pacha scrie:Amicul din Suedia munceste de dimineata pana seara.Nu prea a povestit ca s-ar plictisi la lucru.
Nush, dar e posibil sa fie un caz singular. Despre Suedia stiu doar din auzite, deci nu pot baga mana-n foc. Nu poti generaliza, dar am doi colegi din Ungaria care au mai schimbat job-uri pe-aici, si impresia e aceeasi: oamenii nu prea muncesc. Ce-i drept, au muncit in domeniul IT. Pe de alta parte, daca te uiti de ex. la cum functioneaza customer supportu la destule din firmele lor (la Elisa stai on hold si cate un sfert de ora daca ai ceva de intrebat), sau asigurarile (politia care uita sa anunte compania de asigurari), te gandesti cam la aceeasi concluzie. Nu zic ca nu exista si exceptii, dar marea masa cam corespund cu descrierea asta.
Si in final,singurii pe care i-am vazut in tinerete beti morti prin Rusia erau intr-adevar finlandezii.Veneau doar pentru a bea si cadeau,la propriu,in holul hotelului si acolo dormeau.
Repet, nu stiu despre restul decat din auzite, dar pe la toti pretul alcoolului e foarte mare, si cam toti au alcoolismul in sange; au facut un studiu in Finlanda si au ajuns la concluzia ca bautul face parte din traditie, e un obicei prea puternic inradacinat ca sa poata fi eliminat.
Pe vapoarele care merg din Finlanda in Suedia totul se vinde in regim duty-free, asa ca oamenii vin frumos cu van-ul si-l umplu cu cutii de bere

. De cateva ori a fost nevoie sa intervina politia, pentru ca astia cu masina mica nu mai vedeau nimic de pe scaunul soferului din cauza baxurilor de bere

.
later:
blue_wing, romanii confunda foarte des doua chestii total distincte: nivelul de trai si calitatea oamenilor, folosind pur si simplu sintagma "mai civilizati", in primul rand in sensul de "mai bogati", dar si cu conotatiile "civilizatiei". Problema e ca intre civilizatie (in sensul de mai sus) si prosperitate nu cred ca exista vreo legatura! Ba poate chiar dimpotriva, cu cat creste nivelul de trai, cu atat creste si infumurarea, imbecilitatea si autosuficientza.
Aici vad oameni al caror comportament poate fi lejer calificat ca "tzaranesc" la standarde romanesti, doar ca nu-s crescuti la tzara. Iarasi, nu zic ca toti sunt asa, dar e un fenomen de scara larga destul de greu de neglijat. Un coleg incearca sa cumpere o masina second-hand; e la ordinea zilei sa se inteleaga cu omul si ala sa-i zica a doua zi ca a vandut masina altcuiva care dadea mai mult. Sau la munca - indivizi care pur si simplu se caca pe ei cand vine vorba sa faca ceva, oricat de putin ar fi.