o discutie serioasa despre lupul nebun, parul si neravul sau

politicianul vrea puterea, poporul se multumeste cu o minciuna acceptabila

Mesajde Alienor » Joi Iun 02, 2005 8:53 am

kant emir, eu dupa ce ma lovesc de impenetrabili, incerc sa-i penetrez :D

Acu' serios, inteleg foarte bine despre ce categorii vorbesti ... de la semidocti caposi pana la indoctrinati greu de dezintoxicat... In unele cazuri, nu se poate face mai nimic.. in altele se poate, treaba e insa sa ai o atitudine echilibrata: nici indiferenta (da-te in ma-ta de cretin, astept sa crapi) dar nici furie spumeganda. Cand incerci sa convingi un om, contrazicandu-l, trebuie sa treci peste tentatia de a-l lovi direct ("esti un bou daca ai votat cu ala").. argumentele trebuie indreptate impotriva ideii sau personajului pe care-l sustine. Un om cu un minimum de creier va putea intelege, daca-i explici calm, cateva lucruri (ca e o ineptie sa te vrei intrat in politica fara un program economic coerent - vezi CVT; ca prostia sau hotia altor politicieni nu sunt un argument suficient penrtu a-l vota pe unul care nu face decat sa latre si sa improaste cu laturi, samd. )

ps - nu stiu daca se poate vorbi de un declin al culturii.. Doar ca ea (cultura) se pierde acum intr-o mare de pseudocultura, kitsch si alte porcarii si e mai greu de gasit pentru cei care nu vor sa caute... Inainte cultura si alte cateva chestii erau singura supapa de scapare din oroarea uniformizarii si indoctrinarii... vedeam un film bun odata la 3 ani si atunci evident ca ne marca.. Ma rog, ne-am cam indepartat de la subiect
Alienor
Junior Member
 
Mesaje: 798
Membru din: Vin Feb 25, 2005 12:43 pm
Localitate: .

Mesajde kant emir » Joi Iun 02, 2005 12:35 pm

Ne-invartim in jurul cozii. Cei de neconvins exista si-s multi, iubesc motivatia patriotarda a tribunului (ori tatosenia "sociala si democrata" a celui sarac si curat), inchid ochii (ori nu-s capabili sa vada, ori inventeaza/inghit povesti conspirationite "explicatoare") la minciuna, hotie si inconsecventa. Astia sunt, cu ei defilam. Cel putin pana se va primeni structura societatii.
ceveteul a fost si va ramane un caraghioslac, n-a fost niciodata nimic de capul lui, sa-l dam in maica sa.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde cubu » Joi Iun 02, 2005 3:53 pm

blue_wing scrie:un om cu o cultura stralucita nu inseamna neapat si un bun politician.
asta este parerea mea despre Vadim

Am si io un truism: un om care da cateva citate la teveu si striga in gura mare ce destept e, nu e neaparat "un om cu o cultura stralucita".

Alienor, dupa cate vad, ai o rabdare de fier. Succes ! :D
indescifrabil
Avatar utilizator
cubu
 
Mesaje: 6237
Membru din: Mar Mar 18, 2003 12:00 am

Mesajde Alienor » Joi Iun 02, 2005 4:00 pm

Pai am cubule, ca doar asta povesteam si propovaduiam mai sus :D :D :D
Alienor
Junior Member
 
Mesaje: 798
Membru din: Vin Feb 25, 2005 12:43 pm
Localitate: .

Mesajde stefan » Dum Iun 05, 2005 1:54 pm

Alienor, scuze de offtopic, wtf is IRI?

kant_emir, nu cunosc cazul Le Pen ca sa fac o analogie, dar nu pare mult mai breaz decat cvt-ul. Poate ca asta e situatia, unii e prosti si e usor de convins sa voteze cu un fanfaron. Deci eu zic sa nu mizezi pe o schimbare in acest sens (cel putin una care sa vina de la sine). Inclin mai mult sa-i dau dreptate lui Alienor, omul poate fi educat; daca n-o face nimeni, o sa ramana in prostia lui.

Nush daca nu ar fi bine ca oamenii sa fie verificati cumva ca au habar de politica inainte sa voteze. Stiu, e greu, dar nici sa lasi sa dea cu stampila niste oameni care habar n-au pe ce lume traiesc.
subpolar homesick fane

"This here post might offend you some
If it doesn't it's because you're dumb"
stefan
Junior Member
 
Mesaje: 2282
Membru din: Dum Feb 24, 2002 1:00 pm
Localitate: Bucuresti

Mesajde kant emir » Dum Iun 05, 2005 4:24 pm

stefan, nu am cum sa mizez pe o schimbare "gratis", sunt pe deplin constient ca trebuie "facut" ceva. Dar la fel de constient sunt (pe baza mai multor tentative esuate) ca de la un nivel in sus (ori in jos ?!) nu se mai poate face nimic, solutia este "primenirea" populatiei. Cum sa comunici cu personaje care nu accepta comunicarea? De educat, "educam" educabilii, si in acest sens vreau sa te asigur de o mare pofta de ... colaborare.
ar fi bine ca oamenii sa fie verificati cumva ca au habar de politica inainte sa voteze. Stiu, e greu, dar nici sa lasi sa dea cu stampila niste oameni care habar n-au pe ce lume traiesc. - si greu, si fara rost. O vorba veche spune ca popoarele au conducatorii pe care-i merita. Cei care voteaza in necunostinta de cauza (vai noua, atat de multi !) nu pot fi privati de acest drept, pentru simplul fapt ca exista (ca ... simpli cetateni), poporul ii include in structura sa, adica asa este respectivul popor. Mai degraba as milita pentru "demascarea" (suna "interesant") politicienilor ticalositi. E mult mai greu sa educi un popor ignorant decat sa arati masei de votanti faptele pe baza carora sa-si judece candidatii. Imi imaginez o campanie electorala (cu o TELEVIZIUNE ROMANA LIBERA, ca si tot restul mass media) care demareaza cam asa:
Candidatul X, din partea gruparii Y: avere (detalii despre cat are si cum a obtinut), activitate politica (detalii despre partidele - incepand cu PCR - pe care le-a vizitat, functii detinute, initiative legislative avute si/sau sutinute etc), profesionala, infractionala + alte detalii semnificative pentru electori, ca sa poata respectivii sa STIE cu cine voteaza (daca, totusi, i-ar interesa). La fel si despre partide, ce au facut (pt ca lumea uita repede), cu cine s-au "facut frate" etc.
Adica sa nu mai fie murdaria obisnuita, cand fiecare arata cu degetul spre contracandidat. Treaba asta s-o faca (sa zicem) o institutie complementara BEC, deschis si cinstit. S-ar elimina din start multe candidaturi.
Este ca am aberat umpic?
Ma mai gandesc eu ca un actor (ori un popa care stie omiletica) are o viziune mult mai avizata asupra prezentei scenice/discursului "oratorilor", dar nu poti sa instruiesti (la repezeala) masa de alegatori (vezi pensionarii si agricultorii) pe care i-a manevrat atat de "abil" - grosier bunicutza. O scoleala temeinica presupune, pe linga intentie si mijloace practice, timp.
In concluzie: raposatul Papa asteapta musafiri; viitorul este al tineretului care va sti sa aleaga (in fiecare an sunt tineri care implinesc 18 si capata drept de vot, si tot in fiecare an ... ma rog, gata cu cinismul! ); putem (fiecare dintre noi) sa contribuim la educarea poporului, chiar si aici, pe FC.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde une helene » Dum Iun 05, 2005 4:43 pm

kant emir, dupa cum zicea Cristian Tudor Popescu, poporul intotdeauna face cea mai buna alegere, ma refer atunci cand voteaza. cea mai buna alegere posibila, in functie de situatia din acel moment.
si eu sustin acc parere, referindu-ma nu neapareat la "inteligenta colectiva", dar pur si simplu la lipsa de oferte viabile de pe piata politica.
nu stiu exact de ce romanu de rand nu se mai intereseaza ce e si cu "educatia civica", dar in fine...
asta trebuie sa facem, noi si toti ceilalti, sa ne educam incet si usor poporul, sa ii aratam ce e bine si ce nu, pt k ei, cum ziceati si voi mai devreme, voteaza pt noi...
stiu k e stupid, dar, uneori as vrea sa se reintroduca un fel de vot cenzitar, asa incat cei care primesc bautura cu cateva zile inainte de alegeri, sau mai stiu eu ce, toti drogatii si idiotii care voteaza si nu stiu ce, sa nu se mai duca. macar de-ar zice: dupa ce k ma duc sa le mai dau si bani? mai da-i in p.... mea!
stiu k opinia mea contravine libertaqtiloe democratice, bla bla, dar dak vor neaparat, sa-si stranga bani de taxa, k romanu' cand da banu' se uita pe ce ii da.
une helene
 

Mesajde nbm » Dum Iun 05, 2005 4:47 pm

Sandra scrie:stiu k e stupid, dar, uneori as vrea sa se reintroduca un fel de vot cenzitar, asa incat cei care primesc bautura cu cateva zile inainte de alegeri, sau mai stiu eu ce, toti drogatii si idiotii care voteaza si nu stiu ce, sa nu se mai duca. macar de-ar zice: dupa ce k ma duc sa le mai dau si bani? mai da-i in p.... mea!

... sau bautura se va imparti la mult mai putini... vezi experienta antebelica, reciteste "o scrisoare pierduta" etc
GOD must love STUPID PEOPLE. HE made SO MANY!!!
Avatar utilizator
nbm
 
Mesaje: 4958
Membru din: Dum Iul 25, 2004 11:00 pm

Mesajde kant emir » Lun Iun 06, 2005 2:08 am

Sandra scrie:kant emir, dupa cum zicea Cristian Tudor Popescu, poporul intotdeauna face cea mai buna alegere, ma refer atunci cand voteaza. cea mai buna alegere posibila, in functie de situatia din acel moment.
si eu sustin acc parere, referindu-ma nu neapareat la "inteligenta colectiva", dar pur si simplu la lipsa de oferte viabile de pe piata politica.

CTP a spus multe, unele bune, altele mai putin bune. Poporul nostru a facut, de multe ori, cea mai proasta alegere. Daca Romania, dupa 15 ani de democratie ("tanara si fragila noastra democratie") se afla atat de mult in urma Poloniei (doar asa, ca exemplu), nu e vina nomenklaturistilor care s-au agatat de noile si confortabilele fotolii, in umbra bunicutzei, cat meritul ignorantei maselor de votanti. Acestia din urma au legiferat (si legitimat) neocomunismul corupt, troaca in care alcibiazii se misca "natural".
In 89 Romania nu mai avea datorii (platise ceasca si ultimul cent, ba se pusese si pe adunat verzisori), si avea o economie cat de cat functionala. Rasturnarea regimului si varsarea de sange au atras simpatia intregii Europe, multe state ar fi sprijinit din gros reformele. Ce s-a ales din aceste conditii atat de prielnice, ce se vede dupa 15 ani? Daca m-ar fi dus mintea sa-mi imaginez evolutia postdecembrista a Romaniei, as fi plecat din tara imediat, in papuci de casa. Dar am sperat (ce sa ma dau dupa deget, am fost sigur) ca s-a terminat o epoca (cea de aur) si ca incepe alta, una normala. Am luat (si eu, si noi) o teapa. Poate cea mai mare teapa din istoria noastra, pentru ca nu ne-au calcat altii mai puternici, sa ne rapeasca pruncii si averile, sa ne puna biruri si stapani lacomi, ori sa ne rupa tara in bucati. I-am inscaunat noi, pe ai nostri. Si am tot avut parte de ei, de birurile si lacomia lor. Si partea cea mai frumoasa este ca votantii astia nici acum nu-si dau seama de "realizare", mai pun botu' la cucuvele si tribuni.
asta trebuie sa facem, noi si toti ceilalti, sa ne educam incet si usor poporul, sa ii aratam ce e bine si ce nu - ti-ai pune asta in semnatura ?
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde nocturna » Lun Iun 06, 2005 9:34 am

sa civilizezi o societate... :D
dupa ce k ma duc sa le mai dau si bani? mai da-i in p.... mea!...dar dak vor neaparat, sa-si stranga bani de taxa, k romanu' cand da banu' se uita pe ce ii da.

adica sa se introduca o taxa pe vot ?
stiu k opinia mea contravine libertaqtiloe democratice, bla bla,

:D dragutz.

contravine constitutziei. "a vota" constituie un drept, nu o obligatzie. un drept de care se bucura totzi cetatzenii cu unele exceptzii: debilii mintal, care au interdictzie, sau persoanele ce au fost condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotarare judecatorească definitiva.
dar nici sa lasi sa dea cu stampila niste oameni care habar n-au pe ce lume traiesc.

n-auzi ca debilii ie out ? :D
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
Avatar utilizator
nocturna
 
Mesaje: 8725
Membru din: Mie Dec 04, 2002 12:00 am

Mesajde sol » Lun Iun 06, 2005 2:24 pm

Din 1990 cinci milioane de membri de partid paricizi alearga bezmetici sa-si reconstruiasca partide dupa chip si asemanare. Alte cinci milioane viseaza forme eficiente de societate civila. Intre timp maioneza ramane taiata, nu se leaga nimic cu nimic. Fiindca schimbarea vine din interior ori nu vine. Fiecare pe sine, atat putem schimba, nici asta usor... bonusul e ca astfel de schimbari se propaga de la sine, deci merita investitia. Problema e gasirea (ori crearea) modelului, cele de pe piata fiind neconvingatoare.
Avatar utilizator
sol
Junior Member
 
Mesaje: 520
Membru din: Vin Apr 22, 2005 11:00 pm

Mesajde Alienor » Lun Iun 06, 2005 2:28 pm

Stefan, IRI = Institutul Roman de Informatii (o institutie de invatamant superior ) acum cred ca se cheama Inst Superior de Informatii.. Nu vrei sa stii cu ce idei au iesit unii de-acolo .. :nope:

kant emir, ai putea sa detaliezi te rog "Romania avea in 1989 o economie cat de cat functionala" ?????? :con:
Din cate stiu economia romaneasca inainte de 89 era una centralizata, in mare parte "falsa", construita dupa un model dezastruos, avand ramuri prezente numai pentru decor, initiativa privata ZERO, sector privat aproape zero.
Nu cred ca se poate compara punctul de unde a pornit Romania cu punctul de unde au plecat alte tari (polonia, ca tot o dai drept exemplu), in care au existat tendinte (fie si mici) de descentralizare si in care s-a pastrat o oarecare initiativa privata (in agricultura si alte ramuri). Faptul ca in aceste tari exista initiativa privata si o parte din PIB provenea de la privati a influentat nu doar economia tarilor respective, cat si mentalitatea (asta in timp ce la noi se repetau obsesiv idei colectiviste si alte gogorite)
Alienor
Junior Member
 
Mesaje: 798
Membru din: Vin Feb 25, 2005 12:43 pm
Localitate: .

Mesajde kant emir » Lun Iun 06, 2005 10:33 pm

ai putea sa detaliezi te rog "Romania avea in 1989 o economie cat de cat functionala" ?????? - fara a fi fost stralucita ori cine-stie-ce performanta, era functionala. Industria producea o gramada de questii care se exportau la greu (lagarul socialist si lumea a treia in special, si statele occidentale - unde se vindea pe bani putini, dar se vindea). Am detalii concrete (si neinteresante, in aceasta discutie) despre produse ale industriei chimice romanesti care nu se mai produceau nicaieri in EU sau chiar in lume, produse care se vindeau pe bani seriosi. Instalatiile care produceau aceste questii au fost distruse de catre noii proprietari (dupa acea "privatizare"). Agricultura, desi cu cifrele "umflate", trimitea (mai ales la rusi) cantitati impresionante de "potol". Comertul si transporturile - nu stiu foarte multe detalii.
Da, sunt de acord ca era o organizare generala de rahat si mult prea centralizata, dar era o baza de plecare - oricum, mai mult decat nimic. Uite, gandeste-te la dotarile din agricultura (cladiri ale CAP/IAS demolate doar ca sa se "refoloseasca" ... caramizile; mii de km de instalatii de irigatii - care valorau, in cifre actuale mii de miliarde - distruse si "refolosite" prin gospodarii, ca stalpi de garduri si alte tampenii), s-a vandalizat tot, ca ilici a "dat" pamantul inapoi (dar n-a dat si masinile agricole, ca sa poata fi si lucrat), inconstientii (votantii !) s-au simtit indreptatiti sa demoleze si sa carabaneasca acasa tot ce se putea "lua".
Asta era ideea cand ziceam "economie cat de cat functionala" , ca aveam de unde pleca, nu slavesc "maretele impliniri". Si mai ai dreptate cu Polonia, n-a fost cel mai potrivit exemplu, trebuia sa folosesc altceva.
Iar despre mentalitatea actuala a romanilor eu cred ca se datoreaza in mare masura guvernarilor lipsite de transparenta (pestele se-mpute de la cap). In 15 ani se putea evolua, daca s-ar fi invatat poporul ca se poate trai si fara spaga, fara fraudele colosale, fara nepotisme si, mai ales, fara implicarea partidului iubit in toate aspectele importante ale vietii cetatii (sa zic iar de mass media, de justitie etc ?) cred ca alta ar fi fost si la noi mentalitatea. Mai gandeste-te la miile de patronasi care-si trateaza angajatii ca pe slugi, la manelistii, adrianmutii, jiibecalii, zavorancele si nicoletele (ca sa nu mai zic de vadimtudori) care, doar prin mirajul puterii date de bani, au devenit modele de viata pentru multi dintre tinerii debusolati de tranzitia asta interminabila. Macar increderea cetateanului in institutiile statului, intelegerea justificarii taxelor si impozitelor (doar asa, de exemplificare) ar fi condus la un alt fel de a fi roman.
in care au existat tendinte (fie si mici) de descentralizare si in care s-a pastrat o oarecare initiativa privata - pai la noi ilici a descurajat cat a putut aceste tendinte de descentralizare si initiativele private (vezi dificultatile de constituire a unei firme, creditarea sufocanta si alte cele).
In concluzie, am pornit (poate) mai prost decat altii, dar am continuat catastrofal. Si nu ne-a obligat nimeni, doar ca ne-a prostit pe fata.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde sol » Mar Iun 07, 2005 6:33 am

Traiam anesteziati cu toate procesele vitale by-pasate (exceptie notabila: fenomenul underground, de la piata la economie la inchisoarea politica) prin plaman artificial, inima, creier, iarta-mi duritatea, iti respect angajarea in argumentatie. In rest... toate revolutiile si-au mancat copiii, toate razboaiele si-au avut imbogatitii, iar insanatosirea oricarui organism, daramite unul social, daramite nasterea unei natiuni, isi are timpii ei. Mi-am amintit un banc clasic si-o sa-l postez, poate il cauti. Ni se face favoarea unei gazete de perete de un pitoresc nebun si umor... dupa posibilitati, negru adesea, dar te mai uitzi? Alege fiecare pentru sine, cred (sper!)ca suntem in faza aparitiei anticorpilor. Relax, n-a fost niciodata sa nu fi fost cumva.
Avatar utilizator
sol
Junior Member
 
Mesaje: 520
Membru din: Vin Apr 22, 2005 11:00 pm

Mesajde eyewitness » Mar Iun 07, 2005 7:51 am

fara a fi fost stralucita ori cine-stie-ce performanta, era functionala


kantemire,
1/ da-mi ezenplu de 2-3 legi economice aplicabile economiei romanesti de pana in 1989 din care sa rezulte "functionalitatea" acesteia
2/ nici o economie, chiar apreciata drept "cat de cat" functionala nu este deloc functionala daca nu reuseste sa acopere in totalitate nevoile de consum ale propriilor cetateni

Asta era ideea cand ziceam "economie cat de cat functionala" , ca aveam de unde pleca

punctu de plecare nu a fost economia "cat de cat" functionala, este gresita esprimarea, ci poate o baza materiala de plecare numa ca aceasta baza materiala a reprezentat pentru romania un handicap si nicidecum un atu si aici intram in domenii destul de vaste si ne-am pierde in detalii si amanunte de unde am putea pierde esenta dezbaterii.

In 15 ani se putea evolua, daca s-ar fi invatat poporul ca se poate trai si fara spaga, fara fraudele colosale, fara nepotisme si, mai ales, fara implicarea partidului iubit in toate aspectele importante ale vietii cetatii (sa zic iar de mass media, de justitie etc ?) cred ca alta ar fi fost si la noi mentalitatea


a acuza guvernantii pentru "needucarea" poporului in spiritu eticii si moralei sau incapacitatii acestora in a "forma" mentalitatea necesara unui progres real iar mi se pare o idee gresita. iti garantez ca daca dupa revolutie romania devenea un stat american sau o provincie elvetiana mentalitatea romanului nu se schinba in 15 ani mai mult decat in conditiile prezente. cei 45 de ani de comunism reprezinta o intoarcere inapoi de 90, ceea ce presupune 3 generatii de-acu incolo

in plus, vedea-te-as senator proprietar al unui apartament de doo camere in rahova si o dacie din 86 in fata blocului si sa vie unu cu 1 milion de para pe tava pentru un mic serviciu si tu sa-l refuzi. poti sa-mi zici orice da nu te cred. ~p
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde sol » Mar Iun 07, 2005 8:29 am

Si totusi, educatia permanenta este raspunsul (nu doar utopic ci si pragmatic: sistemul poate fi un excelent absorbant de somaj si mijloc de suplimentare a veniturilor mici). Doua exemple: Danemarca si Japonia. Ideea fixa ca educatia la scara societatii e prima cheie l-a mutat in istorie pe unul Grundtwig, taticul scolilor satesti daneze, deja in sec.19. A durat un secol realizarea visului sau si vorbim de vreo trei milioane de subiecti, dar deja dupa 50 de ani aveau mecanisme institutionalizate de negociere si rezolvare a conflictelor de toate naturile, dupa ei a doua prioritate. La noi scolile de tampenie absorb somajul conf.prof dr. de stiinte inutile varate pe gat bietilor studenti - intrebati-i pe informaticieni cate matematici superioare bune doar sa le distruga neuronii au inghitit de nevoie. Rezultatul paradoxal este un inspaimantator comunitarism, fara ideologie. Danezii si japonezii sunt funciar frugali, curiosi, inventivi... modesti, lucizi, pragmatici, tot ceea ce noi nu suntem, dar de loc. Cine stie, poate geografia e de vina, ca locuitor de arhipelag ai mereu in fata ochilor propria neimportanta, est mic pe un uscat mic undeva pe oceanul planetar.
Avatar utilizator
sol
Junior Member
 
Mesaje: 520
Membru din: Vin Apr 22, 2005 11:00 pm

Mesajde Alienor » Mar Iun 07, 2005 12:13 pm

Draga Kant emir,

Nimeni nu a negat ca se exportau produse. Insa:
- simplul fapt ca se exportau produse, sau simpla producere a unor "raritati" nu sunt suficiente pt a putea vorbi de o economie functionala. Functionalitatea economiei trebuie sa se reflecte in toate ramurile ei, in viabilitatea tipului respectiv de economie pe termen lung, in nivelul de trai si multe altele. De acord cu eye, o economie trebuie sa se reflecte in viata cetatenilor, altfel nu se poate numi functionala .. si adu-ti aminte cat de "bine" traiam. Si viata cetatenilor inseamna si PREJUDICIILE pe care acestia le sufera. S-au construit ceapeuri, insa numeroase din ele pe terenurile jefuite de la proprietari, ba unele direct in fermele gata construite de fostii proprietari !!
- si astazi se exporta, si inca la greu, numeroase produse din diverse ramuri. Diferenta este ca astazi comertul e mult mai real. Nu dam suruburi lui X care ia chiloti de la Y si ne da noua ghiveci de legume, burlane si esenta de trandafiri (X,Y = tzari).

Pe urma, sa nu facem confuzii. Dupa revolutie s-a furat; au existat acte incredibile de vandalism si jafuri rusinoase. Dar asta e o bila neagra pentru cei care-au facut-o, NU e o bila alba pentru trecut.

Sigur ca "transparenta" si un grad scazut de coruptie in randul institutiilor statului ar fi fost foarte utile pentru accelerarea procesului de civilizare a romanilor insa, orice ar fi, schimbarea unei mentalitati are nevoie de timp. Si de fapte.. si chiar de crize..
In contextul de imediat dupa '89, era practic imposibil sa nu existe spagari sau corupti.. Pe urma, sa nu uitam ca tocmai sistemul dinainte din 89 ne invatase cu spaga, frecatul mentei, furtul si coruptia.
Alienor
Junior Member
 
Mesaje: 798
Membru din: Vin Feb 25, 2005 12:43 pm
Localitate: .

Mesajde eyewitness » Mar Iun 07, 2005 1:00 pm

kantemire,
repet, hai sa nu intram in detalii cu privire la exporturi, agricultura colectivizata si industria romaneasca modernizata prin inplementarea in practica a indicatiilor tovarasului ca ajungem la niste paradocsuri jenante cu care singur iti vei demola ideea de economie functionala "cat de cat"

iti dau un hint., ca sa ai o economie functionala trebe sa satisfaci 3 criterii de eficienta, eficienta productiei, eficienta distributiei si satisfactia consumatorului. daca una scartie s-a dus dracu functionalitatea
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde kant emir » Mar Iun 07, 2005 1:14 pm

Gata, mah, va cedez economia, nu era deloc functionala si gata !
O corectie (eyewitness):
In 15 ani se putea evolua, daca s-ar fi invatat poporul ca - m-ai inteles gresit, nu era sensul pe care l-ai atribuit tu (adica daca ar fi venit cineva sa-l invete pe boborul) ci sensul de obisnuire (daca s-ar fi obisnuit oamenii aia, ei singuri, traind intr-un mediu sanatos); a fost deficitara exprimarea mea.
Acesti 15 ani ar fi putut sa aduca un progres, macar pentru generatiile care aveau (sa zicem, asa, intre noi) buletin in 89, cei care au acum in jur de 30 de ani (acestia despre care vb eu, in 96 au avut drept de vot; la fel in 2000 - cand cu lupul, si cand au mai aparut "nejte unii" proaspeti la cabina si stampila). Nu m-am gandit nici o clipa ca ar fi putut aduce reparatii complete celor 45 de ani de intoxicare.

vedea-te-as senator proprietar al unui apartament de doo camere in rahova si o dacie din 86 in fata blocului si sa vie unu cu 1 milion de para pe tava pentru un mic serviciu si tu sa-l refuzi. poti sa-mi zici orice da nu te cred - n-am cum sa te conving de nimic, recunosc sincer ca sunt constient ca oricine este coruptibil (prin "ispita" banului, prin santaj, etc). Imi place, totusi, sa cred ca nu fac parte din categoria "natural-coruptibililor".

Solaris (si, din nou, eyewitnness), de acord cu educarea, am vorbit si despre asta; aceiasi 15 ani nu puteau sa corijeze tot, nici vorba. Puteau sa-i ajute pe cei care au facut scoala dupa 90, sau macar sa nu aduca atata haos.

Alienor, in mare masura ti-am raspuns si tie. Bila neagra nu era pentru trecut, ci pentru conducatorii tarii de dupa 90, care au tolerat distrugerea "bazei materiale a nefunctionalei economii", si asta la scara nationala.
Ideea finala (re re) generatiile vechi, poate chiar nostalgice, sunt cum sunt, nu se mai poate face nimic. Tinerii, cei pana in 30, ar fi putut fi altfel, daca ar fi trait intr-un mediu sanatos si daca ar fi primit o educatie "sanatoasa".
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde Alienor » Mar Iun 07, 2005 1:43 pm

param pam paaaaaaaam .. si-uite asa revenim la ce discutam zilele trecute :)

Tocmai pentru ca intelegi importanta educatiei (care, sa nu uitam, vine din n directii), vei intelege, desigur, de ce spuneam ca NU sunt de acord cu ideea ca "nu se poate face nimic" si nu sunt de acord sa las oamenii sa "doarma"..
(asta chiar in contextul CVT.. e surprinzator numarul mare de tineri care l-au votat.. Pentru ei cu siguranta se mai poate face ceva)
Alienor
Junior Member
 
Mesaje: 798
Membru din: Vin Feb 25, 2005 12:43 pm
Localitate: .

Mesajde nocturna » Mar Iun 07, 2005 1:46 pm

toc shou polemic/itic de la tribunul schizotim la epoca de aur. :D
Tinerii, cei pana in 30, ar fi putut fi altfel, daca ar fi trait intr-un mediu sanatos si daca ar fi primit o educatie "sanatoasa".

shi potzi dezvolta unpic aceasta incheiere ? duamne fere sper ca nu generalizai. sunt suficient pana in 30 de ani ca sa ma simt vizata. :D alfel cum ? cum nu sunt shi cum ar trebui sa fie ?

eu cred ca astea sunt blazari, unpic ridicole. reproshuri triste spuse pe un ton grav shi intr-un acces de compasiune fatza de noi, tinerii, "saracii de voi, ce-atzi fi putut fi...". tinerii noshtri nu sunt nici mai buni, nici mai rai ca in alta parte, nici mai asha, nici mai alfel. ca in orice ograda, gaseshti de toate felurile.
Gata, mah, va cedez economia, nu era deloc functionala si gata !

hehe, cam iute cedatzi. foarte urat exemplu oferitzi la noi, tinerii. :rolleyes:
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
Avatar utilizator
nocturna
 
Mesaje: 8725
Membru din: Mie Dec 04, 2002 12:00 am

Mesajde kant emir » Mar Iun 07, 2005 2:44 pm

duamne fere sper ca nu generalizai. sunt suficient pana in 30 de ani ca sa ma simt vizata - nici eu nu-s foarte departe de acesti 30, si nici n-am vrut sa generalizez.
eu cred ca astea sunt blazari, unpic ridicole. reproshuri triste spuse pe un ton grav shi intr-un acces de compasiune fatza de noi, tinerii, "saracii de voi, ce-atzi fi putut fi...". tinerii noshtri nu sunt nici mai buni, nici mai rai ca in alta parte, nici mai asha, nici mai alfel. ca in orice ograda, gaseshti de toate felurile. - booon, zi-mi mataluta, distinsa nocturna, dintre cei multi "tineri" apropiati de "30" pe care-i cunosti (direct, by net, etc), pe cati ii apreciezi, simpatizezi etc? Si pe cati ii milostivesti cu niscai suverana "antipatie" (ca-s manelisti, ca-s cazuti in cap, ca voteaza cu tribunul etc) ? Procentual, ca sa ne fie clar. Eu cred ca multi dintre ei, daca ar fi beneficiat de oarece educatie, s-ar fi regasit in categoria celor pe care sa-i consideri normali, sau indiferenti, gresesc? Si nu-s blazat si trist, si sunt de acord ca "peste tot....", dar ma doare mai mult de prostii care voteaza viitorul meu, decat de prostii altora.
Alienor: Tocmai pentru ca intelegi importanta educatiei (care, sa nu uitam, vine din n directii), vei intelege, desigur, de ce spuneam ca NU sunt de acord cu ideea ca "nu se poate face nimic" si nu sunt de acord sa las oamenii sa "doarma". ma doare tastatura sa mai repet: exista needucabilii (ori prea batrani, ori prosti/suficienti - compromisi definitiv; exista si educabilii - in special tinerii, ori cei "deschisi" - hai sa "educam"!)
cam iute cedatzi - daca argumentul meu este slab/nepotrivit/neinspirat (chiar daca acea economie cacacioasa a putut returna niscai miliarde de para si a lasat in urma ceva baza materiala - asta ca sa nu cedez total !), e normal sa nu insist; si daca mie imi trebuie (ziua) 20 de minute ca sa-mi deschida pagina cu raspunsul, mi se mai deconecteaza netu, mai si restartez compu' - in total vreo ora, sunt de doua ori mai "conciliant".
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde Alienor » Mar Iun 07, 2005 2:50 pm

"ma doare tastatura sa mai repet" ei, eu pricep mai greu :D
Acu serios, kantemire, pe mine ma doare si mai rau tastatura : ideea nu era daca exista sau nu oameni needucabili, ci daca merita sau nu sa facem un efort pentru trezirea mintilor care ni se pare ca dorm. Si nu vreau sa ma cert cu tine nici sa ti inchid gura, te intrebam doar dac-ai inteles punctul meu de vedere.

ps- si mie mi merge internetul ca porcu' .. in aceste cazuri imi scriu raspunsul altundeva si il postez cand apuc, mai ales ca ma deconecteaza des la mijlocul raspunsului.
Alienor
Junior Member
 
Mesaje: 798
Membru din: Vin Feb 25, 2005 12:43 pm
Localitate: .

Mesajde kant emir » Mar Iun 07, 2005 3:03 pm

Bun, suntem (nu prima oara) de acord, si n-am avut nici o clipa impresia ca te certi etc. Am inteles (si sustinut) ca :
1 - TREBUIE sa ne implicam, sa incercam sa ne educam natia
2 - lupul e nebun (dupa parerea mea, e un prost cu priza la cei mai prosti decat el)
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde nocturna » Mar Iun 07, 2005 3:09 pm

procentual, ie mai multzi buni, decat rai. da' poate am io noroc. :D

spune-mi despre ce educatzie este vorba ? ce intzelegi tu prin educatzie ?

tinerii care au votat cu vadim, au votat nu pentru ca n-au dispus de o educatzie adecvata, pentru ca sunt manelishti, debili sau sa zicem simpli (din asta cauza au votat pensionarii cu iliescu), ci mai degraba pentru ca sunt debusolatzi, sensibili la discursurile radicale, la demagogi shi demagogie, la legende shi simboluri.

kantemir, foloseshte cu incredere [ quote] [ /quote] - fara spatzii, cand dai citate din altzii. mai aieriseshti posturile alea, ca am impresia ca ma ingani. :D

lasatzi poveshtile cu shi despre civilizarea societatzii ca zau nu merge. :D
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
Avatar utilizator
nocturna
 
Mesaje: 8725
Membru din: Mie Dec 04, 2002 12:00 am

Mesajde kant emir » Mar Iun 07, 2005 3:19 pm

ci mai degraba pentru ca sunt debusolatzi, sensibili la discursurile radicale, la demagogi shi demagogie, la legende shi simboluri. - (nu te ingan, e si asta un mod de a cita) - cam asa se poate ilustra lipsa educatiei - o foarte limitata capacitate de intelegere a celor vazute/auzite.
Ma bucur pentru norocul tau (am indoieli sincere - vorbeam de toti oamenii pe care-i stii, nu doar de cercul apropiatilor tai).
lasatzi poveshtile cu shi despre civilizarea societatzii ca zau nu merge. - ba merge, la scara redusa, cu rezultate modeste, dar e mai mult decat nimic.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

Mesajde Alienor » Mar Iun 07, 2005 3:21 pm

nocturna, pentru mine-i intrebarea din prima parte a postului tau?

si o-ntrebare din partea mea, care "povesti" "nu merg"?
Alienor
Junior Member
 
Mesaje: 798
Membru din: Vin Feb 25, 2005 12:43 pm
Localitate: .

Mesajde nocturna » Mar Iun 07, 2005 3:24 pm

o foarte limitata capacitate de intelegere a celor vazute/auzite.

alea ie problems cu capacitatea cognitiva. :D

alienor, aia cu educatzie nu, nu pentru tine. da' daca vrei tu, nu ma deranjeaza. :D

pentru partea b, vezi semnatura lu' ochila. :D
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
Avatar utilizator
nocturna
 
Mesaje: 8725
Membru din: Mie Dec 04, 2002 12:00 am

Mesajde eyewitness » Mar Iun 07, 2005 3:28 pm

se pare ca orice tred pe care-l deschidem pe politic, mai devreme sau mai tarziu se ajunje la aceleasi afirmatii: guvernantii de 15 ani incoa sunt de cacat, poporu roman ie aproape idiot, manipulat, needucat etc cu o concluzie ce a devenit laitmotiv, romania e de cacat.

personal consider ca astea sunt efectele si nu cauzele, cauzele trebuiesc cautate mult inainte de '89. oricum multe progrese s-au facut si se fac, nu le simtim poate la fel fiecare din noi dar ele exista iar perspectivele sunt optimiste. deja incepe sa se formeze o clasa politica si la noi, oamenii tineri, instruiti, eruditi, care vad in politica o cariera si nu o oportunitate asa cum au vazut-o cei care au preluat puterea dupa 90, fosti activisti de partid sau securisti care pana in 89 ne indoctrinau la sedintele de partid cu avantajele sistemului comunist prefigurat de ceasca iar dupa '89 ,peste nuapte , tineau prelegeri in consiliul fsn si ulterior parlament despre inportanta proprietatii private intr-o economie si ce inseamna democratie.

acesti tineri, aceasta noo generatie, au inceput deja sa escaladeze ierarhiile de "neclintit" ale partidelor sau a institutiilor statului iar scaunele batute in podea ale batranilor lupi de mare au inceput sa se clatine. personal sunt optimist si am incredere in acesti tineri si in cei ce vor urma
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
Avatar utilizator
eyewitness
 
Mesaje: 19220
Membru din: Lun Aug 05, 2002 11:00 pm

Mesajde kant emir » Mar Iun 07, 2005 3:39 pm

alea ie problems cu capacitatea cognitiva - am spus ca "ilustreaza", si sustin. Te-ar satisface mai mult o definitie standard?
eyewitness - se pare ca orice tred pe care-l deschidem pe politic, mai devreme sau mai tarziu se ajunje la aceleasi afirmatii: guvernantii de 15 ani incoa sunt de cacat, poporu roman ie aproape idiot, manipulat, needucat etc cu o concluzie ce a devenit laitmotiv, romania e de cacat. - si nu este adevarat? Ori, altfel zis, e foarte departe de adevar?
Efecte, cauze, blabla - nu ma mai intereseaza ce a fost inainte de 89, n-a stat in puterea mea. Pentru ce se petrece acum (dupa 89) ma simt, cel putin in parte, responsabil.
Optimist sunt si eu, sper si astept mai multe de la poporul meu.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine
kant emir
 
Mesaje: 9782
Membru din: Joi Noi 18, 2004 12:00 am

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Politica

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori