Hai sa elaborez un pic treaba cu efectul warp inspirata din Star Trek:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/364496.stm
Daca cititi cu atentie acest articol veti constata ca principiul este foarte simplu. Lasand laoparte chestia cu undele spatio-temporale, etc... treaba, explicata simplu, sta in felul urmator:
- intr-un sistem de coordonate inertial, nici un fel de materie nu poate calatori cu o viteza mai mare de viteza luminii.
- avand un sistem de coordonate intertial si un al sistem de coordonate (tot inertial) care se deplaseaza unul fata de celalat cu 90% din viteza luminii... mai adauga o nava in oricare dintre ele... si ai trecut de viteza luminii.
Treaba nu este SF si este confirmata de studii astronomice prin care s-a constatat ca exista galaxii care se deplaseaza fata de galaxia noastra cu viteze mai mari decat viteza luminii. Si nici nu implica fenomene fizice nedescoperite, efecte imaginare, etc... doar schimbarea sistemului de referinta.
Cat despre implicatiile reale ale discutiei despre ras in "Numele trandafirului" nu le vad prea bine. Ci doar extrapoland inspre general: exista posibilitatea ca unele lucruri pe care le privim ca imorale sa fie de fapt extrem de firesti... totul depinde de perceptia noastra si a societatii in care trai.
Iar daca ajungem la extrapolari... chiar nu gasesti nimic de extrapolat in SF? Omul Bincentenar sau Data din Star Trek: poate fi un robot considerat o persoana? Intrebarea aceasta se va pune mai curand decat ne asteptam. Sa nu uitam ca inteligeta artificiala de acum 20 de ani era sub nivelul unei insecte in timp ce acum ne indreptam cu pasi rapizi spre nivelul unei gaini. Natura a avut nevoie de miliarde de ani pentru asta. Si daca vrei sa vezi legatura cu ziua de astazi... extrapoleaza un pic: cu cat timp in urma ne-am intrebat daca negrii sunt oameni? Ce fel de discriminari exista astazi in societate?
Iar Divina Comedie care nu este fantastica... de ce? Doar pentru ca vorbeste despre valorile morale si spirituale ale unei religii? Pai... pentru un calugar budist este la fel de fantastica cum sunt Legendele Olimpului pentru noi. Fantasticul si supranaturalul au existat in literatura omenirii inca de la inceputrile ei. Intodeauna am incercat sa gasim explicatii pentru lucruri pe care nu le-am putut explica si intodeauna am incercat sa ne imaginam solutii pentru problemele pe care nu le avem (dar pe care le dorim).
Iar cand este sa discutam despre valoarea literaturii, daca este ceva incontestabil si universal recunoscut ne place sa dam deoparte acel fantastic si sa spunem fie ca sunt basme (vezi Aladin), fie scrieri filozofic-religioase. Si daca exista ceva valoros in literatura SF contemporana, nu conteaza pentru ca au facut si altii asta inainte (vezi comentariile asupra simbolismului lui Colin).
Da, exista foarte multa literatura SF proasta. Fara nici o noima. Care s-a mai scris. Care s-a copiat. Care nu transmite nimic, nu vorbeste despre nimic, nu are nici un farmec si nici o idee. Dar scuzati-ma ca va intreb: oare astfel de cazuri nu exista decat in literatura SF?