Laboratorul FOTOGRAFILOR

o imagine valoreaza cat 1000 de cuvinte

Mesajde nbm » Mie Mai 25, 2005 3:25 pm

je ceva mai devreme scrie:cu cit mai multe exemplificari, va rog...

fluffy scrie:blabla... si daca nu e portret

deci v-am rugat cu exemple, nu cu vorbe la modul general.
fluffy*, cum ai apreciat tu ca una dintre poze este portret si alta nu?
sau ce anume a contat mai mult efectul artistic al unei poze facute contre-jour sau gresheala tehnica facuta prin fotografierea contre-jour?
astfel de raspunsuri astept, daca este posibil
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
nbm

Mesajde _Matei_ » Mie Mai 25, 2005 3:29 pm

Bre, incepu concursu? Creca o sa postez eu in locu lu' Puliver pana la urma, ca asta uita...atat cat s-o putea.
_Matei_

Mesajde Djinn » Mie Mai 25, 2005 3:39 pm

nbm scrie:deci v-am rugat cu exemple, nu cu vorbe la modul general.
zi bre direct ca vrei sa justific notele pe care ti le-am dat, nu te-ascunde dupe deget :D

poza 1 si poza 4 = contre-jour, greseala tehnica. Nu vad nici un fel de valoare artistica a contre-jour-ului realizat de tine :p atata timp cat mi-a intunecat poza de-a trebuit sa ma chiorasc sa vad ceva si culorile au suferit si ele dramatic. greselile tehnice se vad mai ales la poza 4, unde pare ca te-a pasionat mai mult cerul decat fata. De aia poza 4 a primit nota mica si la impresie artistica, pentru ca personajul (1) parea ratacit in poza din intamplare si (2) nu-mi "spunea" nimic. Spre deosebire de poza 1, unde am apreciat totusi valoarea artistica a pozei si subectului, chiar daca tehnic am depunctat-o.

poza 2 (aia cu umbra ta) nu este portret.
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde nbm » Mie Mai 25, 2005 3:52 pm

fluffy* scrie:zi bre direct ca vrei sa justific notele pe care ti le-am dat, nu te-ascunde dupe deget

stimata doamna,
eu - spre deosebire de dvs - nu cer justificari asupra notelor acordate mie, ci vreau sa inteleg - daca am greshit - si unde am greshit.
poate va vine greu sa credeti, dar eu chiar m-am inscris la acest concurs din dorinta de a invata, nu de a cistiga.
altfel spus, mi se cam rupe fics in paishpe de ce note imi puneti dvs - sau alt jurat - cit timp mi se spune ca aia nu e bine, aici ai incadrat greshit, nu mai folosi cutare efect ca nu da bine etc sau - in cazurile fericite - o poza ecscelenta, nu am ce sa-i reprosez :D
de aceea, am cerut exemplificari - si nu ma refer neaparat la pozele mele - ca pot sa interpretez si pe ale altora.

btw, contre-jour-ul puate nu are efect artistic pt dvs, dar se intimpla ca in ambele zile sa fie innorat si io n-am stat sa ma uit pe unde e suarele. apoi, m-am gindit f serios sa pun o poza alb-negru, cum va mai chiorati ca sa vedeti coloritul? :D
si f merlucian, de ce 'autoportret' nu e portret? nu ma trimiteti la dex, spuneti cu cuvintele dumneavoastra ]dar daca vreti sa fiu rautacios, nu pot sa nu remarc ca toti ceilalti jurati m-au vazut in primii trei, pe cind dvs m-ati pus pe ultimul loc[/SIZE]
nbm

Mesajde eyewitness » Mie Mai 25, 2005 3:59 pm

dar daca vreti sa fiu rautacios, nu pot sa nu remarc ca toti ceilalti jurati m-au vazut in primii trei, pe cind dvs m-ati pus pe ultimul loc

deh, ce sa-ti fac enbiemule, daca nu dadusi 10 pe linie la merngueeee :D
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde nbm » Mie Mai 25, 2005 4:03 pm

aiule, inocent precum ma stii :yD prefer sa cred ca nu e nici o legatura intre cele doo ;)
nbm

Mesajde gaga » Mie Mai 25, 2005 4:12 pm

poza 1 si poza 4 = contre-jour, greseala tehnica.

flufi, nope, ezipsta cazuri in care e tehnica.
semnatura fara culori si nestridenta
gaga

Mesajde Djinn » Mie Mai 25, 2005 4:13 pm

nmb, io te-nteleg bre, ca tot d-aia cica partecip si io la literatura :D

ti-am explicat unde-ai gresit. daca e innorat setezi ISO mai mare, umbli si la "white balance" si te straduiesti sa nu pozezi spre whatever soare razbate prin nori, ca d-aia iti iese subectu intunecat... pacat ca nu pot sa pun o poza pe care am facut-o intr-o zi cu nori si ploae in Mamaia, ca e cu flori :p mai precis, un copac inflorit, pozat contra cerului (destul de luminos si ala, dar se vede treaba ca ISO 400 si "white balance" setat pe "noros" m-or fi ajutat, finca a iesit gigea). O s-o vezi dupa ce se incheie etapa respectiva.

poza escelenta e poza 3. M-a enervat totusi ca nu se vedea fata personajului dar, deh, asta-i treaba de subiectivitate.

la pozele alb-negru coloritul se transforma in incantatoare nuante si tonuri de gri :rolleyes:

f. merlucian, 'autoportret' nu e portret finca: (si aici nu m-am luat dupe dex, ci dupe neste site-uri de fotografii pe care le-am studiat in seara aia) - la fotografii, portretul trebuie sa (re)prezinte personajul astfel incat sa "spuna" ceva privitorului despre personaj, suprins in momentul ala si in situatia aia. Umbra ta, pe langa faptul ca nu erai tu, nu-mi spunea absolut nimic despre tine. Macar daca o surprindeai peste un zid sau alt fundal fara balarii si alte elemente care incurca umbra aia saraca de nu se intelege mare branza din ea... eventual o umbra data de un soare foarte puternic pe un perete varuit in alb? ;) si, eventual, intr-o pozitie mai "artistica"... ei, atunci as fi fost dispusa sa trec cu vederea ca nu erai tu in poza, sa apreciez originalitatea "autoportretului" umbristic, sa presupun ca ai vrut sa-mi spui ceva de genul "mi nombre es sombra" ~p si as fi notat-o corespunzator. Asa, nu mi-ai dat posibilitatea sa o notez ca (totusi) portet.

(si te rog sa observi ca n-am dat 2, cum dati voi la literaturi :p monstri si fiare ce sunteti).

si eu pot fi rautacioasa: sunt singurul jur care a "executat" testul cerut de kantemir ;) puteati sa ma recuzati atunci, n-ati facut-o, tough luck :D

aiule, n-are bre nici o legatura, nu baga raca :D

danonina, astea nu era cazurile alea.
Djinn

Mesajde memetshot » Mie Mai 25, 2005 4:17 pm

deci is doo trebi pe care le am de discutat.
1. sper duar sa mi se para mie, dar io simt o mica depunctare pentru cei care au pus numa doo poze...
2. voi ca jurati ar trebui sa intelegeti intai ce vrea un om sa spuie (asta se realizeaza prin tilu), sa va uitati bine la poza sa vedeti daca exista vro mica treaba cu asta...poate ca io incerc si reusesc o anumita senzatie si voi va uitati la poza si "citi" in ea alceva. poti sa scazi umpic la artistic, dar daca omu chiar prinde sentimentu mi se pare aiurea sal depunctati numai penca voi nu atz vazut ceva.
3. din cele doo poze ale mele 3 surse destul de credibile si initiate in arta fotografiei (neatza included) mi-au zis ca "are they real" este poza cea mai buna. Aj vrea sa stiu si eu dece in cazul meu are cele mai mici note, si 5-ul lui jaja de la tehnic as vrea as fie fuarte bine explicat.

va multumesc....
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
meropi, ramane cum am stabilit
memetshot

Mesajde nbm » Mie Mai 25, 2005 4:28 pm

fluffy, daca-mi imprumuti camera ta, poate voi reushi... cu jaful meu never.
inteleg totushi ca tu nu te-ai prins de fabtu ca special pozele au chipul intunecat, iar accentul pica pe background.
si da, si eu mizam pe incintatoarele tonuri de gri, duar ca hashpeu nu prea se pricepe la claritate ;)

ce-i drept, imaginii autoportret am vrut sa-i zic initial "autoportret inlantzuit", poate era mai sugestiva asha ~p
nbm

Mesajde gaga » Mie Mai 25, 2005 4:31 pm

la pozele alb-negru coloritul se transforma in incantatoare nuante si tonuri de gri

sau de negru si alb, am vrut sa atasez io una cu ala de a fo batut de paiacec da' nu merge.

1+2+3 memet ce nu pricepi tu ca arta nu este numai tehnica si degeaba stapanesti un miliard de cunostinte si sa nu ai un dram de talent. fumand nu exceleaza artistic prin nimic, e o tanti pusa sa stea la poza (sau nu) si are o rupere de echilibru destul de jenanta, pata din stanga sus vs peretele luminos.

la are they real ti-am explicat, efectul aplicat de tine da naspa si personagiul nu exprima nimic (dupa discutia de ieri mi-am amintit ca am vazut la o expozitie un peisaj semnat "peisaj cu plopi" care reprezenta o frumoasa padurice de mesteceni. ei cam asa si la tine, mesagiul tau nu s-a inteles si ca si peisagiul in cauza ai luat putin).

rest my case ca nu o mai iau de la capat. si mai bine ti-ai vedea de flori, poate ne spargi la ocheane la proba doi :D
gaga

Mesajde Djinn » Mie Mai 25, 2005 4:38 pm

@nmb (ca sa baga danone-n fatza :D )

Pai ce jaf ai? Acu, sa-ti zic p-a dreapta, camera mea o fi deshteapta, nush, da' nu-i stiu inca toate chitizbushurile si-am stricat multe "pozne" cu potential artistic finca n-aveam focusu setat cum trebe, ca sa nu mai vorbim de expunere... uneori uit ca nu are setarile pe "automat" si fac pozne in soare cu ISO 400 ~p noroc ca rudele nu se supara... le place si asa.

bre, pentru poze cu chipu intunecat artistic uite la ce posta neatza.
La portret, accentul trebuie sa pice pe subiect. Backgroundul e doar background. Chiar daca backgroundu' e floricele, oameni, iepurasi playboy :D Subiectul (uneori subectele, cum e cazul in poza cu cele doo rude ale am uitat cui), tre sa fie in centru si cu accentu pe ele.

"autoportret inlantzuit", poate era mai sugestiva asha ~p

pai da, si eventual trebea sa potrivesti pe lantzu ala o mana, sau un picior, sau gatu :p
Djinn

Mesajde memetshot » Mie Mai 25, 2005 4:42 pm

oke...artistic is varza...dar dece 5 la tehnic si 7 la artistic? (asta e pt jaja)
arta nu este numa tehnica: oke, dar cu notele la tehnica ce avuratz?
si io am incheiat discutiile despre notele mele.
-----------

la flori satz ei ochian jmecher si anticasant :D
-----

amu o treaba tare serioasa
apropo: in urma unei discutii existente eri intre mine si un jurat
- nu esista nicio prevedere asupra cat se lucra in fotoshop sau nu
- din acest punct de vederea consider ca ori se baga amu o nota anexa, care sa zica "interventiile clare asupra lu poza se depuncteaza" si care sunt acele interventii...ca poate io nu poci sa dau albnegru din aparat si mi se pare poza ca ar trebui facuta albnegru....(adica mi se parea uarescum fair sa fac niste mici reglari din photoshop, in conditiile in care unele camere au aceasta treaba in bucataria lor interna)
ori ma duare in poola si fac asupra pozei ce vreau (si nu nu depunctezi ca asa vrea mujchii tai) pentru ca in fond e vorba de arta si artistu poa sa faca ce vrea...

oameni, iepurasi playboy Subiectul (uneori subectele, cum e cazul in poza cu cele doo rude ale am uitat cui), tre sa fie in centru si cu accentu pe ele

clar accentu tre sa cada pe subiect. dar subectu nu tre sa fie musai in centru. aici poti sa pui cum vrei tu. uite babuta lu pargus...
I'm sorry, but the position of annoying, incoherent talking animal has already been taken
memetshot

Mesajde nbm » Mie Mai 25, 2005 4:47 pm

memetule, din cite stiu io, nu iti poti da seama cit de mult a fost prelucrata in photoshop o imagine. poti eventual sa afli ca a trecut prin acel program, dar cam atit.
ma rog, acu nu vorbim de cine stie ce efecte speciale care sunt observabile cu ochiu liber. dar cred ca nimeni nu poate spune daca o anumita poza a suferit modificari de contrast sau de culoare

pai da, si eventual trebea sa potrivesti pe lantzu ala o mana, sau un picior, sau gatu

pai daca te uiti cu atentie, lantul trece peste un picior, peste juma de corp si o mina :D
nbm

Mesajde Djinn » Mie Mai 25, 2005 4:49 pm

memetShol scrie:dar subectu nu tre sa fie musai in centru.

asa e, ma zapacira iepurasii aia playboy si poliloghia proprie :p

vrusai sa zic ca ie in za foreground.
Djinn

Mesajde gaga » Mie Mai 25, 2005 4:49 pm

subectu portretizeaza o baba cu caieru, caieru face parte din portretul persuanei, e ca si cum l-ai portretiza pe mishu viteazu fara secure. parerea mea.

restu anexelor la dom neatza maine :)
gaga

Mesajde memetshot » Mie Mai 25, 2005 4:56 pm

memetule, din cite stiu io, nu iti poti da seama cit de mult a fost prelucrata in photoshop o imagine. poti eventual sa afli ca a trecut prin acel program, dar cam atit.

daca vin si bag o poza in care accentuez destul de mult neste efecte sau dublez poza sau las o parte din poza color si una o fac albnegru sau fac un blur puternic (cam atat stiu io sa fac :D) tiai da seama.
memetshot

Mesajde nbm » Mie Mai 25, 2005 5:10 pm

memet, io ma gindeam la alte chestii
de ex, poti sa scanezi o imagine cu ajutorul lu photoshop. atunci fisierul iti va arata la properties ca acea poza a fost prelucrata cu photoshop. dar nu iti va spune si prin ce procesari a mai trecut - daca i-ai modificat contrastul, i-ai accentuat culorile etc.
un blur puternic se vede cu ochiu liber, dar o usoara modificare de zgomot nu poate fi observata ochiometric

ideea e ca, din punctu meu de vedere, nu ar trebui interzise prelucrarile in photoshop, din motive de crop sau resize (eu cel putin postez pozele la concurs, de acasa, pe dial-up. daca le las la dimensiunile initiale, risc sa imi ia doo ore un upload).
de-aici intervine bun-simtul fiecarui concurent. puate ca unii vor apela si la mici artificii tehnice pt a-si creste sansele, dar io zic sa le acordam prezumtia de nevinovatie...
nbm

Mesajde memetshot » Mie Mai 25, 2005 5:13 pm

de-aici intervine bun-simtul fiecarui concurent. puate ca unii vor apela si la mici artificii tehnice pt a-si creste sansele, dar io zic sa le acordam prezumtia de nevinovatie...
'
nu e vorba de vinovatie. dupa cum spuneam si mai devreme uarescare concurenti au posibilitatea sa faca multe modificari din aparat. deci o mica ajustare in fotoshop nu mi se pare "vinovatie"
dar cel mai bine vine maine si nenea neatza si vedem ce zice si iel...si ar fi oke sa se bage si nenea kantemir aici.
oricum....daca nu prea ai unas vezi daca/cat a fo perlucrata o poza in fotoshop (sau io abarnam sa vad asa ceva_

ozeneeeeeeee pe poze :d
memetshot

Mesajde nocturna » Mie Mai 25, 2005 7:33 pm

de ce itzi ie frica d'aia nu scapi. deci domnu' guliver (in tzara piticilor pe creier) a atashat la proba "flori", una bucata poza cu, probabil, mama floarei calota, precum shi alta bucata poza cu florica, mandrutza dansului. acuma, vorba organizatorului, ne dicstram shi notam deja cu 4. orshcum, shi daca pozele intrau la portret tot de macsim 4 erau.
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
nocturna

Mesajde _Matei_ » Mie Mai 25, 2005 7:45 pm

Pai fu intarziere la portret. Ieu le pusai. daca voi nu vreati sa mearga Puliveru mai departe, spunetz. Daca vretz, maine va aduc flori, ca asta cine stie pe une umbla.
_Matei_

Mesajde nocturna » Mie Mai 25, 2005 7:54 pm

mateiash, cand te angajezi la o treaba shi observi ca ai intarziat din cauza de diverse, atuncea cand bagi capu' in sala, in primu' rand, citeshti frumos regulamentu de la intrare, te scuzi, vezi pe ce scaun te ashezi shi te uitzi shi mneata in jur in ce stadiu is trebile, spre incotro s-au dezvoltat shi mai ales ce mai potzi face tu in momentu' de fatza, care de exemplu', notele la portret s-au cam dat. asta in cazul in care nu ejti conplect pe dinafar subectului, cum te dovedeshti a fi. in cazul asta, nu-tz ramane decat sa alegi sa pleci in conced. in fond, tu ejti guliver ?
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
nocturna

Mesajde _Matei_ » Mie Mai 25, 2005 8:08 pm

Tzatza Nocturna, Guliveru e unu si eu is altu. prolema este ca noi n-avem net acasa ca voi ( merem ba pe la preteni ba pe la net) si se-ntampla uneori sa fim prinsi cu trebi prin tzara si uite-asa intarzie poza.
eu am iesit afara cand am vazut ca o sa dureze concu 2 luni; asta pen ca la intai de iunie trebuie sa plec in strainataturi cu trebi.
deci, Puliveru ramane la mana voastra. eu, unu, am vrut sa-l ajut.
_Matei_

Mesajde MiG29 » Mie Mai 25, 2005 8:12 pm

mda, noctura in stilu iei caracteristic a reusit sa spuna iegzact ceia ce vroiam sa spun si io.numa ca io nu ziceam cu atata rautate:p
The Earth is full.GO HOME!
MiG29

Mesajde Paragusul » Mie Mai 25, 2005 9:47 pm

Bag si eu niste comentarii.

In primul rand o sa comentez ca nu o sa comentez deciziile juriului. Desi de multi jurati am fost depunctat la tehnica (as vrea sa vad eu la ochi neste jurati dintr-astia, dar mai ales sa-i vad la pozat sa vad cam ce stiu ei despre tehnica fotografiei) si nu la artistic unde totul este mai sumbectiv ca sa zic asea. Dar vorba poetului, e mai usor sa comentezi la fotbal decat sa fii in teren. Asta e regulamentul, astia e jurii, ne conformam.

In al doilea rand: chestia cu blurul din photoshop nu ie corecta. Adica unul da carca de bani pe un aparat cu diafragma cat mai deschisa sa poata sa faca blurul din focus pe diafragma 1,7 si altul cu smena baga photoshop si culema, il face la tehnica:(. Ori e concurs de fotografie, ori e concurs de Photoshop. Sunt de acord cu crop si resize, dar...
De pilda, eu pun la bataie filmele scanate si materialele brute pentru ca nu am umblat la contrast si luminozitate apres momentul fotografiei.
Daca am fost bou si am ratat un super portret sau un instantaneu ca am calculat gresit lumina (sau mi-am luat meciul de la exponometru ca nu l-am pus sa calculeze in toate punctele sau nu am incadrat unde am masurat cu exponomentrul aparatului), am lasat poza in sertar si nu am venit cu ea manarita la concurs.
Propun juriului sa examineze dupa concurs materialele brute, si daca se constata ca s-au manarit, omul respectiv sa fie descalificat. Trecand peste ideea premiului (care oricum are o forma apetisanta btw:)), cred ca toti participantii vor sa invete si sa arate ce stiu (sau ce nu stiu).
Eu ma stiu curat si nici macar cu photoshop instalat.
Apropos, s-a deschis sezonul la flori? Eu tre s-o sterg den localitate si mi-e ca raman pe langa la proba asta.
Cu mii de pipe si purici,

Paragusul
---------------------
www.afterhours.ro
Paragusul
Junior Member

Mesajde monk » Mie Mai 25, 2005 10:29 pm

vreau sa propun o chestie :

pozele sa fie facute in intervalul in care se desfasoara proba (aparatele inregistreaza asta). poate fi de mare folos pt ca sunt sotto ca e un user cel putin care a luat pozele de pe net ;) nu vreau sa fac caz dar asa este. nu o sa ii public numele DEOCAMDATA.
Tre sa ma apuc de karate sa nu ma bata Dumnezeu

The Wake Up Show™
monk

Mesajde Paragusul » Mie Mai 25, 2005 10:39 pm

Da colega, usor de zis, unde gasesc eu flori la ora asta?
Sau mai bine zis, cand mai fug eu in Macin sa gasesc maracinii infloriti?

Daca il stii de ce nu-l dai in gat?

Paragusul
---------------------
www.afterhours.ro
Paragusul
Junior Member

Mesajde monk » Mie Mai 25, 2005 10:40 pm

te simti cu musca pe caciula ? :-" ...
Tre sa ma apuc de karate sa nu ma bata Dumnezeu

The Wake Up Show™
monk

Mesajde Paragusul » Mie Mai 25, 2005 10:50 pm

Nu colega, am filmele si pozele la rezolutii mari (minim 2000 pe cat iese, depinde daca e film sau digital).
Apropos, daca gasesti vreo poza si demonstrezi ca nu e a mea, ma retrag din concurs:)
Pana atunci te sfatuiesc sa te abtii de la chestii cu furatul cu privire la pozele mele. Daca te referi la altcineva, be my guest in continuare.

BTW: aparatele inregistreaza asta daca sunt digitale.

Paragusul
---------------------
www.afterhours.ro
Paragusul
Junior Member

Mesajde kant emir » Joi Mai 26, 2005 12:00 am

Cu MARE regret in suflet va anunt ca de 3 zile n-am net acasa. Ma muncesc din greu cu dialup-ul (6 min - disconect). Promit sa revin cu critica detaliata - sa-mi spun parerea (indiferent de celelelalte pareri exprimate). Pe scurt - nu prea s-au pus portrete, dar e bine ca merge concursul.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Fotografie