Tandarica vs. Bregovic

Glume, poante, farse, lucruri aberante, off-topic grosolan

Tandarica vs. Bregovic

Mesajde Chira Chiralina » Mie Noi 20, 2002 11:57 am

Il avem asadar de o parte pe fostul sar inca genialul tobosar de la "Rosu si Negru" si de la "Phoenix" (in cazul Phoenixului putem spune si actualul) care a avut tangente inca din tinerete cu muzica inspirata din folclorul arhaic precrestin (vezi "Mugur de fluier", "Cantafabule") si care acum, al maturitate (pentur ca nu este nici pe departe batran), se reintoarce ºla origini, de unde ne-a adus o inedita opera rock- "Visul tobosarului", o adevarata capodopera as putea spune eu, urmat de "Renasterea", un album care imi place, dar pe care (eu cel putin) nu-l pot compara cu cel anterior.

Pe de alta parte il avem pe Goran Bregovic, care si el canta din adolestecnta, dragostea pentru muzica determinandu-l sa cante mai intai prin restaurante si statii de autobuz. La 16 ani isi formeaza primul grup rock, studiind mai apoi vioara la conservatorul din Sarajevo. A compus muzica pentru mai multe filme: "Arizona Drem", "Underground", "vremea tiganilor", "Psisca alba-pisica neagdra"---regiate de Emir Kusturica (care i-a fost prieten din tinerete), "Trenul vietii"- regizat de Radu Mihaileanu sau "Regina Moargot"- regizat de Patricia Chereau.

A scos in total 8 albume, fara a pune la socoteala selectiile. Muzica lui Bregivic este un genial amestec de clasic, rock si teme traditionale balcanice. Este o muzica pe care o iubesc, pe care o simt foarte aproape, in care am gasit pasaje cu sensibilitatea compozitiilor lui Vhapin, ce se suced pasajelor violente si pline de forta, cu un dramatism aparte sua cu o liniste rar intalnita.

(Am insistat asupra prezentarii lui Bregovic, gandindu-ma ca e mai putin cunoscut.)

Acum s-au ridicat multe voci care il acuza pe Ovidiu Lipan de plagiatura. o vreme am fost si eu foarte revoltata, chiar daca intelegeam ca au avut pur si simplu aceeasi sursa de inspiratie, nu suportam ideea ca ar putea fi cineva care sa creeze ceva asemenetor cu creatia lui Bregovic (stiu, e absurd). Cu timpul mi-am dat seama ca insa nici nu seamana atat de mult. Bregovic este mult mai elaborat, muzica lui este mult mai finisata si parca mai subtila, pe cand Tandarica este mai apreciat de radacini, muzica lui fiind aproape bruta, ami putin prelucrata, MAI VERDE, as putea spune.

Si in fond, de ce sa nu ne bucuram pur si simplu de muzica, sa o luam ca atare pentru ac ea nu apartine nici lui Tandarica, nici lui Bregovic, ci este un dar de mare pret pe care ni l-a facut providenta noua, tuturor.
La asta m-am gandit eu, astept sa vad ce credeti voi...
Chira Chiralina

Re: Tandarica vs. Bregovic

Mesajde [vorph] » Mie Noi 20, 2002 11:04 pm

Parerea mea este, fara suparare ca nu terbuia sa propui un subiect atat de complex pe forumul asta (Eu sunt primul care bag un reply!)
Eu ii apreciez in egala masura pe ambii muzicieni. Tandarica este, fara indoiala cel mai mare tobosar pe care lam avut. Parerea mea este ca nu conteaza daca sa inspirat sau nu de undeva, daca a copiat sau nu pe cineva daca a facuto a fost alegerea lui si nu cred ca suntem noi in masura sa contestam decizia lui.
In legatura cu Bregovic, mi se pare o persoana foarte original, un muzician la fel de original cu o muzica profunda. Din pacate nam ascultat prea multe piese care sai apartina dar cele pe care leam ascultat mau impresiunat profund.
[vorph]

Re: Tandarica vs. Bregovic

Mesajde vladonne » Joi Noi 21, 2002 2:44 pm

A fost odata un nene care in tampenia lui a zis ca portativul are doar 7 note. Oricate combinatzii N luate cate k am face, pana la urma ajungem la asemanari, de multe ori putzin evidente. Nu ma refer aici la plagiatori shi plagiaturi....Evident astea ies din discutzie.
Bestije este o super trupa, care a avut ceva de zis la nivelul anilor '60. Trioul Mica, Goran and Zoran este o alta gaselnitza mishto pt Yugoslavia anilor '70 ( la inceputul lor)...Cat despre Bijelo Dugme ce sa mai discutam ? Este un fel de Iris al lor. (daca nu luam in cosiderare Leibach).

Lista ta de filme a caror coloana sonora a facut-o Bregovic incepe in 1978, pentru Mica Milosevic in Nije Nego. Este insa f. adevarat ca cea ma fructoasa colaborare a fost fara doar shi poate cu E.Kusturica. Pentru Goran Bregovic jos palaria. Un tip genial in adevaratul sens al cuvantului. La fel shi Tzandarica. Ai pus de doua ori pujnctul pe i - odata cu sursa de inspiratzie ....Atunci cand te intorci la radacini shi aprofundezi folclorul nu potzi fi acuzat de plagiat. Shi unul shi pentru celalalt a folosit aceeashi sursa. Poate fi acuzat doar sa spunem de oportunism. Daca nu era vorba de Tzandarica, poate chiar ash fi optat pentru varianta asta. La urma urmei in Romania exista un public destul de mare ce gusta acest stil, de ce sa n-o fi facut-o doar pentru un succes rapid ? Chiar shi asha insa itzi trebuie foarte multe cunoshtintze muzicale, foarte multa pasiune pentru folclorul real shi nu in ultimul rand foarte multa rabdare shi perseverentza in cercetarea sa. Shi ai mai pus odata punctul pe i spunand ca ar trebui sa ne bucuram de produsul oferit de tzandarica , produs ce se ridica la un inalt standard profesional. Singurul lucru care ma bucura foarte tare este ca cei care il acuza pe Tzandarica de plagiat sunt aceeashi care pana cand manele sarbeshti nu au luat amploare pe la noi nici macar nu auzisera de Bregovic shi care shi acum ishi pun intrebari despre existentza sa cu adevarat, dupa ce valul iata, a trecut.

Diferentza majora intre Bregovic shi Tzandarica este ca unul a primit recunoashterea mondiala. Celalalt inca o mai ashteapta.
Same shit, diffrent day...
vladonne
Junior Member

Înapoi la Vechi: Kterinca & Aberatzii