Ce este dragostea?
Moderator: anjin-san
zic ji io cei iubirea?:D?!o sa zik lumea k is prea mic la 19 ani ji k nu prea le am cu astea...
... da pt mine iubirea e atunci knd faci doar ce simtzi ji k sa faci persoana iubita sa zambeasca... iubirea e atunci knd.. doare cel mai tare k o pierzi... mai devreme sau mai tarziu... ji nu vrei so uitzi!

- thechaoswithin
- Junior Member
Arunc si eu o parere la topicu' asta... deci parere personala: dragostea nu e ceea ce simtim la 14-15 ani. Sunt foarte frumoase trairile la acea varsta, asa e, si sunt pasi mici catre ceea ce se cheama dragoste. Pentru ca dragostea nu e un moft, nicio atractie fizica de moment, nici pasiune fulgeratoare ce se consuma repede lasand urme adanci sau aducand odata cu stingerea ei sentimente negative, vecine cu nebunia (vezi P. Bruckner-Luni de fiere). Dragostea in primul rand este si trebuie sa fie rationala. Trebuie sa fie bazata pe cunoasterea omului nu pe ceea ce dorim sau vrem noi ca el sa fie. Altfel riscam sa iubim o iluzie care se va evapora in momentul in care 'stafia' de langa noi va lua forma omeneasca, ceea ce e si firesc de altfel. Dragostea nu trebuie sa duca la gesturi extreme deoarece prin definitie dragostea este un sentiment altruist, iar atunci cand nu este impartasita, ea nu aduce decat o 'tristete senina' nu ganduri de sinucidere, depresii, izolare etc. Dragostea se bazeaza pe comunicare, respect, interese comune. Dragostea trece de multe ori de proba de foc: Timpul. Mai adaug aici si ceea ce a scris Sf. Pavel in epistola catre Corinteni:'Dragostea indelung rabda, dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste.[...]Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar' Oricat de cliseic ar putea suna aceste versete in ochii unora, cred ca lucrurile acestea dau o definitie ideala si completa a dragostei la un nivel general.
- FleurDuLys
- Junior Member
Dragostea in primul rand este si trebuie sa fie rationala
aici nu sunt de acord, ca ar trebui, poate, dar ca este, niciodata. intreaba pe romeo sau pe julieta, ce parere au

If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
-
eyewitness - Mesaje: 19220
well eu am zis ca prin definitie nu concep dragostea ca pe ceva ce duce la sinucidere, deci n-are rost sa fac sedinta de spiritism ca sa invoc sufletele celor doi decedati.
Ma rog, 'dragostea' asta care te face sa arzi ca o torta mi se pare un ideal romantic si se stie ca romanticii adorau excesele, lucrurile iesite din comun, stiintifico-fantastice etc. Dragostea doar se naste in mod irational, dupa aceea ea devine un proces rational deoarece implica si un efort de vointa. Chiar, nu vi s-a intamplat de multe ori sa va spuneti 'Nu vreau sa-l/s-o mai iubesc' si chiar asa sa se intample? Eh parerea mea e ca merge si vice-versa (chiar mai bine) insa cu un pic mai mult efort din partea ambilor parteneri. Pentru ca si dragostea trebuie intretinuta, e ca un foc mocnit in care mai trebuie sa sufli din cand in cand pentru a te putea incalzi cat mai mult. Parerea mea domne' 

- FleurDuLys
- Junior Member
nu-s de acord cu fleurdulys. ceea ce descrie ea sunt sentimente mature, la care ajungi dupa o anumita perioada de timp, eventual dupa o convientzuire, shi implica - cred eu - o oarecare senzatzie amara, de renuntare. dragostea e aia de care a zis aiutzu, cu romeo and juliet 

aliatzi, right? 
A little girl went out to play, lost in the marketplace as if half-born...

A little girl went out to play, lost in the marketplace as if half-born...
-
Shaki - Mesaje: 7089
ba io-s de acord cu fleurdulys aia ie dragostea. Ailalta ie pasiune, atractie fizica, whatever
jinco...ba ios de acord cu ochila si shaki (vezi shaki ce tiu io la tine si cum te apar?)/
nu vi s-a intamplat de multe ori sa va spuneti 'Nu vreau sa-l/s-o mai iubesc' si chiar asa sa se intample?
imediat. a doua zi nici nu mai stii cum il/o chiama
Eh parerea mea e ca merge si vice-versa (chiar mai bine) insa cu un pic mai mult efort din partea ambilor parteneri.
mdea....aia este compromis nu dragoste.
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
meropi, ramane cum am stabilit
-
memetshot - Mesaje: 7050
da, dar uneori miroase taaaare frumos... chiar daca tot cacat ramane!
si, pe cuvant va spun, chiar daca de cele mai multe ori pute, merita efortul de a-i transforma putoarea in parfum macar pentru putzin
si, pe cuvant va spun, chiar daca de cele mai multe ori pute, merita efortul de a-i transforma putoarea in parfum macar pentru putzin

"Uneori se mai intampla insa ca vreun Smochin razvratit sa se catzere pe gard si sa-si ia lumea in cap... "
imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
imi asum ceea ce scriu, cine are de gand sa plagieze o face pe barba lui
-
river - Junior Member
memetshol, eu am subliniat ca dragostea este un efort de vointa, si da, asta presupune si compromisuri. ca in orice alt fel de relatie dintre doi oameni. Relatie normala as sublinia, nebantuita de orgolii prostesti sau de eternul 'Care dintre noi iubeste mai mult?' bla bla. Ma rog, ca sa imi sustin teoria cu un exemplu: sa luam un cuplu gen Romeo si Julieta al zilelor noastre. Sa zicem ca acest cuplu reuseste sa treaca peste orice fel de inconveniente, se casatoreste, are un copil. Dragostea la fel ca in prima zi. Ok, acum sa luam cazul cand unul dintre cei doi, clona lui Romeo de exemplu se imbolnaveste si moare. Julieta din carte s-ar sinucide, uitand de copil si de tot. Julieta mea, fiinta rationala si matura, nu. Ar avea grija de copil in continuare, s-ar duce la serviciu cu toate astea neuitandu-l pe cel care a murit. Poi mie sa te sinucizi in asemenea conditii mi se pare un gest cat se poate de egoist, in timp ce dragostea e prin excelenta altruista.
- FleurDuLys
- Junior Member
io v-am mai zis ca vorbiti aiurea
adica ce tot bagati atatia de "daca"? daca ten shala, or daca nu te baga in seama, ori daca sta cu baietzii la bere, ori daca... sau daca...
sau poate ca nu e decat forma evoluata (rafinata, innobilata) a banalului instinct de conservare - ce mai, indiferentza rece a speciei fata de individ! ei si? cine te impiedica sa te bucuri de frumusetea si puterea sentimentului?
ei nah: ba ca e un mecanism cu scop bine precizat, ori ca nu e "impartasit", ori ca nu ie vesnic, orca ie prea matur, or poate ca ie prea copilaros ce se intampla - carcoteli de doo parale! parca daca ar fi pe placu nemultumitului (sa fie reciprocitate, sa fie durabilitate, sa fie... marog, tot ce lipseste), nu tot s-ar gasi nod in papura? ori ca ie prea bun ca sa mai fie si adevarat (deci are iel shun clenci, numa ca trebe descoperit! sa nu disperam, aflam noi tot), ori ca "da domne, ie bun! si? ce, ie musai sa recunostem?"
(umfel de concluzie:)
incredere, respect, daruire, prietenie
alaturi de (sau, mai bine chiar, contra):
neseriozitate, dispret (sau s-o imblanzim: lipsa de respect), egoism, meschinarie, frica (de a nu fi respins/"inselat", sa nutz cheluiesti bunatate de resurse, sa nu "investesti" aiurea)
si inca un apropo (apropo de investit, apropo de "cacat"):
cacat investesti, cacat obtzii; deci ingioi ior laif
adica ce tot bagati atatia de "daca"? daca ten shala, or daca nu te baga in seama, ori daca sta cu baietzii la bere, ori daca... sau daca...
sau poate ca nu e decat forma evoluata (rafinata, innobilata) a banalului instinct de conservare - ce mai, indiferentza rece a speciei fata de individ! ei si? cine te impiedica sa te bucuri de frumusetea si puterea sentimentului?
ei nah: ba ca e un mecanism cu scop bine precizat, ori ca nu e "impartasit", ori ca nu ie vesnic, orca ie prea matur, or poate ca ie prea copilaros ce se intampla - carcoteli de doo parale! parca daca ar fi pe placu nemultumitului (sa fie reciprocitate, sa fie durabilitate, sa fie... marog, tot ce lipseste), nu tot s-ar gasi nod in papura? ori ca ie prea bun ca sa mai fie si adevarat (deci are iel shun clenci, numa ca trebe descoperit! sa nu disperam, aflam noi tot), ori ca "da domne, ie bun! si? ce, ie musai sa recunostem?"
(umfel de concluzie:)
incredere, respect, daruire, prietenie
alaturi de (sau, mai bine chiar, contra):
neseriozitate, dispret (sau s-o imblanzim: lipsa de respect), egoism, meschinarie, frica (de a nu fi respins/"inselat", sa nutz cheluiesti bunatate de resurse, sa nu "investesti" aiurea)
si inca un apropo (apropo de investit, apropo de "cacat"):
cacat investesti, cacat obtzii; deci ingioi ior laif
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
- kant emir
FleurDuLys, pemite-mi să te contrazic. Părerea mea e că treaba aia pe care o simţi la 14-15 ani face parte din ceea ce inseamnă "dragoste". Există destui oameni care au trăiri similare şi la varste mai inaintate.
Părerea mea este că e ceva in primul rand total iraţional, cel puţin la inceput. Şi aşa trebuie să fie. Există destule persoane de sex opus pe care le stimez şi respect, dar de care nu mă simt atras. Atracţia trebuie să fie şi ea in ecuaţie, pe langă preţuirea bazată pe cunoaşterea omului. Tre să fie o "scanteie", acolo. Nici nu cred că e un efort de voinţă, cel puţin nu la inceput - poate doar după ce ai trăit o vreme cu omul respectiv.
Nu cred nici că poţi să te autosugestionezi să iubeşti pe cineva. Poate e valabil pentru tine, dar pentru majoritatea oamenilor cred că e un proces mult mai dificil.
Părerea mea este că e ceva in primul rand total iraţional, cel puţin la inceput. Şi aşa trebuie să fie. Există destule persoane de sex opus pe care le stimez şi respect, dar de care nu mă simt atras. Atracţia trebuie să fie şi ea in ecuaţie, pe langă preţuirea bazată pe cunoaşterea omului. Tre să fie o "scanteie", acolo. Nici nu cred că e un efort de voinţă, cel puţin nu la inceput - poate doar după ce ai trăit o vreme cu omul respectiv.
Nu cred nici că poţi să te autosugestionezi să iubeşti pe cineva. Poate e valabil pentru tine, dar pentru majoritatea oamenilor cred că e un proces mult mai dificil.
subpolar homesick fane
"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
- stefan
- Junior Member
Stefan, sunt de acord cu tine si am spus si in unul dintre posturile mele anterioare cum ca la inceput, DA, normal ca trebuie sa existe atractie si normal ca aceasta se intampla irational, instinctual etc. Insa, dupa ani intregi de convietuire impreuna dragostea ia o cu totul alta turnura, se maturizeaza, si este innobilata de alte sentimente. Poate ca m-am exprimat gresit, sigur ca dragostea este irationala la inceput, insa refuz sa cred in dragostea care ramane doar la nivel irational, instinctual, fiziologic, patimas. Ca orice alt sentiment, si dragostea creste odata cu noi, se schimba, evolueaza, se ghideaza dupa alte principii, presupune altfel de trairi.
PS: si nu a mers aproape niciodata la mine insa nu pot spune sincer ca am iubit pana acum
(sunt doar mica si necoapta
) poate de acum incolo.. *dreamy*
PS: si nu a mers aproape niciodata la mine insa nu pot spune sincer ca am iubit pana acum

- FleurDuLys
- Junior Member
Apăi dacă-i aşa, iubeşte intăi şi vezi dacă o să mai ai aceeaşi părere. Eu cred că poate să fie şi ceva iraţional, un fel de dependenţă de o anumită persoană, sau o fascinaţie... Nu contează că ţine 5-10 ani sau pentru totdeauna, problema e că ţine, impotriva aşteptărilor unora.
PS: al dracului de util spellchecku din Firefox 2, in special cand scrii posturi in romană
PS: al dracului de util spellchecku din Firefox 2, in special cand scrii posturi in romană

subpolar homesick fane
- stefan
- Junior Member
Oameni buni si dragi copii, voi faceti o greseala, si anume: incercati sa bagati cu fortza sentimentul in definitie, in loc sa adaptati definitia la sentiment. Prin simplul fapt ca sentimentul e acolo si nu e static se duce automat dracului orice incercare de a gasi o definitie potrivita. Ce conteaza cum denumim chichitza daca e acolo si nu ne lasa in pace? Eu, om stupid, de altfel, iubesc de pe la 9 ani si n-am avut norocul sa-mi fie impartasita dragostea (daca vreau s-o numesc asa, ceea ce nu conteaza, cum am mai spus). Pana cand nu se vor stabili bine procesele chimice prin care se desfasoara dragostea asta e inutil, zic eu, sa dam cu sula-n prefectura si cu mucii-n fasole.
FleurDuLys, nu stiu de unde pana unde citezi il citezi tu pe Paul in Corinteni, ca omul era frustrat sexual/destul de destept incat sa nu se increada in relatii (niciodata n-am putut stabili diferenta) si vorbea de dragoste duhovniceasca, nu romantica, care e cu totul alta mancare de peste. Punctu' doi: ce-are copilu' cu dragostea? Cand iubesti scopul e sa faci fiinta iubita sa se simta bine. Daca copilul (faina cacofonie) face parte din lucrurile care o fac pe fiinta iubita sa se simta bine, e tragic si inseamna ca ai cazut in capcana.
FleurDuLys, nu stiu de unde pana unde citezi il citezi tu pe Paul in Corinteni, ca omul era frustrat sexual/destul de destept incat sa nu se increada in relatii (niciodata n-am putut stabili diferenta) si vorbea de dragoste duhovniceasca, nu romantica, care e cu totul alta mancare de peste. Punctu' doi: ce-are copilu' cu dragostea? Cand iubesti scopul e sa faci fiinta iubita sa se simta bine. Daca copilul (faina cacofonie) face parte din lucrurile care o fac pe fiinta iubita sa se simta bine, e tragic si inseamna ca ai cazut in capcana.
Fecioarei Maria i-a fost implantat un embrion extraterestru al carui C.S. a fost adaptat la soma pamanteasca pentru a introduce legea non-hibridarii pe Pamant si pentru a strica programul de inginerie genetica al supercivilizatiei lui Satan.
Intrebari?
Intrebari?
-
Voidship - Junior Member
Pana cand nu se vor stabili bine procesele chimice prin care se desfasoara dragostea asta e inutil, zic eu, sa dam cu sula-n prefectura si cu mucii-n fasole.
asta ie una - ce-are chimia cu mucii fasolii prefecturii sulii?
pe urma:
Oameni buni si dragi copii, voi faceti o greseala, si anume: incercati sa bagati cu fortza sentimentul in definitie, in loc sa adaptati definitia la sentiment.
iar nu pricep - unde vezi tu ca bagam cu fortza? shanume de unde sa lom definitzia cu pricina, caso adaptam la respectivu sentiment? ca tot matale nen vetz ca:
se duce automat dracului orice incercare de a gasi o definitie potrivita.
despre restu nu te mai conbat, ca m-ai plictist grozav
- kant emir
Off topic: mai scrisesem un reply si bineinteles ca nu s-a postat din cauza nefericitului de server asa ca acum sunt enervata.
Si eu nu ma enervez foarte usor.
Voidship, fara suparare, e Sfantul Apostol Pavel si pentru tine, si pentru noi toti (mai putin ateii) ca pana acum nu s-a dus nimeni la o bere cu el. Ma rog. Si indraznesc sa nu fiu de acord, eu (si versetele din Corinteni) vorbeam de dragoste intr-un sens mai larg, si bineinteles ca ma refeream si la dragostea romantica. Deoarece daca dragostea 'duhovniceasca' cum ii zici tu, poate ajunge la asemenea dimensiuni si la o asemenea noblete, de ce nu ar putea si dragostea romantica tinti catre aceleasi culmi?! Eu nu am inteles rationamentul tau privitor la exemplul meu cu copilul,poate esti atat de dragut/a incat sa imi faci un desen. (eu si neuronul meu singuratic suntem deprimati si frustrati din cauza acestui mic impediment catre 'enlightment'
)
Stefan, si eu ca si toata lumea am avut pasiunile mele. de fapt mi-a placut de colegul de banca din clasa I pana intr-a VII-a
Dar acum rad de mine. Atunci credeam ca e dragoste adevarata, mare acum nu mai cred asa. Si observ ca multi se lanseaza in afirmatii de genul 'Iubesc' insa peste catva timp spun 'Ah, de fapt nu a fost iubire'. De aceea eu cred ca vorbim de notiuni cu totul diferite, dragostea este si azi si maine si poimaine. Repet: nu cred in pasiuni fulgeratoare care trec odata ce intervine plictisul, rutina, suprasaturatia de persoana celuilalt etc. De fapt, cred ca exista insa eu una nu pot sa le numesc 'dragoste'. Si mai cred ca exista niste diferente intre 'a te indragosti' si 'a iubi'.

Voidship, fara suparare, e Sfantul Apostol Pavel si pentru tine, si pentru noi toti (mai putin ateii) ca pana acum nu s-a dus nimeni la o bere cu el. Ma rog. Si indraznesc sa nu fiu de acord, eu (si versetele din Corinteni) vorbeam de dragoste intr-un sens mai larg, si bineinteles ca ma refeream si la dragostea romantica. Deoarece daca dragostea 'duhovniceasca' cum ii zici tu, poate ajunge la asemenea dimensiuni si la o asemenea noblete, de ce nu ar putea si dragostea romantica tinti catre aceleasi culmi?! Eu nu am inteles rationamentul tau privitor la exemplul meu cu copilul,poate esti atat de dragut/a incat sa imi faci un desen. (eu si neuronul meu singuratic suntem deprimati si frustrati din cauza acestui mic impediment catre 'enlightment'

Stefan, si eu ca si toata lumea am avut pasiunile mele. de fapt mi-a placut de colegul de banca din clasa I pana intr-a VII-a

- FleurDuLys
- Junior Member
Eu incercam sa spun asta: nu are nici un sens sa stabilim daca atat sentimentul de la 14-15 ani cat si sentimentul matur pot fi incadrate in categoria "dragoste", cat timp nu stim exact ce e aia. Dragoste e un cuvant foarte vag.
Fecioarei Maria i-a fost implantat un embrion extraterestru al carui C.S. a fost adaptat la soma pamanteasca pentru a introduce legea non-hibridarii pe Pamant si pentru a strica programul de inginerie genetica al supercivilizatiei lui Satan.
Intrebari?
Intrebari?
-
Voidship - Junior Member
Eu incercam sa spun asta:
apreciem formularea
dar
nu are nici un sens sa stabilim daca atat sentimentul de la 14-15 ani cat si sentimentul matur pot fi incadrate in categoria "dragoste", cat timp nu stim exact ce e aia
cu asta nu pot fi de acord (poi mie mi-era fuarte clar, inca de pe la gradinitza: daca mi se punea pata pe cate fro coditzata, si num puteam loa ochii de pe ia, si tot unblam sa-i stau prin preajma si sa-i atrag atentia nu putea sa fie vorba de crampe, nu? ca si mai tarzior)
sau:
Dragoste e un cuvant foarte vag.
poi asa totz termenii is vagi si discutabili, nu crezi?
(btw) edit by ghitza:
mesaj pt Cleopatra (transmitez va rog, sa ajunga pana la ia): nu mai freca luleaua la portitza, ca meam gasit alta fetitza. GHITZA
- kant emir
kant emir scrie:apreciem formularea
dar
cu asta nu pot fi de acord (poi mie mi-era fuarte clar, inca de pe la gradinitza: daca mi se punea pata pe cate fro coditzata, si num puteam loa ochii de pe ia, si tot unblam sa-i stau prin preajma si sa-i atrag atentia nu putea sa fie vorba de crampe, nu? ca si mai tarzior)
mesaj pt Cleopatra (transmitez va rog, sa ajunga pana la ia): nu mai freca luleaua la portitza, ca meam gasit alta fetitza. GHITZA[/SIZE]
Si mie imi e clar, dar clarul meu poate nu corespunde cu al tau, si se pare ca nu corespunde nici cu al FleurDuLysei, care insista ca doar un sentiment matur poate fi numit dragoste, daca am citit eu bine ce a zis ea. Interpretam aceleasi reactii chimice diferit.
Intrebari?
Intrebari?
-
Voidship - Junior Member
Interpretam aceleasi reactii chimice diferit.
bre, mii somn si tu manerfezi cu chimia ta: ian desvolta umpic, ce fel de chimie avansezi aici? daca se-ntampla niscai sinapsarae putem vorbi de o chimie a fenomenului? ca io creca da (marog, cu umpic de ingaduintza); au puate de lucrarea hormonilor? ca ie shacolo ielemente si supstantze; casa nutz mai zic de cei feromoni - chimie sutalasuta (icsept initierea producerii lor, motivul)
deci? unde, care si cum iashte aciasta chimie?
- kant emir
te rog nu amesteca chimia cu biologiadaca se-ntampla niscai sinapsarae putem vorbi de o chimie a fenomenului?
in alta ordine de idei...chiar daca-i la 14-15 ani sau la 30, chiar daca-i matura au ba,chiar daca-i reala sau o simpla pareer/iluzie, indiferent de modul in care o traiesti, tot dragoste e...oricum de fiecare data e altfel...de fiecare data se bazeaza pe alte principii...
"Ar trebui pus un gratar la intrarea in orice suflet.Ca sa nu se bage nimeni in el cu cutitul." M Sorescu
-
shiona - Junior Member
Înapoi la Mai in gluma mai in serios. mai mult in gluma