pe care lo botezat de sibiu pentru ca
se pare ca avea niste angajati sasi din zona sibiului care ii furnizau carnea. cam asta-i tot ce neuronii mai alcolizati si bantuiti de dislexii o reusit sa priceapă.

Oricum multam de lamurire
btw.
nici 16 ani nu aveam cand invatam tehnologia si caracteristicile organoleptice ale salamului de sibiu
asta se intampla cand Filippo Dozzi si Josef Theil isi disputau drepturile de autor sau in perioada de dupa 47 cand ticalosii de comunisti io invatat pe romani sa manance salamuri de soia nu otravuri capitaliste:D ?????
ps. creca chiar aveai chef de ciarta