
bre , genial
==
desi ditamai pasaroiul sosit din maramuresh parea sortit unui duo supa-pilaf, treburile nu au stat asa, respectivul avand fibra indaratnica si grasimea insuficienta.
si cum ma precatisem si pt un pic de imambaiadli iata-ma si cu surplus de legume plus doo vinete.
asa ca:
supa de cocosh maramureshan veteran
dupa ce se spala cocosu si se pune din zama primordiala in apa finala cu o lingura de otzet intru fragezire, se curata asa:
cam un kil de morcovi, un pastarnac, 4-5 cepe mari, o telina mica sau jumate mare, unu' - doi ardei grashi.
dupa o ora de fiert se pun in oala (pasaroiu maramuresean a fiert cam 5 ore).
cui ii place mai pune si ceva vegeta.
de aici e treaba focului, la final ramane doar sa scoatem toate cele si sa mai punem taitzeii sau galustele, dupa plac, plus sare si piper si o ploaie de patrunjel.
Piure de cartofi cu zarzavat
Toate legumele din supa se paseaza, impreuna cu unu-doi cartofi fierti, fulgi de cartofi, lapte, unt, sare si piper.
Ghiveci bucurestean cu pasaret maramureshan
In timp ce bolboroseste oala cu supa se trece la treburi mai serioase.
Se rade in jur de un kil de morcovi si o telina, se toaca multa ceapa (cam un kil), se cubulesc cativa ardei grasi si toate se pun la calit in ulei, presarate cu sare.
Doua vinete subtiri (cca 25.000 lei) se taie cuburi si se lasa la scurs presarate cu sare.
Se pun la fiert doi cartofi taiati cuburi.
Se lasa preghiveciul sa se caleasca inabusit, amestecand din cand in cand, la foc foarte mic (e timp de cand cu cocoshila in oala), cand sunt toate moi si inmiresmate, se pune ceva cimbru si piper si rosii tocate si dezbarate de pielitzi epatante (ori o conserva de pulpa de rosii).
Se adauga vinetele si iar se amesteca si asteapta, timp de beri, tzigari, filme, lecturi sau certuri in famelie
Intre timp, daca v-ati inteles bine cu maestrul timp si domnul foc, e gata vrabioiul din supa care se lasa un pic la racit, apoi se dezoseaza.
Se pune in ghiveci carnea, cartofii fiert, un manunchi de patrunjel tocat si se mai lasa nitzel sa se faca conexiunea, sub ochiul atent al parintelui bucatar. Si cam asta este.
Morcovi cu "dip" de telemea
Sa nu va mire ca a fost o seara mai lunga in bucatarie, a fost din vina gainii de maramu' ca daca aveam vreun frate petreush din alimentara pe mana totul decurgea mai repede si nu se mai intampla toata poliloghia asta.
Se amesteca una bucata telemea sfaramata cu branza topita din tub, smantana, patrunjel tocat, piper, un ardei gras tocat mic mic mic si se subtiaza cu lapte pana la consistenta optima prinderii de bastonasele de morcovi pe care o sa le taiati ulterior din carote mai dulci, pe care o sa le infigeti in castronelul de branza, lasand martorii gurmanzi sa isi imagineze ca au in fata o floare, un soare sau un arici.