discutam pe pm cu co-moderatorul meu de un articol din ultimul "22" si m-am hotarat sa fac un subiect de revista a presei, in masura posibilitatilor, pentru a semnala/discuta articole interesante in presa pe teme, well, politice si sociale, sau pentru a polemiza cu astfel de articole. Nu citesc zilnic presa, asa ca post-urile mele se vor referi probabil la articole din acelasi "22", eventual "Dilema" (o citesc ocazional), si ce s-o nimeri.
O sa incep cu un articol al lui Andrei Cornea pe care mi l-a recomandat camaradul, nu-l recomand (desi pentru amuzament merita) ci as fi dorit sa fac cateva observatii polemice. Articolul e un fel de "replica la replica la replica" din care am prins doar acest ultim episod, asa ca nu am toate datele, deci ma voi margini la argumentatia lui Cornea. Dupa parerea mea, Andrei Cornea este un imbecil simpatic, enormitati ca la el nu gasesti la nimeni.
Omul merge pe ideea: dom'le, razboiul din Irak poate sa fi avut o motivatie cat se poate de materialista (petrolul), dar pana una alta rezultatul a fost bun, deci e ok, nu? Pe langa asta mai si strecoara o pilda luata, evident, din "Talmud" (e evreu? I doubt it...) cu "merita sa calci Sabatul ca sa salvezi o viata", Sabatul fiind aici legile dreptului international.
Acum, argumentatia de mai sus are doua hibe majore: 1) nu stim inca daca a iesit bine, irakienii nu par prea fericiti de prezenta americanilor acolo si 2) dilema nu este asa clara ca in pilda din Talmud.
1) cred ca e destul de clar, stim cu totii ca siitii au luat-o razna in Irak si ca americanii sunt vazuti cu antipatie, ca tara este in haos... Deci nu vad binele de care pomeneste domnul Cornea.
In plus, daca fac un lucru bun din motive gresite, ma indoiesc ca acea fapta mai poate fi numita o fapta buna. Ganditi-va cum suna: "americanii, disperati dupa petrolul irakian cuceresc tara si, ca tot n-aveau incotro, il dau jos pe Saddam Hussein facand un bine irakienilor". Binele respectiv e datorat conjuncturii (in eventualitatea ca ar iesi bine), nu a fost in intentia americanilor sa faca acte de caritate. Daca asta era intentia ar fi trebuit sa bombardeze jumate de Africa!
La 2) as spune ca exista aspecte pozitive si aspecte negative legate de invazia Irak-ului, cum ar fi cresterea sentimentelor antiamericane pe glob, pierderea credibilitatii singurei supraputeri din cauza lui G.W. "Idiot" Bush (vezi scandalul cu armele de distrugere in masa), cresterea frustrarii in lumea araba. Daca punem in balanta pierderea de vieti, banii cheltuiti, credibilitatea pierduta cu iluzoria libertate a Irak-ului, dilema devine dificila.
Nu pot sa nu mentionez modul absolut neelegant in care dl Cornea matura sub covor toate detaliile legate de motivele cu iz de petrol pentru care a fost dat jos Saddam, incercand sa le puna undeva in plan secund, cu un artificiu simplu, dar ineficient: doar rezultatul conteaza. Dar care e rezultatul? Si de ce sa nu conteze intentiile? Sincer nu cred ca un om care vrea sa faca rau si face bine e un om bun.
later edit: pentru mai multa precizie, era vorba de numarul 697 pe saptamana 15-22 iulie 2003. In numarul 696, care e disponibil online la http://www.revista22.ro, se afla articolul caruia ii raspunde Cornea:
http://www.revista22.ro/week/citeste.php?id=522&PHPSESSID=8b7c0df0f3e539d8355d1b3d1b91296f
(merci Nightwish