Ciondaneli si convorbiri cu muzica: stiinta, religie si desigur... muzica

cea mai culta dintre ele, asa numita muzica clasica

Moderator: ghionoiul

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 3:43 pm

Eu stiam de 4% :n:

Cifra cred ca este obtinuta prin scanarea activitatii electrice a creierului. Cam asa se efectueaza toate studiile moderne, cand se doreste aflarea carei portinui se activeaza cand se executa anumite sarcini.

Exact, este o intrebare foarte buna! Presupunand ca observatiile sunt corecte, inseamna ca restul creierului este o "relicva" sau poate o zona inca nefolosita. Este clar ca trecutul omenirii nu este nicidecum elucidat, iar toate povestile alea cu ingerii cazuti, cu gigantii, etc, nu sunt doar basme de adormit copiii. Mie personal imi place sa cred ca zona nefolosita a creierului are legatura cu functiile telepatice, atata doar ca nu mai stim sa le folosim. Creierul creste in dimensiune (probabil) pentru ca de fapt sunt exersate zonele "vulgare", pe care de mii de ani le folosim in activitatile obisnuite. De ce nu degenereaza zona nefolosita... habar n-am, biologia se afla doar la inceputuri.

@Ciuhandru (asa in general): nu toate stiintele sunt exacte si da, exista destule pseudo-stiinte. Dar nu crezi oare ca e mai bine ca oamenii sa-si puna intrebari si sa speculeze, decat sa zica "asta nu se poate, trecem mai departe"?
Schmiede, mein Hammer, ein hartes Schwert!
AlexN
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 4:05 pm

AlexN scrie:nu toate stiintele sunt exacte si da, exista destule pseudo-stiinte.

Da-mi un exemplu de pseudo-stiinta.

AlexN scrie:Dar nu crezi oare ca e mai bine ca oamenii sa-si puna intrebari si sa speculeze, decat sa zica "asta nu se poate, trecem mai departe"?

Cred c-ai observat ca eu chiar asta fac: pun intrebari si speculez :)
Si apropos, nu mi-ai raspuns la cea despre sursele de informatii despre epoca medievala.
Regele si Patria! Nihil sine Deo!
Ciuhandru
Burghez monarhist

Custom user title: Burghez monarhist

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 4:08 pm

Ciuhandru scrie:Da-mi un exemplu de pseudo-stiinta.
Astrologia
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 4:11 pm

ghionoiul scrie:Astrologia

Dar cine mai pretinde astazi, in mod serios, ca astrologia ar fi stiinta?
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 4:13 pm

Hancu si cutremurele lui :n:

Sursele de informatii sunt, evident, indirecte, articole din diverse reviste de stiinta, mai mult sau mai putin de popularizare. Oricum, ca sa arunci o privire la tendintele actuale de cercetare, poti sa incepi cu Zeit Wissen (nu stiu daca au si versiune in engleza...). Daca o sa spui ca nu e o sursa credibila, eu o sa-ti raspund ca nu cred ca te tine sa citesti articole de specialitate (cum de altfel nici pe mine nu ma tine).
AlexN
Junior Member

Mesajde colegu » Lun Noi 13, 2006 4:16 pm

lucrurile care nu se folosesc nu sunt bune la nimic, aia cu procentaju e cam aberantă, nu vreau să am o concepţie despre creier ca una despre şampon sau detergenţi - cu pană la 14,5 % mai bun decat vaxul obişnuit, elimină petele cu pană la 80 % mai bine decat gigel etc..
aşa şi 1 % e tot "de pană la".

după ce mancăm ne concentrăm noi asupra digeratului? bine, că de treburile astea se ocupă cerebelu, da dacă ar fi el de capul lui, n-am şti nici pă ce lume suntem.

referitor la marea teorie a unificării, de ce se tinde către asta? că vrem noi unificarea asta sau că aşa stau lucrurile?
adică de ce privim lucrurile in sensul de "cand" şi nu "de ce" sau "dacă" se va ajunge la unificare cea mare.

omul medieval era in marea lui majoritate analfabet, şi nu spune nimeni că nu există analfabeţi inteligenţi, eu zic că e foarte greu să-i afli IQ-ul unuia care nici să scrie şi să citească nu ştie.
ce faci, ii dai o plăcuţă cu găuri şi diverse figurine să vezi pe unde le bagă?
clasicul test pentru poliţai?
http://colegu.no-ip.org/muzica/ - de la rautavaara la nørgård....
un computator fără windoze e ca o prăjitură cu ciocolată fără muştar
colegu
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 4:31 pm

AlexN scrie:Sursele de informatii sunt, evident, indirecte, articole din diverse reviste de stiinta, mai mult sau mai putin de popularizare. Oricum, ca sa arunci o privire la tendintele actuale de cercetare, poti sa incepi cu Zeit Wissen (nu stiu daca au si versiune in engleza...). Daca o sa spui ca nu e o sursa credibila, eu o sa-ti raspund ca nu cred ca te tine sa citesti articole de specialitate (cum de altfel nici pe mine nu ma tine).

Ce intelegi prin "Zeit Wissen" si "articole de specialitate"? Da-mi un link sa ma lamuresc.

Ca sa nu zici ca nu joc fair, eu iti recomand urmatoarele:

1. Jacques Le Goff - Evul Mediu si nasterea Europei, Ed. Polirom, 2005
2. Ioan Petru Culianu - Eros si magie in Renastere, Ed. Polirom, 2003
3. Johan Huizinga - Amurgul Evului Mediu, Ed. Humanitas, 2002
4. Dante - Divina Comedie, Ed. Paralela 45, 2002
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 4:38 pm

O intrebare: Divina Comedie e musai de citit in ediţia de la Paralela 45 ? Sau se acceptă şi ediţia Liszt Ferenc, Dresden, 1857 ? :D
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 4:41 pm

[quote="ghionoiul"]O intrebare: Divina Comedie e musai de citit in ediţ]

Eu ti-as recomanda, de fapt, manuscrisul original, dar vorba Alexului, nu cred ca te tine :D
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 4:45 pm

http://www.zeit.de/wissen/index

Dragul meu Ciuhandru, noi vorbim aici de creier si neurostiinte, si tu imi recomanzi erosul si amurgul evului mediu...
AlexN
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 4:48 pm

AlexN scrie:http://www.zeit.de/wissen/index

Dragul meu Ciuhandru, noi vorbim aici de creier si neurostiinte, si tu imi recomanzi erosul si amurgul evului mediu...

Dragul meu Alex, eu, prin acele titluri, iti recomandam de fapt sa iesi din universul tau limitat la rubrica stiintifica a unui ziar de mare tiraj si sa iei cunostinta si de alte viziuni asupra lumii decat cea in care de bunavoie te inchizi ca-ntr-o cusca...
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 4:54 pm

Crede-ma ca daca as avea timp sa pun mana pe o carte si s-o citesc in mod coerent, as incepe cu niste literatura, ca tare mi-e dor... a, si nu-mi spune ca sa nu ma mai uit la televizor, ca nici aia macar nu mai fac :nu: nici nu mai stiu layout-ul telecomenzii :( Pana una alta, ma bucur ca aseara am reusit sa mai citesc cate ceva despre Wagner, unele lucruri chiar interesante, poate voi avea vreodata timp si sa mai povestesc pe aici cate ceva...
AlexN
Junior Member

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 4:55 pm

Ciuhandru scrie:Dragul meu Alex, eu, prin acele titluri, iti recomandam de fapt sa iesi din universul tau limitat la rubrica stiintifica a unui ziar de mare tiraj si sa iei cunostinta si de alte viziuni asupra lumii decat cea in care de bunavoie te inchizi ca-ntr-o cusca...
Dacă n-aş presimţi că Ciuhandru o să-mi replice "aştept să-mi răspundă Alex insuşi", aş spune că afirmaţia de mai sus la adresa unuia care ascultă Wagner, Mahler, Bruckner sau Pettersson (mai are şi lipsuri, dar se dă el pe brazdă) e puţin hazardată.
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 5:01 pm

[quote="ghionoiul"]Dacă]

In contextul discutiei (Evul Mediu, stiinta, pseudo-stiinta, legende medievale) nu e catusi de putin hazardata, pentru ca n-are nimic de-a face cu muzica. Daca vrei sa revenim la muzica, uite: a reduce istoria de 1000 de ani a muzicii la perioada 1850-2000 e tot o forma de limitare.
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 5:07 pm

Da, numai ca uiti ceva: sunt limitat, pentru ca sunt din pacate doar om (chiar daca eu visez la supra-oameni). Inainte de toate trebuie sa fiu inginer si asta are prioritate. Asa ca in hobby-ul meu cultural imi permit sa ma limitez la ce imi convine si imi place, pentru ca trebuie sa fiu totusi eficient.
AlexN
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 5:09 pm

AlexN scrie:Da, numai ca uiti ceva: sunt limitat, pentru ca sunt din pacate doar om (chiar daca eu visez la supra-oameni). Inainte de toate trebuie sa fiu inginer si asta are prioritate. Asa ca in hobby-ul meu cultural imi permit sa ma limitez la ce imi convine si imi place, pentru ca trebuie sa fiu totusi eficient.

N-am cum sa uit, pentru ca si eu sunt inginer :)

Dar nu vad ce legatura exista intre muzica si eficienta profesionala.
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde AlexN » Lun Noi 13, 2006 5:15 pm

Simplu, pentru ca vorbesti de limitare. Da, n-am timp sa citesc tot ce as vrea sa citesc, deci da, sunt limitat la anumite chestii (inclusiv editiile stiintifice ale marilor ziare). La fel si-n muzica, unde poate si datorita lipsei activitatilor adiacente, poate ca de aia nu pot patrunde dincolo de o anumita "regiune" a muzicii. Plus ca daca mie nu-mi suna bine barocul, ce vrei sa fac? Sa-l bag cu forta pe urechi?
AlexN
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 5:28 pm

AlexN scrie:daca mie nu-mi suna bine barocul, ce vrei sa fac?

Nimic, evident. Te obisnuiesti cu asta, treci peste si mergi mai departe.
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 5:38 pm

Ba eu cred că s-ar putea găsi o soluţie şi pentru baroco-fobia lui Alex. Generăm modelul matematic al vibraţiilor sonore din Brandenburgicul nr 5, apoi scanăm activitatea undelor electro-magnetice produse de partea activă de 4% a creierului lui Alex in acest timp şi obţinem şi pentru astea un model matematic. Apoi, folosind algoritmi de transformare, găsim formula unui "filtru" (in genul transformărilor Laplace sau Fourier) care să armonizeze cele două tipuri de vibraţii şi il inducem creierului lui Alex sub forma unor unde "parazite". In felul ăsta, Alex se va imbujora de fericire la fiecare sunet al muzicii marelui Bach. Cu puţin noroc, dacă aceste transformări nu afectează prea tare percepţia de Wagner, Alex poate evita senzaţia de vomă in timp ce ascultă Căderea Walhallei.
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 5:40 pm

[quote="ghionoiul"]Ba eu cred că]
Tiii, ce simplu era! Ce zici, Alexule, esti dispus sa-ncerci? ~p
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 5:44 pm

Problema nu e dacă e dispus Alex să incerce. Problema e să găsim pe cineva care să rezolve modelul matematic. Pe urmă e simplu, eu il ţin şi tu apeşi pe buton. :hades:
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 5:46 pm

[quote="ghionoiul"]Problema e să]
May I suggest...Colegu? :)
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde ghionoiul » Lun Noi 13, 2006 5:58 pm

Ai incredere in el ? Eu nu. Ăsta precis modelează un filtru care o să-l compatibilizeze pe bietul Alex nu cu tata Bach, ci cu periculoşi de la Bartok in sus. ~p
Picus canus
ghionoiul

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 7:51 pm

[quote="ghionoiul"]Ai incredere in el ? Eu nu. Ă]
Si-asta-i adevarat... da, ai dreptate, mai bine nu, ca daca adaugam si riscul inerent oricarui experiment de acest gen, s-ar putea ca bietul Alex sa ajunga sa nu-i mai suporte decat pe Morton Feldman, Milton Babitt sau Conlon Nancarrow. Si eu unul zic ca decat sa se-ntample asa, mai bine-l lasam cu Wagner! ~p
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde colegu » Lun Noi 13, 2006 9:06 pm

bre da lăsaţi omul să se bucure de wagnerul lui.
şi nancarău ăla măcar e onest, a compus pentru piane mecanizate, nu ca să se dea cocoş ca alkan ăla.

apropo de cei 4 % cat ne folosim din creier, eu zic ca să le extirpăm promotorilor acestei idei 50% din creier, la alegere(adică ei aleg) şi să vedem apoi dacă mai susţin enormitatea respectivă.
adică in fond noi nu vrem decat să inlăturăm un soi de apendice, unghie moartă sau ţesut tegumentar in apropierea năparlirii.
ce-o s-o mai dea la intors gigeii.
că bun, in urma unor intamplări nefericite, sunt persoane cărora li s-au extirpat bucăţi din creier, dar cată recuperare fac respectivii ca să-şi deprindă "noul" creier cu cele trebuincioase.
cu alte cuvinte eu cred că creierul se modelează cerinţelor noastre, adică convertim centrele specializate la centrări şi lovituri de la 11 metri in centre care să se ocupe de integrale şi transformate furier inverse.

edit:mi-am fixuit niţel gramatica.
colegu
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Lun Noi 13, 2006 10:16 pm

[quote="colegu"]mi-am fixuit niţ]
Asa ai tu impresia? :)
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde colegu » Mar Noi 14, 2006 10:50 am

păi bine bre că doar am specificat niţel, nu de tot, că era prea de tot.
nu vrei să ştii cum arăta mesaju' original.
colegu
Junior Member

Mesajde Ciuhandru » Mar Noi 14, 2006 11:18 am

[quote="colegu"]nu vrei să]
Apropos de asta: am tras cu ochiul si prin alte thread-uri (Literatura, Stiinte) si am constatat ca, in comparatie cu ce si cum se scrie pe-acolo, noi astia 4 cu muzica suntem doctori in claritate, logica si corectitudine gramaticala. Asa ca nea Colegule stai linistit, ca se poate si (mult) mai rau. :)
Ciuhandru
Burghez monarhist

Mesajde colegu » Mar Noi 14, 2006 4:28 pm

hehe, asta se cheamă că am făcut un soi de stat in stat, poluăm topicul de muzică clasică cu obscenităţi moderniste, ciondăneli despre ştiinţe, iq-uri şi eventual fotbal.
noroc că-i alex de-al nostru şi nu-şi exercită funcţia de moderator :)
colegu
Junior Member

Mesajde ghionoiul » Mar Noi 14, 2006 6:29 pm

A, stai liniştit, colega dragă, threadul cu muzică a căzut pradă poluării cu mult inainte, cam cand ai apărut tu cu ceata ta de zgomotişiti de care n-a auzit nici dracu' :D Bietul Brahms era să cadă victimă a poluării precum un pescăruş in apele unui port unde s-a fisurat containerul unui petrolier. Noroc că mai suntem pe aici caţiva ecologişti de nădejde şi l-am salvat ~p
Picus canus
ghionoiul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Filarmonica