Prin scaderea populatiei maghiare sub 20%, Clujul nu mai este Kolozsvar

De-asa vremi se-nvrednicira cronicarii si rapsozii...

Prin scaderea populatiei maghiare sub 20%, Clujul nu mai este Kolozsvar

Mesajde Sopra Tutt1 » Mar Iul 09, 2002 6:34 pm

In urma recensamantului, municipiul Cluj-Napoca intra din nou in atentie, deoarece cifrele spun ca in orasul de pe Somes ponderea maghiarilor este de doar 18,86%, comparativ cu in jur de 21%, cat era in urma cu 10 ani. Asa se face ca, dupa ce ani de zile a refuzat sa intre in legalitate, provocand numeroase scandaluri privind aplicarea normelor din Legea administratiei, primarul Gheorghe Funar are castig de cauza... natural. In orasul Cluj-Napoca, maghiarii nu vor putea vorbi de placute bilingve, limba materna in administratie si nici de alte facilitati date minoritatilor, pentru simplul motiv ca numarul lor a coborat sub cel indicat in lege, respectiv minimum 20%. Funar a refuzat sa instaleze placute bilingve pe vremea guvernarii Ciorbea, cand a fost timp de un an in vigoare o ordonanta de urgenta cu acest subiect si s-a targuit cu autoritatile de la Bucuresti si a refuzat sa aplice Legea administratiei in ceea ce-i priveste pe maghiari. Cifrele arata ca, in timp ce numarul maghiarilor a scazut, multi preferand sa paraseasca orasul pastorit de Funar, cel al tiganilor a crescut cu 22,8%. Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, directorul adjunct al Directiei de Statistica Cluj, Gyula Mezei, a explicat ca, la acest recensamant, majoritatea tiganilor s-au declarat romi, spre deosebire de acum 10 ani, cand au preferat sa se identifice in functie de limba vorbita.
O asemenea rasturnare de situatie in privinta procentului de minoritari ar putea sa mai aiba loc si in alte localitati, in special in cele aflate la limita la care legea le dadea dreptul pentru folosirea limbii materne in administratie. Deocamdata, minoritatea roma este mai putin revendicativa si declara, prin reprezentantii sai, ca nu doreste nici aplicarea facilitatilor din Legea administratiei, nici a celor din Legea invatamantului.

Sursa: ziarul Adevarul
Sopra Tutt1
Junior Member

Mesajde Rolf » Mie Iul 10, 2002 11:16 am

Ceea ce imi aduce aminte de o caricatura de acu fo 2 ani din Catavencu, cind fusesera discutiile cu placutele bilngve si s-au trezit si tganii din Tirgu-Mures ca vor nu stiu ce. In caricatura un tip intra pe bicicleta in Tg Mures, trecind pe linga stilpul cu placute trilingve: Tg Mures, Marosvaszarhely si un megafon din care se auzea: 'Tirgu Mures minca-v-as! Tirgu Mures minca-v-as!'
Numele meu este Rolf si sunt d'a binelea absent.
Rolf
Junior Member

Mesajde djdiu » Lun Iul 15, 2002 2:28 pm

da dar ce ne facem unde urca populatia maghiarilor.
Io zilele trecute ma miram de un articol din ziar in care se arata ca in anul 1910 in judetul Satu Mare populatia maghiara a fost de 97.8% si populatia reprezentata de romani abea depasia 2% si restul alte nationalitati.Dar pe atunci nu existau rromi/tigani?
dar in anul 1920 in jud satu mare populatia romana reprezenta 60.5% si cea maghiara de 20%.
Cresterea demografica in perioada aceea a urcat de la 108.052 la 251.023 loc.
"Uneori se intampla ce nu vrei" ;e :rulz:
I am :cool:
djdiu
Junior Member

Mesajde Sopra Tutt1 » Lun Iul 15, 2002 2:37 pm

djdiu - sa mor io daca am inteles ce vrei sa zici...
Sopra Tutt1
Junior Member

Drepturi

Mesajde Dragos C. » Dum Aug 04, 2002 1:55 am

Tiganii nici nu prea au de ce sa ceara aplicarea facilitatilor oferite de Legea Invatamantului...:)
Dragos C.
Junior Member

Pai...

Mesajde MissBugMafia » Dum Aug 25, 2002 5:02 pm

Acuma sa vorbesc si eu despre unguri, Funar si despre scrierea oraselor si in alte limbi.
Funar mi se pare nebun...absurd etc etc... Cea a facut din Cluj...:(
Au ajuns chiar si cosurile de gunoi sa fie vopsite in rosu galben si albastru ceea ce mi se pare gretos!!
Nu am abslout nimic cu ungurii... doar ca nu sunt de acord la intrarea in Cluj (mai alesssss) sa fie placutze bilingve. De ce? Pentru ca suntem in Romania. Am fost de multe ori in Ungaria pt. ca am bunici langa granita si acolo nu am vazut nici o placuta bilingva chiar daca era primul sat dupa granita..unde erau destul romani. Atunci de ce in Cluj .,...care este la aprox. 200 km de granita, nici nu sunt atatia unguri sa sa puna aceste placute? :confused:
Ce ma mai enerveaza in orasele de pe langa granita ( nu in Cluj) este ca in unele magazine cand intri... prima data te saluta sau te intreaba ce doresti in limba maghiara si nu in romana. Sau~ mai sunt magazine unde vanzatoarele nu stiu o boaba de romana!
Asta nu mi se pare corect! Eu cred ca ungurilor de dam destula "libertate" .... ce mai vor???
Acuma sa nu credeti ca fac discriminari... DELOC! Pur si simplu am scris parerea mea.
Insa nu sunt de acord nici cu acei patroni (ca sa zic asa) care vad un nume unguresc si nu angajeaza aceea persona datorita nationalitatii ei cu toate ca (sa zicem) stie la perfectie lb. romana si a facut chiar si facultate in aceasta limba.
Cred ca m`am cam abatut de la subiect dar.... m`a luat valu` :rolleyes: :D
Codrutza
MissBugMafia
Junior Member

Socheaza`te

Mesajde MissBugMafia » Dum Aug 25, 2002 5:08 pm

Initial trimis de djdiu
da dar ce ne facem unde urca populatia maghiarilor.
Io zilele trecute ma miram de un articol din ziar in care se arata ca in anul 1910 in judetul Satu Mare populatia maghiara a fost de 97.8% si populatia reprezentata de romani abea depasia 2% si restul alte nationalitati.Dar pe atunci nu existau rromi/tigani?
dar in anul 1920 in jud satu mare populatia romana reprezenta 60.5% si cea maghiara de 20%.
Cresterea demografica in perioada aceea a urcat de la 108.052 la 251.023 loc.

Hai sa`ti mai zic eu ceva... sa te miri si mai tare.
In acest an...in orasul "SALONTA" din judetul Bihor , oras fix pe granita sunt aprox. 80% unguri si aprox. 20% romani. Am scris cu aproximatie deoarece nu stiu cati tigani sunt...oricum tigani sunt foarte putini
Codrutza
MissBugMafia
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Dum Aug 25, 2002 9:56 pm

Codrutza..eu tot nu am inteles ! De ce nu itzi place tzie de Funar ? Doar pentru ca a vopsit cosurile de gunoi in tricolorul tarii noastre. (probabil o fi vrut sa sugereze ca suntem un gunoi de tzara :p )
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Mesajde MissBugMafia » Dum Aug 25, 2002 11:32 pm

Initial trimis de Oribilul Mosh
Codrutza..eu tot nu am inteles ! De ce nu itzi place tzie de Funar ? Doar pentru ca a vopsit cosurile de gunoi in tricolorul tarii noastre. (probabil o fi vrut sa sugereze ca suntem un gunoi de tzara :p )

Eeee ... nu am spus ca nu`mi place deloc... Ii nebun...si unele lucruri pe care le face sunt absurde. :rolleyes: Da uite ....totusi Clujul este un oras cat de cat curat.
Chestia cu cosurile de gunoi ii numa 1....da cate NU face....
In ultima luna de scoala a donat la fiecare liceu/scoala cate o minge cu tricoloru`, a vopsit cateva borduri cu rosu galben si albastru, bancile sunt asa colorate, mai sunt un fel de stalpi da mai mici tot asa colorati (la aia le zic morcovi) :D , sau in unele locuri florile sunt aranjate dupa culori ca sa iasa cu rosu galben si albastru. Eh... mai multe. Deci ii sigur ca tipu` nu`i total la cap da.....neh... macar orasul nu arata ca Bucurestiul (ma refer la murdarie) :p
............................................................................................
De asta nu`mi place mie chiar asa mult dar nu`i chiar insuportabil
Codrutza
MissBugMafia
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Aug 26, 2002 12:03 am

Avertisment si pentru tine..ca raspunzi cu quote !
........

Dar colegi sau prieteni unguri ai ? De ce ?
IEZECHIIL 25.17: Voi săvârşi asupra lor cumplită răzbunare prin pedepse grozave şi vor cunoaşte ca eu sunt Domnul, când voi săvârşi asupra lor răzbunarea mea.
Oribilul Mosh
Junior Member

Am!

Mesajde MissBugMafia » Lun Aug 26, 2002 1:43 am

Sigur ca am!
Am avut si un iubit ungur...
De ce? Pentru ca eu nu fac astfel de discriminari....
Adica...mint...fac! Nu`mi plac tiganii.....deloc!!!!
:bleah:
Dar tu ai?
Codrutza
MissBugMafia
Junior Member

Mesajde Oribilul Mosh » Lun Aug 26, 2002 9:11 am

Nu,eu nu am colegi si prieteni unguri. Dar am un prieten canadian !

Altceva doream eu sa aflu de la tine. Cum sunt ei ? Cam ce fac..ce zic....ce obiceiuri au ? Sunt dusmanosi ? Cam cu ce ochi ii privesc pe romani ?
Oribilul Mosh
Junior Member

Re: Pai...

Mesajde Rolf » Lun Aug 26, 2002 2:45 pm

Initial trimis de Codrutza
Nu am abslout nimic cu ungurii... doar ca nu sunt de acord la intrarea in Cluj (mai alesssss) sa fie placutze bilingve. De ce? Pentru ca suntem in Romania. Am fost de multe ori in Ungaria pt. ca am bunici langa granita si acolo nu am vazut nici o placuta bilingva chiar daca era primul sat dupa granita..unde erau destul romani.

In sudul Ungariei sunt placute bilingve, si asta de ani buni. Dupa ce treci de Nadlac primele sate au denumirile si in romana si sirbeste. De ex Csanad este si Cenadul Maghiar, sau Deszk este trecut si ca Desc (sau asa ceva). In sirbeste nu pot sa transcriu din lipsa de litere. In schimb, ungurii, pe indicatoarele de pe sosele trec numai numele unguresc. Daca te apropii de Oradea vezi Nagyvarad. Pentru straini nu cred ca e prea clar, ei stiu ca tre sa ajunga la Oradea si nu gasesc indicator pentru Oradea nicaieri. Mai grav e cu Viena, care la unguri apare numai sub forma Becs. Daca nu ai idee ce vrea sa zica Becs poti sa cauti mult si bine indicator de Wien, ca nu gasesti.
Numele meu este Rolf si sunt d'a binelea absent.
Rolf
Junior Member

??

Mesajde MissBugMafia » Lun Aug 26, 2002 11:06 pm

Nu stiu cum este unde zici tu da pe unde am fost eu nu eram. Am fost prin Gyula, BeckesCsaba.... saua sa ceva, Debreten si Szeged si inca cateva orase.
Stiu cum este in Oradea deoarece aici imi petrec eu vacantele...;) :D :p
Codrutza
MissBugMafia
Junior Member

Înapoi la Antichitati