Retete proprii si cartzi de bucate

friptane, carnatzi, sarmale, vinuri, bere

Mesajde jeorj » Mar Feb 22, 2005 12:31 pm

Unde mai pui , Dano, ca grasimea cu care este dotat un pui binecrescut la tara, poate fi topita separat si se obtin niste jumeri si o untura inegalabile. Mai ramane ceva din bietul pui? (poate penele :D)

Mega snitel de pui:
Pulpa intreaga(fara piele) de la un pui se despica in lungul oaselor si se extrag cu grija mare oasele cat mai curatate de carne. Se bate bine prin partile mai groase pentru a ajunge la o grosime oarecum omogena. In mod normal se poate modela sa ajunga la dimensiunea unei tigai de clatite. Sarat, piperat, tavalit in faina sau pesmet, ou si umplut tigaia cu un singur snitel. Pacat ca n-am facut o poza, dar sper ca in curand....
Se poate praji si direct pe gratar dar nu trebuie subtiata carnea si se pastreaza cu piele cu tot.
mare e gradina domnului da multi o sarit parleazul
jeorj
Junior Member

Sos/garnitura pt paste...

Mesajde ssonja » Mie Feb 23, 2005 9:56 pm

...sau orice altceva se mai preteaza

1 ceapa, 1 cutie mica ciumperci, 1 cutie fasole verde fidelutza, 1 cutie mica porumb dulce, 4-5 cremwurst, 15 masline (sau mai multe), 1 borcan paste de tomate picant, condimente, verdeatza, unt

se caleshte ceapa pana devine sticloasa, se adauga neshte unt shi ciupercile taiate, se mai caleshte un pik, se baga condimente, fasolea (preferabil cu zeama cu tot), porumbul shi cremwurstii taiatzi shi ei feliutze, maslinele (cu sau fara samburi, pt senzatzii tari), porumbul, se mai fierbe un pik, se baga pasta de tomate (picanta cu usturoi, de ex.), se mai gusta, se mai baga verdeatza la sfarshit. toata operatziunea dureaza maxim 25 de minute (treburile alea deja is majoritatea fierto-murate or whatever).

se serveste cu paste (de orice fel) sau garnitura la diverse
i kjærlighet med bubuletz og dra fremme inn i B
ssonja

Mesajde gaga » Lun Feb 28, 2005 12:06 pm

quiche colorat

se unge o tava (forma de tarta, ori craticioara) cu ulei si se tapeteaza cu foi de shaworma. peste ele se aseaza cuburi de cartofi, felii de morcov fiert, buchetele de broccoli oparite, cuburi de parizer. se condimenteaza.
separat se amesteca o lingura - doua de branza de burduf, una de telemea de oaie, doua-trei de parmezan cu cateva oua si smantana si se toarna peste si printre legumele din tarta.

se acopera cu cascaval afumat ras si se da la cuptor sa se rumeneasca.

quiche cu broccoli si carnatzi
fie pregatim tava ca mai sus, fie doar o ungem si o tapetam cu pesmet, coleasha de oo-lactate ramene aceeasi dar in tava se intercaleaza buchetele de broccoli cu carnat afumat (in loc de legume). in rest procedura identica.

pui shanghai a la danone

se face o marinata din: sos hoisin, sos soya, ulei de masline, ceapa, condimente. se marineaza pieptul de pui intre doua si trei zile.
apoi bucatile de pui se acopera bine de tot cu faina (fara sa se stearga de marinata), se mai dau prin ou batut si se prajesc in ulei la foc foarte mic.

nu uitati de indexul retetelor:
http://www.fanclub.ro/showthread.php?p=362267#post362267
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Meniu de weekend pentru necarnivori

Mesajde Djinn » Lun Feb 28, 2005 12:55 pm

1. "Sufle"-ul ala de broccoli si branza povestit anterior (care de fapt ie mai degraba mancarica de broccoli cu branza la cuptor, intrucat n-are din ce sa se formeze "caimac" si oricum za broccoli lasa prea multa apa - ergo, sufle-ul nu exista :p )

2. Dovlecei pane

2 dovlecei marisori
pesmet+faina
1 ou (sau doo)
usturoi

Se curata dovleceii, se taie felii de ~1cm grosime, care se pun pe o farfurie, presarandu-se cu sare si acoperindu-se cu alta farfurie (peste care se plaseaza oaresce greutate), pentru a transpira - se lasa asa fro juma de ora.

Timp in care se fierb za broccoli pentru punctu 1 si se ingurgiteaza in mod impulsiv si pofticios jumate din cantitatea de branza sfaramata pentru acelasi punct 1 (dimpreuna o punga de chipsuri cu smanatana si marar si un sfert din smantana cumparata tot pentru punctul 1 - noroc c-am luat mai multa :D ); apoi se sfarama alta branza, pentru a nu ramane in pana.

Se deranjeaza feliile de dovlecei, se bate oul si se trec feliile prin faina+pesmet - ou - faina+pesmet, dupe care se rumenesc in tigaie, pe ambele partzi.

Se mai poate folosi urmatoarea combinatie: intai in faina - apoi in ou - apoi printr-un amestec de pesmet cu parmezan ras.

Se realizeaza un mujdei din 4 catei de usturoi grasi si iuti.

Dovleceii pane se servesc fierbinti, cu mujdei dasupra ;b

3. Oua grecesti

3 rosii maricele
2 oua
branza (telemea) rasa - cantitate: dupe gust
(ardei gras)

Se dau rosiile pe razatoarea mare, ideea fiind sa se elimine si pielitza. Se pun pe foc, intr-o tigaie, sa scada.

Cand au scazut, se pune telemeaua rasa, se amesteca bine, apoi se toarna imediat ouale batute usor. Se lasa pe foc, amestecandu-se continuu, pana se incheaga bine.

Ouale grecesti se servesc cu felii de ardei gras / kapia.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde gaga » Lun Feb 28, 2005 2:20 pm

nene faw o mica opservatzie: care citesc io broccoli si dovlecei si rosii si ardei grasi in decembrie bag mana in foc ca matalutza ai loat salaru' si l-ai si terminat.
si mie numi lasa apa in sufleu-quiche broccoli ca ii scurg bine inainte.

ca sa nu fiu total offtopic, din ce a ramas dintr-o gaina transformata in supa, adica bucati de carne, 3-4 cartofi fierti cubulete, muraturi si maioneza a iesit una bunutza salata nebeuf (ca am realizat tarziu ca nu mai am morcovi in casa si nici vorba de mazare asa ca asta a fost.

si pentru ca ce a ramas din supa de gaina s-a uitat la cald si s-a dus naibi am facut rapid o supa cu diverse ingrediente de pe langa casa omului. si anume:
am ras/taiat doi morcovi, doua cepe si o jumatate de varza foarte mica (cat un pumn, acu nu pumnu' lu parjol boxeoru de la +91 ca ala avea manusha cat ceaunu, un pumn normal asha) si le-a pus la calit impreuna cu cateva cubuletze de slana afumata de paiacec si cam 300gr carnatzi afumatzi.

dupa ce s-au calit am pus apa si un borcan de zarzavat de ciorba de asta toamna si dupa ce au mai clocotit o vreme, am mai adaugat niste cartofi si dupa ce s-au gatat si astia, am mai adaugat o conserva de fasole boabe gata fiarta si gata. pt aroma (desi tocatura avea leustean), am mai pus putin tarhon murat pe indepartate plaiuri.
gaga

Mesajde Djinn » Lun Feb 28, 2005 2:27 pm

cum citesti tu in decembrie cand io scriu in februarie?! :D

intr-adevar, dovleceii or fost cam scumpi, dar cu pofta omului nu te pui. Si cum cantitatile nu-s mari, salaru n-a fost executat letal ~p
Djinn

Mesajde gaga » Lun Feb 28, 2005 2:36 pm

decembrie- februarie, tot aia, iarna, zapezi, nu gradini, na ;)
gaga

Mesajde jeorj » Mar Mar 01, 2005 9:50 am

O reteta "originala" de ciorba de cartofi.

Originea retetei este undeva in negura timpului la o cabana in muntii nostri(nu dau nume sa nu le fac probleme bucatarilor, care inca mai traiesc:D)

Se facea ca cativa "bucatari renumiti" au ajuns pe o vreme mizerabila la o cabana pe care o aveau in administrare undeva sus pe munte. Si uite asa...
....cei cativa "bucatari",
zidari si strungari :D
mult nu se gandira
ci se sfatuira
ca la apus de soare
sa aiba o mancare,
mancare gustoasa
pe masa lemnoasa (romanu s-a nascut poet :D)

Au scotocit ei prin desagi(rucsaci :) ) si au dat la iveala niste cartofi, cateva cepe, usturoi , niste carnati afumati, niste slanina cu ceva carne pe ea( n.t. ...slana afumata :D), ceva sare, piper, boia de ardei ....., si s-au apucat de gatit tocanita cea de taina....
Masa a fost foarte gustoasa(din lemn masiv:D) si s-au hotarat sa lase jumatate si pentru a doua zi(oricum au mancat pana la saturatie)
Dar soarta nemiloasa nu a vrut asa....
Le-a trimis in mod provocator pe cap vreo 10 oi ratacite (oameni pe care nu se stie cine i-o fi pus pe drumuri pe o vreme asa de cacao :D), cara au aparut , intr-un moment de tihna si pace , uzi , inghetati si cu stomacele cat nucile. Dupa traditionalul ceai, vizitatorii neasteptati au cerut MANCARE!!!
Bucatarul sef surprins de o astfel de provocare i-a linistit cu eleganta caracteristica : - Va rog sa asteptati 10 minute pana se incalzeste.
La bucatarie a cerut cu un ton autoritar: - O galeata cu apa! .....cu care a completat oala cu restul de tocana, a mai adaugat sare, piper, frunze, a dat-o in clocot......si i-a hranit pe acei sarmani muritori de foame.
In timp ce se intreba el : oare cati vor mai cere inca o portie ,.... ca nu ar ajunge pentru fiecare, soarta intervine din nou trimitand inca vreo 10 rataciti, mai uzi, mai inghetati si mai flamanzi.
Dar "le chef" nu s-a mai speriat pentru ca reteta era deja omologata. Asa ca a intrat in bucatarie si a cerut cu un zambet in coltul gurii: - Inca o galeata cu apa.......~p
Legenda mai spune ca toti cei prezenti au fost foarte impresionati de minunata ciorba de cartofi ce se face la acea cabana din inima muntelui si la un pret incredibil de mic~p.

Asa s-a produs una din minunile din zilele noastre care poate fi comparata cu miracolele biblice .

Ps. Orice asemanare cu realitatea este pur intamplatoare :D.
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Mar Mar 01, 2005 10:00 am

~p ~p ~p bre offtopic, genial ~p
gaga

Mesajde gaga » Mie Mar 02, 2005 9:53 am

~p ~p ~p bre , genial ~p
==
desi ditamai pasaroiul sosit din maramuresh parea sortit unui duo supa-pilaf, treburile nu au stat asa, respectivul avand fibra indaratnica si grasimea insuficienta.
si cum ma precatisem si pt un pic de imambaiadli iata-ma si cu surplus de legume plus doo vinete.

asa ca:

supa de cocosh maramureshan veteran

dupa ce se spala cocosu si se pune din zama primordiala in apa finala cu o lingura de otzet intru fragezire, se curata asa:
cam un kil de morcovi, un pastarnac, 4-5 cepe mari, o telina mica sau jumate mare, unu' - doi ardei grashi.

dupa o ora de fiert se pun in oala (pasaroiu maramuresean a fiert cam 5 ore).
cui ii place mai pune si ceva vegeta.

de aici e treaba focului, la final ramane doar sa scoatem toate cele si sa mai punem taitzeii sau galustele, dupa plac, plus sare si piper si o ploaie de patrunjel.

Piure de cartofi cu zarzavat

Toate legumele din supa se paseaza, impreuna cu unu-doi cartofi fierti, fulgi de cartofi, lapte, unt, sare si piper.

Ghiveci bucurestean cu pasaret maramureshan

In timp ce bolboroseste oala cu supa se trece la treburi mai serioase.
Se rade in jur de un kil de morcovi si o telina, se toaca multa ceapa (cam un kil), se cubulesc cativa ardei grasi si toate se pun la calit in ulei, presarate cu sare.
Doua vinete subtiri (cca 25.000 lei) se taie cuburi si se lasa la scurs presarate cu sare.
Se pun la fiert doi cartofi taiati cuburi.
Se lasa preghiveciul sa se caleasca inabusit, amestecand din cand in cand, la foc foarte mic (e timp de cand cu cocoshila in oala), cand sunt toate moi si inmiresmate, se pune ceva cimbru si piper si rosii tocate si dezbarate de pielitzi epatante (ori o conserva de pulpa de rosii).

Se adauga vinetele si iar se amesteca si asteapta, timp de beri, tzigari, filme, lecturi sau certuri in famelie :D
Intre timp, daca v-ati inteles bine cu maestrul timp si domnul foc, e gata vrabioiul din supa care se lasa un pic la racit, apoi se dezoseaza.

Se pune in ghiveci carnea, cartofii fiert, un manunchi de patrunjel tocat si se mai lasa nitzel sa se faca conexiunea, sub ochiul atent al parintelui bucatar. Si cam asta este.

Morcovi cu "dip" de telemea

Sa nu va mire ca a fost o seara mai lunga in bucatarie, a fost din vina gainii de maramu' ca daca aveam vreun frate petreush din alimentara pe mana totul decurgea mai repede si nu se mai intampla toata poliloghia asta.

Se amesteca una bucata telemea sfaramata cu branza topita din tub, smantana, patrunjel tocat, piper, un ardei gras tocat mic mic mic si se subtiaza cu lapte pana la consistenta optima prinderii de bastonasele de morcovi pe care o sa le taiati ulterior din carote mai dulci, pe care o sa le infigeti in castronelul de branza, lasand martorii gurmanzi sa isi imagineze ca au in fata o floare, un soare sau un arici.
gaga

Mesajde gaga » Joi Mar 03, 2005 2:03 pm

relache in bucatarie. o foarte draga prietena mi-a cerut o idee pentru o caserola cu creveti decorticati, relatarea retetei mi-a facut pofta de ea (am mancat asa ceva la un broscar) si am executat-o dupa cum urmeaza:

se caleste in cel mai bun ulei de masline gasibil un catel de usturoi taiat in doua si se scoate cand devine maroniu. se pun in loc crevetii (o punga de 400-500 grame ajunge si pt doua si pt patru persoane, depinde de persoane) si patrunjel tocat (o legatura sau jumate). se calesc pana scade apa ce o sa o lase creveta, apoi se mai pune deasupra cam o lingura de aceto balsamico (cel mai bn posibil of cors) si se trage de pe foc.

se servesc cu pasta al burro (adica spaghette fierte in apa cu sare si amestecate cu unt topit).

totul este timingul: sa fie si pasta si creveta gata in acelasi timp, reci sau reincalzite nu mai au farmec.

index: http://www.fanclub.ro/showthread.php?p=362267#post362267
gaga

Pachetele de peste cu stevie si spanac

Mesajde Alienor » Joi Mar 03, 2005 3:55 pm

Citind pe "raritati" despre stevie, mi-am adus aminte de o bunatate de mancare (am mancat-o la niste prieteni in Franta - pestele folosit era tonul.. aici, pretul fileului de ton fiind probabil astronomic, se poate inlocui cu alt file de peste, n-are cum sa nu iasa bun). Reteta e un pic migaloasa dar rezultatul merita, numai cand ma gandesc imi ploua in gura :) .

Avem nevoie de: file de peste (cca 750 gr.), 5-6 linguri unt, 8 felii subtiri de jambon, cam juma' de kil de stevie, tot atata spanac, o salata verde zdravana, 5-6 rosii, 1 pahar mare vin alb, sare, piper, condimente. Facultativ, cateva fire de ceapa verde.

Se scobesc rosiile scotand miezul si samburii, care nu se folosesc; se taie bucatele. Salata se taie bucati relativ mari. Spanacul si stevia se maruntesc (pastram intregi 15-20 frunze de spanac, de marime medie)
Se taie fileul de peste in bucati cat jumatate de palma. Se sareaza, pipereaza, condimenteaza dupa gust si se inveleste in cate doua foi de spanac, cat sa-l cuprinda si pe urma in jambon, legand totul cu cate un fir de ceapa verde ca sa nu se desfaca (in lipsa de ceapa verde, cu o sforicica, nu uitati s-o scoateti la sfarsit!). Pachetelele astfel rezultate se calesc pe ambele parti in unt sau ulei (la foc mic!), apoi se scot si in acelasi ulei se calesc rosiile taiate, salata, spanacul si stevia; dupa vreun sfert de ora se adauga vinul, apoi din nou pachetelele. Se mai lasa vreo 45 minute la foc mic.

Se aseaza pe farfurie intai patul de legume si deasupra pachetelele. Pofta buna!

ps- Pestele pe care l-am mancat eu era aromat cu diverse ierburi, cine se pricepe la dozat condimentele poate adauga, in functie de gust, salvie, hasmatuchi sau cimbrisor (cu masura, ca sa nu acopere gustul celorlalte ingrediente).
Alienor
Junior Member

Mesajde outwatcher » Joi Mar 03, 2005 4:59 pm

Cea mai buna mancare iese cand nu ai mai nimic in frigjy, camara striga dupa ceva nou shi cand stomachelu' te ameninta ca daca nu dai ceva de ale gurii da drumu' la acid in testicule shi face mass ushidere
outwatcher

Mesajde outwatcher » Joi Mar 03, 2005 5:04 pm

...Am uitat sa spun...sunt fan al "holtz hacker stake"-ului care tradus inseamna stake-ul taietorului de lemne...contzine doua bucati mari de t-bone bine prajite cu sos de curry, cartofi de marime mignona juma' fierte apoi scaldate in ulei la 180 de grade 5 minute shi un ochi deasupra....besztial nu?
outwatcher

Mesajde Djinn » Mie Mar 16, 2005 11:38 am

Nu stiu daca asta e threadul corect pentru asa ceva, dar...
Am facut aseara caserola aia cu creveti ca mi-a lasat gura apa numai citind reteta :yD

Numai ca io nu ma am prea bine cu pastele (nu-sh de ce, am senzatia ca se mananca greu) asa ca am folosit taitei chinezesti din orez. Al burro, ofcors :D

Observatii personale:

1. foarte usor de preparat si gata imediat. :B
2. 200 grame creveti cu juma legatura patrunjel => pentru o persoana. Nu stiu cum ar fi putut manca doo persoane din cantitatea asta (sau sunt io termita :D); doar daca mai exista si altceva in meniu, ceea ce nu era cazul.
3. foarte gustos - am mancat cu atata pofta ca era sa mi se aplece. :p noroc ca mai aveam o mandarina ratacita prin bucatarie si am servit-o ca desert, ca altfel trebuia sa execut neste lamaie.

in concluzie, reteta de nota 10, chit ca nu ma omor io dupe fructe de mare...
Mai asteptam si altele asemenea :)
Djinn

Mesajde nbm » Joi Mar 17, 2005 6:14 pm

din lipsa de chef, dar si de timp ca incepea meciul :D, aseara am pregatit o cina pe baza de piept de pui la cuptor ca sa-l pot verifica din sfert in sfert de ora cind mai era cite un fault in ghencea.
so:
se ia una bucata piept de pui - sau mai multe in functie de numarul de persoane -, una bucata ceapa medie spre mare (sau mai multe...), o cutie de ciuperci conservate, plus multe condimente si o tzira de ulei.
se taie ceapa rondele, puiul pe din doua si se cresteaza sa se patrunda mai bine, ciupercile se scurg bine de apa.
apoi intr-un vas de jena (a se citi iena, nu jenă :D) se toarna ulei suficient, se pune un rind de rondele de ceapa, apoi pieptul de pui, peste care se adauga restul de ceapa, ciupercile. apoi se presara multe condimente, io mi-s fan tarhon si oregano, dar e treaba de gusturi, plus ceva piper, se acopera si se baga la cuptor. la foc nu prea tare
unde se lasa chiar si un meci intreg, cum am facut io aseara sau mai putzin, dupe foame sau rabdare.

la reteta de mai sus se recomanda si stropirea din abundentza cu un vin alb sec, pe care, dintr-o extrem de regretabila eroare, nu-l posedam la acel moment (chestie care se va corecta cit de curind)

apoi, eu recomand servirea puiului (stropit din abundenta cu boia, pt aspect, ca eu folosesc boia dulce) astfel preparat cu orice fel de garnitura de cartofi (eu inclin spre tzaranesti), dar - tot din cauza de meci - eu l-am servit doar cu piine pe post de garnitura.
de asemenea, se mai serveste insotit de restul de vin din sticla - pe care l-ati folosit si la preparare...
shi ashea ma enervez ca nu aveam shi eu aseara :D

pofta buna
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
nbm

Mesajde gaga » Lun Mar 21, 2005 11:43 am

deci comanda fiind facuta la ideea mea de masa hranitoare pe baza de carne, cu carne si numai carne, s-au achizitionat 4 feluri de carne din care 3 s-au marinat fiind fripte ulterior pe gratar in pauza de macao.

marinatele si carnile aferente in 3 cazuri au fost:
- vitzel de lapte + enibahar + cognac + ulei masline + dafin + ceapa
- capac vitzel + vin roshu + piper boabe + ulei + dafin
- antricoate manzat + grappa + piper verde + rozmarin + ceapa + dafin.

rezultatele au fost excelente, carnea a stat la marinat de la 6 seara pana a doua zi dupa amiaza, singura carnei un picutz mai tare fiind capacul (cred ca vinul rosu de tzara a avut concentratie mare de tanin).

al patrulea fel de carne a fost un biftec tartar facut din carne tocata de vitzel cu galbenush, castravetzi si gogosari acri, albush tocat, ceapa si condimentat cu sare, piper, sos soya (japonez) si mustar. biftecul a primit nota 7 pe merit, desi carnea si ingredientele erau delicioase nu am nimerit doza optima de condimente, dat fiind ca (,) carnea cruda inghite mai mult decat cea gatita.
====

Am avut fericita onoare de a cumpara culinarele maestrului pastorel in care printre altele era o reteta pe care am facut-o (fireste adaptat) si care a iesit un deliciu.

Se fac oua ochiuri dupa numarul invitatilor la masa (eu le-am facut in unt, dar merg si ochiuri romanesti si cred ca si fierte). Se lasa deoparte sa se raceasca.
Intr-un vas care nu lipeste se pune smantana, unt, parmezan ras, un pic de cascaval ras, sare, piper si hrean. se da un clocot - doua, cu grija sa nu se taie smantana.
se serveste in cesti sau castronele, o cantitate de sos fierbinte peste care se pun oua.
gaga

Mesajde carost » Mar Mar 22, 2005 9:35 pm

Hai sa va dau si eu o reteta usor de facut ,care se poate consuma si calda si rece.E foarte populara aici."Quiche lorraine"; e un fel de turta frageda delicioasa.Eu sunt plecata de cativa ani din tara si nu mai stiu daca se gaseste aluat gata facut in comert;daca nu,faceti un aluat simplu din faina proape 2 cani,jumate pachet unt si sare.Faceti o foaie de aluat.Prajiti niste sunculita(slaninuta).Asazati foaia de aluat intr-un vas cu margini nu prea inalte ,o gauriti cu furculita,asezati slaninuta;intr-un castron bateti 5 oua,un paharel de smantana,o lingura de faina,sare,piper.Varsati totul peste slaninuta si bagati la cuptor.O serviti cum doriti; calda sau rece cu salata verde si vin alb.Daca vreti retete frantuzesti va stau la dispozitie.
carost
Junior Member

Mesajde carost » Mar Mar 22, 2005 9:40 pm

Am si o reteta de pui foarte buna.Se prajeste puiul taiat bucati,se adauga ceapa tocata, morcov taiat rondele,o conserva de ciuperci chinezesti ,cateva masline verzi praf stil delicat si se lasa pe foc acoperit cu o cana de apa si una de vin rosu.Se mai adauga apa si vin din cand in cand.E foarte bun.
carost
Junior Member

Mesajde gaga » Mie Mar 23, 2005 9:39 am

Se gasesc foi de aluat fraged care merg la Quiche. In unele retetare la Quiche lorraine se calea un pic kaizerul inainte de a fi turnat in forma din cate tin eu minte.

Retete frantuzesti? Baga Coq au vin, supa de ceapa si Croque monsieur :D
gaga

supa de ceapa

Mesajde Alienor » Mie Mar 23, 2005 12:04 pm

In lipsa de foi din comert (sau de bani pentru cumparat foi :) ), aluatul pentru quiche se poate face simplu din faina, ulei, apa, galbenus de ou (la jumatate de kil de faina, intra cam 150 ml ulei, o cescuta de apa si un galbenus).

Supa de ceapa e delicioasa :drool: ; am preparat-o in diverse variante insa cand am gustat-o in Franta, mi s-a parut putin diferita si am aflat ca, in afara de nucsoara, in retetele originale, unul dintre ingredientele care nu trebuie sa lipseasca este vinul !
Iata o reteta de supa de ceapa: avem nevoie de 6-8 cepe albe mari, 2 litri de apa (varianta: supa limpede de carne), un pahar mare (300 ml) de vin alb, 2-3 linguri unt, cascaval ras (Gruyere), 6-8 felii de paine, sare, piper. Facultativ, doua lingurite de faina (supa iese mai groasa si feliile de paine "plutesc" mai bine deasupra). Pentru aroma, un praf de nucsoara.
Ceapa se taie pestisori, se caleste in unt; daca se doreste, dupa ce ceapa a devenit sticloasa se adauga faina si se amesteca bine; se adauga paharul de vin, apa sau supa de carne, sarea, piperul, nucsoara. Se fierbe circa 30 minute la foc mic, scotand spuma. Feliile de paine se prajesc; supa se pune in boluri rezistente la caldura, se pun in fiecare bol, peste supa, 1-2 felii de paine prajita si se presara cascavalul ras, se da la cuptor 5 minute.
Se pot adauga cateva felii de jambon, taiate fideluta si calite.
Pofta buna !
Alienor
Junior Member

Mesajde Weet-weet » Mie Mar 23, 2005 12:30 pm

danone scrie:In unele retetare la Quiche lorraine se calea un pic kaizerul inainte de a fi turnat in forma din cate tin eu minte.

Eu il calesc de obicei, e mai bun asa...
Si quiche-ul poate fi facut si cu ton( sau orice alt peste la conserva, scurs de ulei) peste care se pun ouale, se baga la cuptor, se lasa sa se inchege un pic, se pun rondele de rosii deasupra, se mai da un pic la cuptor si dup-aia se pun branza rasa, si se baga inapoi la cupor, pana devine un pic maronie.
Se poate face si cu sunca, si cu arici de mare, si cu "lambi" ( astea nush exact ce sunt.. un fel de scoici, dar destul de mari.. ) , se paote baga si carnat.. merge orice fel de carne. Merge si fara carne, sa bagi vinete, dovlecei, ceapa, tocate si prajite.. In principiu, ouale cu smantana si branza sunt de baza.

Croque monsieur se poate face, simplu, asa:
Se ia una bucata felie de paine ( astia folosesc "pain de mie" care e foarte moale si e dulceaga, mie nu-mi place, dar merge mai bine in sandwich makeru vietii) se pune niste unt, se pune o bucata de cascaval ( dar merge orice alta branza, numa sa se topeasca usor), una bucata de sunca, iar una bucata de branza, si se pune inca o felie de paine si se baga in sandwich maker.
Un pic mai mult de lucru..
Se amesteca niste branza rasa, cu smantana, sare si piper
Se ia o felie de paine, pe care se pune amestecul de mai sus, se pune o felie de sunca, dup-aia o felie de paine si peste, se pune branza cu smantana, si se da la cuptor.

Pofta buna! :D
Anti pro-ana
Weet-weet

Mesajde gaga » Mie Mar 23, 2005 1:01 pm

:D excelent, io-te dom'le ce de bucatari. sigur ca variatiile pe tema sunt destule dar ati atins punctul de pe i.
mai ramane coq au vinul (multe bordeie, multe obicee, cateva treburi care nu lipsesc de la nici un maestru bucatar, etc.)

p.s. is foarte bucuroasa ca s-a trecut de la moda copy/paste de retete de pe net la o implicare caci vorba lui pastorel:

Nu este cronicar, ci papagal
Cel ce repeta cu nerusinare
Prozaice retete culinare
Asa cum le-a gasit in manual.
gaga

Mesajde jeorj » Mie Mar 23, 2005 1:09 pm

Iata ce scamatorie culinara am facut saptamana trecuta.
Ceva ce-l eclipseaza si pe David Coperfield:D.
Aripi de pui la cuptor transformate in tocanita de mazare cu salam:D.
Metamorfoza a fost destul de complexa si a durat cam o saptamana.
Initial am organizat o caserola de aripi de pui intr-o cratita pe fundul careia am facut cateva pase cu niste rondele de ceapa in ceva ulei. Pentru a impresiona publicul imaginar am adaugat si niste vin, ceva frunze uscate(cimbru, busuioc) sare, piper. Cu un pocnet din degete am facut sa dispara publicul ca sa nu vada toate trucurile. Binenteles ca trucul esential era degustarea vinului care a ramas, lucru care ar fi atras huiduieli din partea spectatorilor.(ca de ce beau singur).
Dupa ce timpul si-a spus cuvantul asupra aripilor ascunse in cuptorul incins, am constatat ca nu am ce garnitura sa adaug. Asa ca am ras niste telemea peste aripi si am facut un sos de smantana, ingrosat cu ceva faina in care am adaugat si niste mujdei de usturoi si din pacate ceva mai multa sare decat permitea branza(care era foarte sarata). Pe moment am putut ingurgita conbinatia adaugand un supliment de smantana nesarata direct in farfurie.
Vreo doua zile am pranzit prin alte locatii asa ca revenind eu la aripile mele(de pui:D), am constatat ca inclusiv carnea era mult prea sarata chiar si pentru mine care mananc mai sarat.
Asa ca am adaugat peste toata saratura o conserva mare de mazare si niste pasta de rosii, rezultand o mancarica de mazare cu aripi de pui excelenta.
Dar la un moment dat aripioarele s-au epuizat si a ramas doar mazare in sos.
Ca un carnivor ce se respecta nu m-am putut limita doar la atat asa ca am prajit cateva felii de salam de prin frigider si le-am amestecat cu mazarea. Asa ca duminica am incheiat acest numar de magie facand sa dispara si ultimele urme ale trucurilor.
Toate acestea s-au desfasurat intr-un cadru infiorator ;S :j, decorat cu saci de var si ciment, bidinele, scari de zugravi, folii de plastic varuite pe jos, pe lampi, pe mobilier, tot acest decor vrand sa sugereze o casa in curs de zugravire. Cred ca asta explica existenta doar a publicului virtual:D.
jeorj
Junior Member

Mesajde gaga » Mie Mar 23, 2005 1:25 pm

cand mai pui o aripata
la prajit langa galeata,
si e vinul prea destul
chiar de-ai sa te simti satul

si nu-nchini si pentru altul,
vei vedea ca e pacat
te blesteama tot inaltul
si-ti iese puiul sarat.

:D bestiala reteta (later edit sa nu se inteleaga ca e bestial ce am scris io)
gaga

Mesajde jeorj » Mie Mar 23, 2005 1:37 pm

~p~p~p~p~p
Inspiratie de moment sau copy paste?
jeorj
Junior Member

Coq Au Vin

Mesajde Alienor » Mie Mar 23, 2005 1:42 pm

Daca-i bal, bal sa fie... iata si o reteta de coq au vin..

Ne trebuie : 1 cocos mare (peste doo kile), 250 g de jambon sau kaizer, un sfert de kil ciuperci, 2 cepe, 2 morcovi, 3-4 catei de usturoi, patrunjel, 3 sticle de vin rosu (o sticla si jumatate se pune la cocos, restul se bea in timp ce se saliveaza asteptand sa fie gata ), o cana de supa de vita, 1 paharel de coniac, 2-3 linguri de ulei si unt cat o nuca, o lingura de faina, sare, piper, foi de dafin, nucsoara.

Cocosul se taie in bucati potrivite si se pune la marinat peste noapte, intr-un amestec de vin (cam o sticla jumate), condimente, ceapa taiata pestisori si morcovi taiati rondele subtiri, verdeata (orice vreti, dar nu marar!), usturoi pisat, foi de dafin. Se inghite in sec si se bea un pahar de vin.
Peste vreo paispe ore = a doua zi, se scurg bucatile de carne si se sterg cu un servet; se strecoara sosul-marinata, legumele se lasa sa se scurga bine.
Se incinge un amestec de ulei + unt si se rumenesc bucatile de carne pe toate partile; se scot si se repeta operatiunea cu legumele, care se tin la calit la foc mic cateva minute. Mirosul devenind foarte apetisant, se beau 1-2 pahare de vin pentru a face asteptarea suportabila. Peste legumele calite (care in mod normal au lasat ceva lichid) se pune faina si se amesteca repede sa nu faca vreun cocolos..Se pun din nou bucatile de carne + paharul de coniac + supa de carne + marinata in care a zacut cocosul + sare, piper. Se acopera si se fierbe intre 2-3 ore (in functie de varsta orataniei) la foc mic.

Cand e aproape gata, se calesc separat ciupercile taiate lamele si jambonul taiat fideluta. Amestecul rezultat se adauga peste continutul oalei principale. Se presara verdeturi. Se infuleca imediat, pofta buna ! :)

Variante : 1) cand se pune coniacul, se flambeaza (nu am indraznit sa ma dedau la astfel de scamatorii); 2) daca este vorba de un cocos de curte, taiat cu o zi inainte de preparare, se adauga si sange la sos (n-am facut nici asta, detaliile legate de sacrificarea bietei fiinte imi reduc considerabil pofta de mancare...)

Edit - Inca ceva: bineinteles ca reteta se poate prepara si cu pui, gaina, curcan, samd, adaptand corespunzator timpul de fierbere. Pentru impresionat vizual mesenii, se poate pune carnea in mijlocul unui platou, asezand in jur ciupercile si jambonul calite si presarate cu verdeata, precum si un sfert de kil de cepe minuscule oparite in prealabil si apoi inabusite in unt.
Alienor
Junior Member

Mesajde memetshot » Mie Mar 23, 2005 2:05 pm

bre deci daca nu mancam pe uzaru de mai sus l-ar fi asteptat 10 ani de marite blesteme
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
memetshot

...

Mesajde Alienor » Mie Mar 23, 2005 2:14 pm

mie-mi spui... scriind reteta pe forum m-a intrerupt de cateva ori chioraitul propriilor matze; m-am foit, am cautat in jur ceva comestibil, n-am gasit nimic in afara de cativa biscuiti, i-am infulecat si am sperat ca pot sa ma resemnez, n-a fost asa, a trebuit sa merg la magazinul de alaturi sa cumpar cate ceva de rontait, altfel n-as fi putut termina postul... :)

On topic: la coq au vin se pot adauga si cubulete de telina; un alt "secret" ar fi "caramelizarea" bucatilor de carne cu o lingurita rasa de zahar.
Alienor
Junior Member

Mesajde gaga » Mie Mar 23, 2005 2:22 pm

Alienor, intr-o reteta a unui maestru francez punea si asa numitul bouquet garni la fiert, (diverse ierburi aromatice legate cu sfoara si scoase inainte de finalizarea preparatului) si presara peste mancarea terminata:

a) crutoane de paine prajite in unt
b) crutoane ceva mai mari cu unt si usturoi.
excelent :D

Inspiratie de moment sau copy paste?

nu este de nasul meu,
chiar de "search" mai dau pe-alocuri,
tu pe munte te-ai sui,
incaltand pantofi cu tocuri? :D
gaga

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Mancaruri si Bauturi. Restaurante