Invazia de alge ! Cum scap de ea?

pestele din acvariu, muscata din fereastra, "salatile" din gradina ursului

Invazia de alge ! Cum scap de ea?

Mesajde Guppy » Joi Sep 27, 2001 3:33 pm

Bun,deci acum apa mea este verde total :)
Concret,cam ce ar trebui sa fac ? Nu de alta dar pana acum nu scapam decat prin schimbare 100% ...

-daca schimb 100% se duc naibii pestii,soc de ph , etc
-daca schimb atat cat sa fie in siguranta pestii,gen 30% nu se observa nici o imbunatatire
-daca ii las fara lumina/mancare o perioada mare, cum se recomanda, imi mor puii care sunt cu sutele cred :) , si nu prea ma incanta ideea ...
-substante gen Algumin..nu m-au prea ajutat...

Ciudat e ca acvariul era stabilizat! (acum 2-3 luni)
Dupa concediu de 2 saptamani,i-am hranit mai generos ca sa se refaca si de atunci au explodat algele...
filtrul meu intern , burete in tub de plastic,nu face fatza .. deja e inutil sa-l mai scot sa-l curat ... nu se vede nimic nou :( .

Sunt gata sa-mi iau filtru extern,cu straturi multiple,medii diferite de filtrare , etc ... am inteles ca e mult mai eficient .. am vazut la Obor la 400 000 ... este ok ? Credeti ca scap de alge asa?

Merci.
Guppy

Re: Invazia de alge ! Cum scap de ea?

Mesajde Catalin B » Joi Sep 27, 2001 5:42 pm

Initial trimis de Guppy
Concret,cam ce ar trebui sa fac ? Nu de alta dar pana acum nu scapam decat prin schimbare 100% ...

-daca schimb atat cat sa fie in siguranta pestii,gen 30% nu se observa nici o imbunatatire
-daca ii las fara lumina/mancare o perioada mare, cum se recomanda, imi mor puii care sunt cu sutele cred :) , si nu prea ma incanta ideea ...

Dupa concediu de 2 saptamani,i-am hranit mai generos ca sa se refaca si de atunci au explodat algele...
filtrul meu intern , burete in tub de plastic,nu face fatza .. deja e inutil sa-l mai scot sa-l curat ... nu se vede nimic nou :( .

Sunt gata sa-mi iau filtru extern,cu straturi multiple,medii diferite de filtrare , etc ... am inteles ca e mult mai eficient .. am vazut la Obor la 400 000 ... este ok ? Credeti ca scap de alge asa?
hei,dar de ce mor puii daca ii lasi far' de lumina? da lumina mai mica si o sa vezi efectu', nu imediat dar sigur.
mai e solutia cu acid boric

Merci.
hei,dar de ce mor puii daca ii lasi far' de lumina? da lumina mai mica si o sa vezi efectu', nu imediat dar sigur.
mai e solutia cu acid boric , daca vrei cvaut si-ti spun concentratia
Catalin B
Junior Member

Mesajde Adi[CG] » Joi Sep 27, 2001 6:00 pm

Lumina mai mica e o sugestie buna.
Sau sa reduci durata de iluminare...
Poate daca mai pui cateva plante cu crestere rapida stil sagittaria care vor hali din nutrientii pe care acum ii consuma algele...si o schimbare de 20-30% de apa nu are cum sa strice oricum.
Nu te descuraja, odata o sa-ti povestesc "catastrofa mea" si vei vedea problema ta cu algele e o gluma...
Adi[CG]
Junior Member

apa verde

Mesajde razvan » Vin Sep 28, 2001 6:53 am

GUPPESCULE!

apa este verde ? sau ti se pare verde din cauza algelor de pe geam. cam acelas fenomen il patesc si eu si dupa curatirea geamului "se decoloreaza"
eu am un filtru intern pe care-l spal cam la 3 zile deoarece este cam depasit de nr de pesti din acvariu (aquael de 190 k) folosit in special pt adunatul gunoiului de grajd si unul cu burete pt filtrarea suspensiilorfine din apa si vad ca da rezultate combinatia.
parca iti mai zicea cineva sa o lasi mai incet cu papica. apropo ce le dai? eu am luat din obor niste granule gen fixdar cu tenta rosiatica (granulatie ~0.5-0.7 mm) le dau putin cite putin pe masura ce le maninca, dimineata si seara (17h) cind ajung acasa de la rabota si sunt bine sanatosi grasi si frumosi.

rogu-te traitzi-ar gupanezii, in genuchi si cu lacrimi de crocodil in nervu' optic, cum mama lu' proces verbal se pot planta moacele de sus IN CADRULTEXTULUI ca IQ meu nu a reusit, zi explicit (babeste) sa inteleaga si GARCEA.
razvan
Junior Member

Mesajde Guppy » Vin Sep 28, 2001 9:17 am

Ok , sa dau detalii ...

Razvan , pe geam iau algele ,nu asta e problema (de altfel,pe geamurile laterale si din spate chiar doresc sa am alge).
Apa e verde - cu alge in suspensie ...

Adi,Catalin : lumina e cam redusa oricum ... in camera nu prea intra soarele ... dimineata plec pe la 7 la scoala / munca si ajung seara pe la 21 de cele mai multe ori . Lumina atunci o aprind . Si sta pana cand ma culc , pe la 3-4 ... (da,m-am obisnuit,mai dorm si din mers :D ) .
Deci nu cred ca-i prea multa lumina .. Intr-adevar , neonul e cam puternic , ditai animalul de 1 metru :) .
Cu mancarea la fel au orarul ... papa doar seara la 22 si pe la 2-3 .
Dimineata nimic , si asa , abia nimeresc usa sa plec , deh :D .

Adi,asteptam povestea ta horror despre acvariu ;) (pls,fa topic nou,ca poate mai are lumea povesti ) .

Am sa iau un filtru extern + elodeea,ca alea cresc in disperare si stiu ca inhiba algele cum ati zis si voi ...

Razvan,fac topic special despre zambaretzi imediat :D .
Guppy

Mesajde Catalin B » Vin Sep 28, 2001 9:30 am

sa stii ca am observat ca nu coteaza atat timpul expunerii , cat intensitatea luminii , am avut odata un acv la care batea doar soarele in el, numai juma de ora pe zi , si s-a umplut de alge verzi, eu zic mareste timpul si pune o sursa mai mica
si eu doresc sa am alge pe spate si in lateral, dar ancistrusii sunt de alta parere
Catalin B
Junior Member

Mesajde Catalin B » Vin Sep 28, 2001 9:37 am

eu am doar 30W fluorescent la 250l, 16 ore/zi, si nu am probleme cu algele, juma de acv. e ecranat cu ceratopteris, 2 bureti gauriti ca filtru , apa cristal
Catalin B
Junior Member

Mesajde Gabi71 » Vin Sep 28, 2001 1:31 pm

Initial trimis de Guppy
Ok , sa dau detalii ...

Razvan , pe geam iau algele ,nu asta e problema (de altfel,pe geamurile laterale si din spate chiar doresc sa am alge).
Apa e verde - cu alge in suspensie ...

Adi,Catalin : lumina e cam redusa oricum ... in camera nu prea intra soarele ... dimineata plec pe la 7 la scoala / munca si ajung seara pe la 21 de cele mai multe ori . Lumina atunci o aprind . Si sta pana cand ma culc , pe la 3-4 ... (da,m-am obisnuit,mai dorm si din mers :D ) .
Deci nu cred ca-i prea multa lumina .. Intr-adevar , neonul e cam puternic , ditai animalul de 1 metru :) .
Cu mancarea la fel au orarul ... papa doar seara la 22 si pe la 2-3 .
Dimineata nimic , si asa , abia nimeresc usa sa plec , deh :D .

Adi,asteptam povestea ta horror despre acvariu ;) (pls,fa topic nou,ca poate mai are lumea povesti ) .

Am sa iau un filtru extern + elodeea,ca alea cresc in disperare si stiu ca inhiba algele cum ati zis si voi ...

Razvan,fac topic special despre zambaretzi imediat :D .

Eu cred ca apa ta verde, daca spui ca acvariul este stabilizat,
poate avea mai multe motive
1. daca nu aprinzi lumina decit seara, cu toate ca soarele nu bate in mod direct pe acvariu, lumina nu este suficienta plantelor si atunci nu pot consuma excesul de nutrienti din apa prin fotosinteza.
2. ai numai plante ce consuma putini nutrienti direct din apa
si mai mult din substrat.
3. pestii au fost hraniti in exces si atunci a aparut si excesul de nutrienti din apa.

Eu zic ca poti rezolva problema aprinzind lumina de dimineata si tinind-o aprinsa 11/12ore pe zi, cumparind niste plante mari consumatoare de nutrienti direct din coloana de apa cum ar fi elodeea sau valisneria si nu in ultimul rind evitind sa hranesti in exces pestii pt ca toata hrana neconsumata se tranforma in nutrienti. Daca nu scapi de apa verde astfel atunci o solutie mai drastica ar fi sa pui in apa de acvariu o solutie foarte diluata (1%) clor dar acest clor nu va face bine puilor si nici bacteriilor pentru ciclul azotului din filtru (desi nu le va elimina complet).
Gabi71
Junior Member

Mesajde duduloi » Vin Sep 28, 2001 1:36 pm

Gabi71, Guppy nu are decat plante de plastic :-)
duduloi
Junior Member

Mesajde Adi[CG] » Vin Sep 28, 2001 1:40 pm

O remarca la cele de mai sus (toate observatii corecte). Elodea si Valisneria sunt foarte bune in teorie, dar eu cel putin nu am reusit sa tin nici una dintre ele in acvariu. Cele mai bune rezultate le am cu Sagittaria care creste in prostie (substrat turba amestecata cu nisip + nisip + pietris). Oricum la cati metri de panglici arunc la fiecare 2 saptamani, este evident ca se consuma si nutrienti din coloana de apa. Cea mai buna solutie sunt in mod clar plantele de suprafata dar, cum spuneam, la mine n-a tinut. YMMV
Adi[CG]
Junior Member

Mesajde duduloi » Vin Sep 28, 2001 1:50 pm

Adi, eu nu am avut deloc probleme cu Elodeea, chiar cred ca Guppy o sa renunte la plantele din plastic in favoarea Elodeei. La mine cresc f.frumos in conditii destul de barbare (iluminare naturala only, substrat nisip+pietris)

iar apa e f.curata de cand am recurs la Elodeea, similara cu cea din acvariul tau cel minunat :)

poti sa imi spui concret ce probleme ai avut cu elodeea?
merci
duduloi
Junior Member

Mesajde Gabi71 » Vin Sep 28, 2001 2:09 pm

Initial trimis de Adi[CG]
O remarca la cele de mai sus (toate observatii corecte). Elodea si Valisneria sunt foarte bune in teorie, dar eu cel putin nu am reusit sa tin nici una dintre ele in acvariu. Cele mai bune rezultate le am cu Sagittaria care creste in prostie (substrat turba amestecata cu nisip + nisip + pietris). Oricum la cati metri de panglici arunc la fiecare 2 saptamani, este evident ca se consuma si nutrienti din coloana de apa. Cea mai buna solutie sunt in mod clar plantele de suprafata dar, cum spuneam, la mine n-a tinut. YMMV

Ai dreptate Adi eu am auzit multa lume ca ar avea probleme cu cresterea valisneriei dar la mine creste o adevarata jungla si asta in conditiile in care am avut initial numai 5 fire si numai un tub de 18w la un acvariu de 96l. Nu am avut niciodata elodeea pentru simplul motiv ca nu imi place aceasta planta. Oricum si sagitaria este din aceeasi familie cu valisneria (deosebirea fiind doar in nervurile frunzei) si tot un mare consumator de nutrienti.
Plantele de suprafata sint bune, chiar foarte bune, cu conditia sa nu impiedice lumina sa ajunga la cele cu radacini in substrat.
Gabi71
Junior Member

Mesajde Gabi71 » Vin Sep 28, 2001 2:11 pm

Initial trimis de duduloi
[BGabi71, Guppy nu are decat plante de plastic :-) [/B]

Nu am stiut. Atunci acesta este singurul motiv.
Gabi71
Junior Member

Mesajde Adi[CG] » Vin Sep 28, 2001 3:08 pm

Elodeea : crestere initiala rapida, dupa care incepea sa se ingalbeneasca de la "coada", iar "varful" se chircea. Ciclul se relua in sens invers (adica mau mult pierdea din lungime decat castiga) pana cand se ajunge in stagiul de mici bucati chircite pe care le arunci din mila. In plus, orice tentativa penibila de a o pune in substrat se soldeaza peste cateva zile cu planta din nou la suprafata si un ciot putred fluturand "blajin" dintre bucatelele de pietris.
Sorry pentru remarca privitoare la Valisneria, am confundat cu [crezut ca e vorba de] Ceratopteris :) (o alta planta clasica recunoscuta pentru ca trage nutrienti din coloana de apa). Sunt cam varza la capitolul plante, asta e ;). Valisneria n-am incercat, ar putea fi ok, mai ales ca se inrudeste al naibii cu Sagittaria (cel putin dupa aspect).

PS Tare faza cu plantele de plastic ;) Motivul este deci evident ...
Adi[CG]
Junior Member

Mesajde Gabi71 » Vin Sep 28, 2001 3:51 pm

Dupa ce am mai discutat pe forum despre algele verzi filamentoase si cele brune am urmat sfatul vostru si am cumparat un ancistrus si inca un corp de iluminat.
Va pot spune ca acest individ, de numai 4cm, este deosebit de
constiincios si intr-o saptamina a injumatatit algele (ce e drept a facut si multa "mizerie"). Concluzia este ca lupta biologica impotriva algelor combinata cu o curatare mecanica sau filtrare este preferata luptei chimice.
Gabi71
Junior Member

Mesajde Guppy » Vin Sep 28, 2001 9:42 pm

Adi , meserie faza cu plantele mele de plastic,huh? :D
Uff , sper sa ajung si eu odata sa-mi amenajez bazinu' ca la carte ...

Elodeea,cand aveam ,o tineam plutitoare sau atarnata cu ceva , pentru ca nu am sol . Si se dezvolta foarte calumea .
Oricum , de putrezit putrezeste la greu ... de-asta am terminat-o eu cu plantele , m-am gandit ca se distrug foarte repede si bucatelele alea strica apa ... dar se pare ca trebuie sa ma intorc la plantele vii ...
Guppy

Mesajde duduloi » Sâm Sep 29, 2001 6:24 pm

Elodeea nu e singura planta de acvariu ok, eu am mai gasit unele interesante pe http://www15.brinkster.com/roguppy/ :-))

chiar azi am luat niste Ceratopteris..
duduloi
Junior Member

Mesajde Guppy » Lun Oct 01, 2001 3:27 am

Initial trimis de duduloi
Elodeea nu e singura planta de acvariu ok, eu am mai gasit unele interesante pe http://www15.brinkster.com/roguppy/ :-))

Duduloy , misto rau saitul ala, sa mo' io ! :D
Guppy

updates

Mesajde Guppy » Lun Oct 01, 2001 3:28 am

Am luat sambata 20 de fire de elodeea . Sper sa consume toti nutrientii nesuferitelor de alge :) . La filtru nou am renuntat ... prea multi mi-au spus ca nu filtrul este de vina .
Am sa schimb 20 litri la fiecare 2 zile (cat iese clorul ).Poate mai iau o galeata , sa schimb cate 30 :) . Curat si filtrul la 2 zile desi stiu ca nu se curata in aceeasi zi cu schimbatul apei ... dar apa fiind stabilizata , nu cred ca-i un pericol prea mare...
Am sa va anunt cum merge experimentul. :D

Inca ceva: tocmai am mai aflat niste chestii , citind o arhiva cu sfaturi despre alge :
1- filtrele diatomice (micron?) : cica rad apa verde aproape instant , aducand-o la 'crystal clear' ... err , aveti idee,s-or fi gasind pe la noi de-astea ?
2- contrar celor stiute,am mai aflat ca schimband apa , aduc noi nutrienti pentru alge defapt !! uf,ce sa mai cred ?
Guppy

Re: Invazia de alge ! Cum scap de ea?

Mesajde DarK SamuraY » Lun Oct 01, 2001 4:22 am

Initial trimis de Guppy

Merci.

man eu in locul tau ash incerca banalul albastru de metil la mine cu algele verzi a dat rezultate extraordinare plus o lingura cu varf de sare iodata la 10 kile de apa :p la mine a mers
BAFTA
Ride the 420 highway
DarK SamuraY
Junior Member

Depinde daca vi se pare sau chiar e apa verde

Mesajde DarK SamuraY » Lun Oct 01, 2001 4:34 am

Initial trimis de razvan
GUPPESCULE!

apa este verde ? sau ti se pare verde din cauza algelor de pe geam. cam acelas fenomen il patesc si eu si dupa curatirea geamului "se decoloreaza"
eu am un filtru intern pe care-l spal cam la 3 zile deoarece este cam depasit de nr de pesti din acvariu (aquael de 190 k) folosit in special pt adunatul gunoiului de grajd si unul cu burete pt filtrarea suspensiilorfine din apa si vad ca da rezultate combinatia.
parca iti mai zicea cineva sa o lasi mai incet cu papica. apropo ce le dai? eu am luat din obor niste granule gen fixdar cu tenta rosiatica (granulatie ~0.5-0.7 mm) le dau putin cite putin pe masura ce le maninca, dimineata si seara (17h) cind ajung acasa de la rabota si sunt bine sanatosi grasi si frumosi.

rogu-te traitzi-ar gupanezii, in genuchi si cu lacrimi de crocodil in nervu' optic, cum mama lu' proces verbal se pot planta moacele de sus IN CADRULTEXTULUI ca IQ meu nu a reusit, zi explicit (babeste) sa inteleaga si GARCEA.

man eshti tare :D ce sa zik ce dracu avetzi totzi man cu plantele naturale :confused: ha ?
amavut intr-un timp plante naturale shi imi imputzeau shi apa shi filtrul asha ca am lasat-o balta :mad:
nu le prea vad rostul plantelor naturale daca nu ai un filtru elctric intern mai acatarii :o ata ete
Ride the 420 highway
DarK SamuraY
Junior Member

Mesajde Adi[CG] » Lun Oct 01, 2001 7:24 am

Daca nu cumva un Aquael4 intra la categoria "acatarii", vreau sa mentionez ca de 2 ani am plante si acvariu (de cand m-am "reapucat", mai bine zis) si nu am avut niciodata probleme din cauza plantelor. Atat :)
Adi[CG]
Junior Member

Mesajde DarK SamuraY » Vin Oct 05, 2001 3:20 am

Initial trimis de Adi[CG]
Daca nu cumva un Aquael4 intra la categoria "acatarii", vreau sa mentionez ca de 2 ani am plante si acvariu (de cand m-am "reapucat", mai bine zis) si nu am avut niciodata probleme din cauza plantelor. Atat :)

man aquael am shi eu :mad: dar am intzeles ca sunt alea shark mult mai bune am intzeles ca u nu shtiu ce pastila biologica contra parazitzilor de apa shi microorganismelor ,asta pe care il am eu e de 60-100l fan-mini
aquael shi ca sa imi yau o skula tare [B][color=red]ma arde la buzunar [color=darkblue]
Ride the 420 highway
DarK SamuraY
Junior Member

Înapoi la Animalele si plantele cu care convietuim