de Belenenses » Mar Mar 18, 2003 3:22 pm
Pt. Mihai-MOF
"- exista cd-uri si casete pirat cu trupe romanesti..."
... dar intr-o proportie mult mai mica decat cele ce se refera la trupe straine. Iar din cele romanesti-pirat cele mai multe sunt de manele (chestie de care mi se rupe). Din cate am mai vazut, au beneficiat de piraterii, de la noi, trupele care au inregistrat vanzari masive de albume oficiale (Akcent, Animal X, 3 Sud Est etc)
"de multe ori o piesa care promoveaza un album apare pe o compilatie pirat si asa scad vanzarile albumului oficial..."
...te contrazic vehement, cele mai multe apar pe compilatiile scoase de diferite reviste ca si CD insotitor, la faza asta casele de productie isi dau singure in cap ! In general compilatiile pirat, ca si mai sus, se refera la manele - iar pe aia sincer nu ma deranjeaza daca cineva ii sapa.
"- pierderile sunt foarte mari si cel care pierde e, in final, ascultatorul de muzica..."
... cred ca fenomenul a scazut mult in ultimii ani (referitor la muzica romaneasca). Cel putin in Iasi, unde locuiesc, nu se mai vand de mult produse pirat la colt de strada, iar cererea pentru muzica romaneasca pirat e absolut nesemnificativa comparand cu cea pentru muzica straina, care si ea e mica, raportata la ceea ce ofera cei ce castiga diverse sume din piraterie - ma refer la filme si chestii software. Ceea ce n-am inteles niciodata este cum poate fi tolerata pirateria "pe fata" care se practica in Bucuresti - in zona Unirii - P-ta Universitatii.
Pt. Ines "Sa mori tu! Si daca somonul fume e 300.000 kilu' ce faci, ii acuzi cu Legea drepturilor Omului ca iti iau dreptul la somon... he!he!"
... pai nu-i acuz, ca pe ala-l gasesc, cel putin !!!
Pt. Neatza : "ai perfecta dreptate. dar ce te faci cu cei din provincie?" - mersi, si eu vroiam sa spun acelasi lucru, si in plus, dupa ce ca suntem cum suntem cu finantele, de ce sa platesc un CD mai scump decat la Virgin Megastore din Paris sau Londra ? Da , il platesc mai scump daca merita ! Si nu-mi pot da seama daca merita decat dupa ce ascult macar ceva din el, nu-i logic ? Am spus eu ca-mi place Norah Jones ? Nu ! Am spus ca am tras de pe net ca sa-mi dau seama de ce a castigat j-de Grammy ! Da, canta frumos, totusi, nu-i pe gustul meu ca fac efortul disperat sa-mi iau albumul.
Pt. toata lumea - si la urma-urmei am vreo vina ca nevoia mea de a asculta permanent muzica din toata lumea a devenit ca un fel de drog ? Ca sa fie f. clar - nu inscriptionez CD-uri dar ii apar pe cei care o fac gandindu-ma la semenii mei la fel de disperati dupa muzica dar fara posibilitatea de a o asculta de pe net. Si recunosc deschis - iau muzica de pe net si voi lua atat timp cat o mai trai KaZaa si eDonkey si tot ce misca-n jurul lor. Si asta pentru ca vreau sa ascult ceea ce-mi place si nu ceea ce-mi vara pe gat tarabele, Atomicu', MTV-ul ... bine ca mai exista inca un VH1 si un Mezzo in grila celor de la cablu ! Si nu am de gand sa ma las de sportul asta, ca nu-i marijuana, numai fiindca se supara bosii ca nu le dau atentie produselor lor de 2 lei. Si nu traieste Norah Jones de pe-o zi pe alta din cauza banilor pe care i-a pierdut in Romania. Si revin cu intrebarea de "a fi sau a nu fi" - de ce nu se fixeaza un pret corect adaptat nivelului de trai din Romania pentru produsele straine - de ce le platim mai scump decat afara, de ce nu se mai aplica metoda "Sale only in my country" cum a facut cu succes, de exemplu, Michael Jackson cand a scos vinilul de la "Dangerous" special pentru Romania, la un pret bun, si a fost cumparat intr-un tiraj destul de mare ? Sincer, n-am nevoie de coperta originala, de carticica si alte anexe, tot ce conteaza e muzica, iar companiile de discuri mari care au filiale in Romania ar trebui sa-si dea seama de acest lucru. Credeti-ma ca toata lumea ar avea de castigat, deoarece se reduce drastic pirateria, pretul produsului "cvasi-original" fiind acceptabil, se vand un numar masiv de unitati cu profit substantial mai mic pentru artistii straini, producatori, etc, dar ... profit si nu pierdere ! Nu-i logic ?
Hai ca m-am incins prea tare !