de kant emir » Lun Iun 06, 2005 10:33 pm
ai putea sa detaliezi te rog "Romania avea in 1989 o economie cat de cat functionala" ?????? - fara a fi fost stralucita ori cine-stie-ce performanta, era functionala. Industria producea o gramada de questii care se exportau la greu (lagarul socialist si lumea a treia in special, si statele occidentale - unde se vindea pe bani putini, dar se vindea). Am detalii concrete (si neinteresante, in aceasta discutie) despre produse ale industriei chimice romanesti care nu se mai produceau nicaieri in EU sau chiar in lume, produse care se vindeau pe bani seriosi. Instalatiile care produceau aceste questii au fost distruse de catre noii proprietari (dupa acea "privatizare"). Agricultura, desi cu cifrele "umflate", trimitea (mai ales la rusi) cantitati impresionante de "potol". Comertul si transporturile - nu stiu foarte multe detalii.
Da, sunt de acord ca era o organizare generala de rahat si mult prea centralizata, dar era o baza de plecare - oricum, mai mult decat nimic. Uite, gandeste-te la dotarile din agricultura (cladiri ale CAP/IAS demolate doar ca sa se "refoloseasca" ... caramizile; mii de km de instalatii de irigatii - care valorau, in cifre actuale mii de miliarde - distruse si "refolosite" prin gospodarii, ca stalpi de garduri si alte tampenii), s-a vandalizat tot, ca ilici a "dat" pamantul inapoi (dar n-a dat si masinile agricole, ca sa poata fi si lucrat), inconstientii (votantii !) s-au simtit indreptatiti sa demoleze si sa carabaneasca acasa tot ce se putea "lua".
Asta era ideea cand ziceam "economie cat de cat functionala" , ca aveam de unde pleca, nu slavesc "maretele impliniri". Si mai ai dreptate cu Polonia, n-a fost cel mai potrivit exemplu, trebuia sa folosesc altceva.
Iar despre mentalitatea actuala a romanilor eu cred ca se datoreaza in mare masura guvernarilor lipsite de transparenta (pestele se-mpute de la cap). In 15 ani se putea evolua, daca s-ar fi invatat poporul ca se poate trai si fara spaga, fara fraudele colosale, fara nepotisme si, mai ales, fara implicarea partidului iubit in toate aspectele importante ale vietii cetatii (sa zic iar de mass media, de justitie etc ?) cred ca alta ar fi fost si la noi mentalitatea. Mai gandeste-te la miile de patronasi care-si trateaza angajatii ca pe slugi, la manelistii, adrianmutii, jiibecalii, zavorancele si nicoletele (ca sa nu mai zic de vadimtudori) care, doar prin mirajul puterii date de bani, au devenit modele de viata pentru multi dintre tinerii debusolati de tranzitia asta interminabila. Macar increderea cetateanului in institutiile statului, intelegerea justificarii taxelor si impozitelor (doar asa, de exemplificare) ar fi condus la un alt fel de a fi roman.
in care au existat tendinte (fie si mici) de descentralizare si in care s-a pastrat o oarecare initiativa privata - pai la noi ilici a descurajat cat a putut aceste tendinte de descentralizare si initiativele private (vezi dificultatile de constituire a unei firme, creditarea sufocanta si alte cele).
In concluzie, am pornit (poate) mai prost decat altii, dar am continuat catastrofal. Si nu ne-a obligat nimeni, doar ca ne-a prostit pe fata.
"... deasupra-i cer de stele" si legea morala din mine