Initial trimis de aphextwinz
hmm, pentru a ma convinge sa trec pe linux...
Eu doar ziceam ca nu convingi pe nimeni sa schimbe o chestie cu care s-a obisnuit cu argumente de genul: "ai auzit de picobsd?" sau "ce tare e unixu". Si ca, la un moment dat, e si o chestie de gusturile fiecaruia. Mie, personal, Linuxul mi se pare mai incitant. A, si am uitat sa zic o treaba: n-am de cand sa te conving sa folosesti Linux, vroiam doar sa argumentez ca Linux poate fi o alternativa pentru multa lume.
Nu pot argumenta ca Linux-ul este mai bun ca Windows si nici nu vreau s-o fac, dar vroiam sa zic ca trebuie sa existe alternative, si ca atunci cand poti face o economie substantiala de bani merita sa te gandesti un pic. Nu ma refer la tine, aphex, ma refer la oameni care folosesc doar office-u si Internet Explorer, pe care-i doare-n basca de integrare & all.
, va trebui sa ma convingi sa nu recompilez aplicatziile cand tre' sa adaug o extensie, sa imi mearga o configuratzie de aplicatzie de la o distributzie la alta, sa gasesc un mediu integrat (deshi cu buguri) de dezvoltare.
E, argumentele tale sunt usor trase de par. Ce aplicatie tre s-o recompilezi ca sa-i adaugi extensii? Daca te referi la nucleu, cand adaugi un modul nu trebuie sa recompilezi tot nucleul, doar modulul respectiv, apoi modprobe/insmod si off you go.
Tu ce-ai vrea, un patch? Nu mi se pare mult mai dificil sa rulezi un insmod (sau sa instalezi un .rpm cu software manager in Mandrake, de ex.) decat sa lansezi un patch.
Cat despre alte aplicatii, din cate stiu astia cu GNOME-u (care mie sincer nu prea-mi place) au un limbaj bazat pe Scheme specializat tocmai pe extensii, so...
Treaba cu de la o distributie la alta... Daca folosesti chestii specifice unei distributii, poti avea probleme, dar daca folosesti biblioteci comune, nu vad care-ar fi problema. Iar mi se pare cam fud argumentul. E adevarat ca ar trebui standardizate unele lucruri (a aparut nu demult un standard legat de unde sa-si puna distributiile fisierele), si e adevarat ca e ciudat peisajul Linux cu n distributii, in timp ce exista un singur Windows, un singur FreeBSD etc., dar ma-ndoiesc ca e asa un issue treaba asta. Plus ca, daca folosesti o singura distributie (personal, Mandrake e cat se poate de OK pe desktop, iar slackware pare a fi preferat de multi pe servere) nu prea ai de ce sa te ingrijorezi.
Medii de dezvoltare pentru Linux exista (cu bug-uri): emacs

Problema e ca exista, dar cu bug-uri! emacs e stabil, dar
destul de intimidant, in schimb foarte puternic. I-am simtit lipsa pe Windows, asa ca l-am downloadat zilele astea. ddd poate afisa grafic structuri de date precum liste, vectori, matrici... e o chestie foarte interesanta.
ceea ce nu se intampla. mie imi convine windoze dpdv al dev, shi mai mult, dpdv al team dev. vorbesc de proiecte largutze cu metodologie cu stuff. in suitele office shi studio, ms-ul itzi da absolut tot ce vrei pentru dev. daca alegi solutzie exclusiv bazata pe ms, n-ai nici-o problema (in afara de bugurile lor). toate copiile ms gen *office sau office* nu ma satisfac ca nu ofera integrarea pe care mi-o ofera ms. nu este vorba de un produs software, ci de o platforma!
Cum ziceam, nu te satisfac pe tine, dar pe altii sigur i-ar satisface.
hmm, sa shtii ca am incercat multe open source-uri. n-am gasit nici-un open source fara buguri (decat sa fie foarte mic, un snippet eventual). de aici shi fud. daca un produs de la o companie mare (ex: ms, borland ... ) shi are un bug, shtiu ca exista o continuitate shi ca in patchul x.y se rezolva, daca gasesc un bug intr-un open source atunci ori il rezolv io (daca sunt in stare/am chef etc), ori o las balta.
Eu auzisem acelasi argument folosit in sens contrar: cand folosesti un program closed-source, esti la mila companiei respective sa rezolve bug-ul. Si la cate stiri gasesc pe Register si nu numai cu "Compania X inca nu a reparat bug-ul nu stiu care", nu prea e cum spui tu... La open source cred ca apar mai repede bug fix-urile. Plus ca vorba lui Scott McNealy de la Sun (apropo de
"... ar trebui sa-mi placa Sun?"): "Innovation lies elsewhere". Mi se pare o chestie foarte misto, si, din punctul meu de vedere mesajul asta mi se pare mai atractiv mie ca asa-zisa "technical person". Nu ca m-as da in vant dupa Sun, dar macar ei au o deviza realista.
sa fim serioshi exista soft-uri de depanare free pentru windoze, ca nu vin deja instalate, asta e o alta problema (intebare vis-a-vis de politica ms). ptr repere gen mailing-list, incearca usenet. gaseshti tot ce vrei. :o
in ceea ce priveshte windoze-urile noi (2k, xp), nici nu shtii cate chestii instaleaza (de aia shi sunt asha mari). fara scule de programare (folosind scripting hostu') potzi face cam ce vrei cu sistemul ala. in plus, exista compilatoare free (open-source), exista sdk-urile care sunt free. se poate programa free (legal) pe windoze.
Da, da cine are cablu sau d-astea sa ia cygwin-u de pe net cand are chef? As fi apreciat daca includeau si ei macar un compilator gratis, ceva... Asa, parca e incomplet. Categoric ca exista multe scule de dezvoltare, dar tu pari sa neglijezi... BSA-ul. La home useri n-ai treaba, dar in firme?
Plus ca o gramada de lume ignoranta se-nghesuie sa cumpere produse Microsoft, nestiind de alternative open source, si dau bani pe un SQL Server cand ei nu folosesc nimic din ce nu poate face un amarat de MySQL. Cam asta-i treaba. Nu prea sunt multi la curent cu alternativele; plus ca multe din utilitarele alea free vin din lumea Unix!
Tu vorbesti exclusiv din perspectiva ta, dar poate altii n-au mii de dolari de dat pe software din care nu stiu folosi mare lucru oricum.
nu cred ca e vorba de placut ms (alternativa ar fi fost sa-mi placa sun?), este o discutzie legata de platforme. datorita politicii lor, ms = windoze. eu discut oferta platformei x vs platforma y.
Ba eu zic ca poate fi un issue. Un prieten din Canada care-i programator si stia lume de lucra la Microsoft spunea ca baietii sunt ai dracu de parsivi, ca de ex. la IIS au copiat la greu dupa Apache (si cu toate astea pentru IIS apar bug report-uri saptamanal); tipul care a scris nmap observa ca, de ex., Windows NT si Windows 95 folosesc aceiasi parametri la stabilirea conexiunilor TCP (Receive WIndow, etc.), ceea ce ar indica faptul ca ele folosesc aceeasi implementare TCP, desi MS zicea altfel... Sau asemanarea dintre comportarea inregistrata de nmap la Windows 2000 si FreeBSD... Treaba e ca nu prea imi inspira incredere MS, si ei sunt in spatele Windows-ului, nu?
Plus ca mediile de dezvoltare au aparut tarziu (ei exista de 25 de ani). Pana prin '95 erau cam pielea p**ii cu oferta lor cu tot.