Sare in apa: de ce? cat de multa?

pestele din acvariu, muscata din fereastra, "salatile" din gradina ursului

Sare in apa: de ce? cat de multa?

Mesajde Mircea » Mie Oct 10, 2001 8:08 am

Stiu ca se recomanda, eu am pus doar cand am avut pestii bolnavi. Mai sunt si alte beneficii de la ea? Pt. plante, de exemplu? Cu timpul apa se mai evapora, schimba, etc. Cum tin concentratia de sare la nivel constant dac n-am un aparat de masura?
Mircea
Junior Member

Mesajde Guppy » Mie Oct 10, 2001 10:19 am

Nu toate speciile au nevoie de sare.
La vivipari stiu ca trebuie,oricum. Mai ales la molly - chiar mai multa decat la ceilalti ca sa nu faca 'tremuraturi'. Eu pun la gupii mei 1 linguritza / 4 litri (gallon) . Cand schimbi o parte din apa,pastrez aceeasi ratie ... bineinteles,cand completezi apa evaporata , nu mai adaugi sare pt ca ea nu dispare la evaporare.
E mai nasol daca ai mixtura de specii , fiecare are necesitatile sale ...

Cat despre boli,asa e , binecunoscutele 'bai cu sare' care se recomanda inainte de orice alt medicament.
Guppy

Re: Sare in apa: de ce? cat de multa?

Mesajde Catalin B » Mie Oct 10, 2001 10:37 am

Initial trimis de Mircea
Stiu ca se recomanda, eu am pus doar cand am avut pestii bolnavi. Mai sunt si alte beneficii de la ea? Pt. plante, de exemplu? Cu timpul apa se mai evapora, schimba, etc. Cum tin concentratia de sare la nivel constant dac n-am un aparat de masura?

sarea are rol mai mult de prevenire, majoritatea agentilor provocatori de boli la pestii de apa dulce nu rezista in apa salmastra
un alt efect este cresterea usoara a duritatii totale a apei,implicit a pH, de aceea nu prea se pune la pestii care vor apa acida9discusi,neon rosu,rasbora,caplopez s.a.
alta chestie-modif. pres. osmotice la nivel celular la icre, nu se recomanda la apa pt. depuneri
problema e ce concentratie folosim , in literatura figureaza m.m . variante, de la 1 lingura la gal.(4l), pana la 1 lingura la 20l, eu folosesc in toate cazurile 1lg. la 10l,vine cam 0,2%
conc. se pastreaza aprox. ct. daca ai plante, cresterea ei prin evaporare se compenseaza cu asimilarea de catre plante, la sch. apei trb. tzinut cont si de conc. de sare
Catalin B
Junior Member

Mesajde Mircea » Joi Oct 11, 2001 8:58 am

OK, e limpede. Cum nu am multi vivipari o sa las sarea deoparte deocamdata, cand sunt toti sanatosi. Cresterea pH-ului si a duritatii de asemenea nu ma incanta. Adio, sare!
Mircea
Junior Member

Mesajde Catalin B » Joi Oct 11, 2001 9:04 am

Initial trimis de Mircea
OK, e limpede. Cum nu am multi vivipari o sa las sarea deoparte deocamdata, cand sunt toti sanatosi. Cresterea pH-ului si a duritatii de asemenea nu ma incanta. Adio, sare!

nu cred ca e bine sa renunti complet , pune macar minimu'(1lg la 20l)pt. prevenire boli
Catalin B
Junior Member

Înapoi la Animalele si plantele cu care convietuim