Dupa moarte

De-asa vremi se-nvrednicira cronicarii si rapsozii...

Dupa moarte

Mesajde tzache » Mie Iul 20, 2005 12:22 pm

Dupa ce mori, te duci in pamant si atat.
Nu te duci cu spiritul nicaieri. Sintem niste animale, atata tot. Dupa ce strivesc un gandac, spiritul lui unde se duce? Sau mai aproape de om e maimutza, sa zicem, nu un gandac. Si cu aia cum ramane? Nu-mi spuneti ca si alea o sa aiba aripi sau coarne, ca ma apuca rasul. Te culci si nu te mai trezesti niciodata.

Am sa incerc sa ma dau cu parerea despre viata, un pic despre religie, despre moarte si ce ar fi dupa.

Daca as sti ce e viata, as avea toate raspunsurile. Nu o sa aflu niciodata. Nimeni nu cred ca o sa iti dea un raspuns. Poate sa vina cu o definitie, dar nu cu explicatii si argumentari vizavi de rostul vietii.
Eu ma zbat sa imi fie mie bine, dar fara sa fac rau la altul. Ma zbat sa imi fac o casa, o familie. Dupa moartea mea o sa ramana ceva de care o sa bucure copii mei. Asta e rostul vietii pe pamant. Mi-am propus sa traiesc fericit. Nu cred ca daca gandesc asa o sa am de suferit dupa moarte, daca o sa existe ceva dupa moarte. Sint impotriva indoctrinarii de orice fel. Religia asta e: indotrinare. Daca intentiile mele sint bune, adica sa fac un loc bun pt copii mei in viitor si sa traiesc fericit, fara sa deranjez pe nimeni, ajung in Iad ca nu cred in Dumnezeu? Nu am nevoie sa ma duc "dincolo". Pai ce sa fac in Rai sau in Iad? Acolo pt ce ma zbat? Am o vorba care se potriveste de minune: M-as plictisi de moarte :D logic

Legat de existenta sufletului. Am dezbatut problema asta cu niste prieteni. Unul dintre ei ma intreba: ba, daca nu exista suflet, atunci cum iti explici ca functioneaza creierul, daca nu exista nimic care sa-l guverneze? Nu cred ca putem explica cum functioneaza creierul. E un instinct, la fel cum e si la amaratele alea de furnici care stiu ce au de facut, fara sa aiba creier. Oricum nu gasesc o solutie raspunsul care imi spune ca "e de la Dumnezeu". Parca mi-ar spune sa imi inchid gura. Sa nu comentez. Ca asa este si nici sa nu indraznesc sa gandesc altfel. Nici nu vreau sa stiu raspunsul. Nu ma intereseaza. Acuma ce sa fac? Sa ma intreb de unde Pamantul? De unde Universul? Da, stiu... de la Dumnezeu, whatever. De ce trebuie sa ma gandesc ce scop are viata pe pamant? Vreau sa ma simt bine, sa ma bucur ca nu am probleme, sa imi traiesc viata! Pana acum am avut multe probleme in viata, si ma intrebam pe cine am suparat eu de am atatea necazuri. Si asta ma motiveaza foarte tare. Nu gandul ca o sa ajung in Rai cu sufletul.

Nu imi trebuie satisfactie decat acum, cat traiesc. Acum am ocazia. Dupa moarte nu stii ce poate fi. Asa ca eu ma multumesc sa fiu satisfacut in timpul vietii. Nu conteaza ca eu mor si nu mai apuc sa ma bucur de ceea ce am realizat. Asta este in viziunea mea: ma nasc, ma zbat si mor. Este normal si firesc. Mai puerila mi se pare explicatia pe care mi-o da Biblia, in alta ordine de idei, decat a mea. Asta e parerea mea, o repet: ma nasc, ma zbat sa-mi fie mie bine si dupa aia mor. Si cand spun sa-mi fie mie bine, nu ma refer numai la lucruri materiale. Conteaza foarte mult nivelul de moralitate la care ajungi, cat de echilibrat esti si cate esti dispus sa inveti si sa intelegi. Ce-mi trebuie dupa ce mor, sa ma uit de undeva de sus cu un zambet de idiot in coltul gurii si sa ma minunez la nesfarsit ca am creat un loc bun pt copiii mei? La ce imi trebuie satisfactie dupa moarte? Pt asta ma lupt eu?

Privind in ansamblu, continui sa imi exprim aceeasi parere sceptica si dupa unii, superficiala: Viata si Moarte = Inceput si Sfarsit. Atat de simplu e pentru mine.

Pareri? Sfaturi?
tzache

Mesajde cubu » Mie Iul 20, 2005 2:12 pm

O singura intrebare am: la ce-ti mai trebuie sa ajungi la un anumit "nivel de moralitate" cand stii ca mai devreme sau mai tarziu ai sa mori? Nu-ti trebuie "moralitate" ca sa-ti asiguri un trai decent. Sa nu-mi spui ca-l dai mai departe copiilor, ca asta nu tine numai de tine.
indescifrabil
cubu

Mesajde tzache » Mie Iul 20, 2005 2:30 pm

cubu, pai sa nu se ia lumea de mine sa zica ca-s un ignorant si caconteaza numa banii pentru mine.

Serios vorbind, nu poti trece prin viata ca gasca prin apa. Conteaza sa ai si ceva in cap, niste principii si idealuri. Nu sin ceva de genu: "la ce dreacu sa imi bat capu sa invatz toate prostiile, sa imi umplu creieru degeaba, ca oricum mor". Daca ar fi fost lumea plina de intoleranti n-am fi pupat noi Shakespeare, Da Vinci sau Einstein
tzache

Mesajde eyewitness » Mie Iul 20, 2005 2:33 pm

Ma zbat sa imi fac o casa, o familie. Dupa moartea mea o sa ramana ceva de care o sa bucure copii mei. Asta e rostul vietii pe pamant.

rostu vietii pe pamant ie cu totu altu si nu cel meschin de tipu rostu vietzii mele pe pamant adica sa traiesc io bine si sa las ce am copchiilor mei. daca s-ar gasi veatza pe marte cam care crezi c-ar fi rostu iei pe-acolo?
If you want to be a hippie, put a flower in your peepee
eyewitness

Mesajde cubu » Mie Iul 20, 2005 2:37 pm

Tzake, cand o sa intelegi intrebarea mea, astept raspunsu.
indescifrabil
cubu

Mesajde Djinn » Mie Iul 20, 2005 2:46 pm

eyewitness scrie:rostu vietii pe pamant ie cu totu altu

1. ma scuzatz, dar se pare ca stitzi care e rostu vietii pe pamant :D ne puteti da amanunte? noi nu stim.

2. De asemenea, este posibil ca rostul vietii pe pamant sa nu fie acelasi cu rostul vietii pe marte?
sa-mi amintiti voi, ca io sigur uit
Djinn

Mesajde nocturna » Mie Iul 20, 2005 2:52 pm

Tzake scrie:cubu, n-am fi pupat noi Shakespeare, Da Vinci sau Einstein

oi fi pupat tu pe shecspir shi pe ainshtain. shi iei ce-o fi zis ?

fluf, ie vorba de un rost colectiv asha. nu egoist individualist.
"Sunt un om. Mi se pare ca e de ajuns"

A.K.M. powered by another.ro
nocturna

Mesajde tzache » Mie Iul 20, 2005 2:56 pm

cubu pai la asta credeam ca te referi. fa-ma sa inteleg :) ca se pare ca ne referim la lucruri distincte si as vrea sa lamurim.
eyewitness recitind acuma mi se pare aiurea ce am zis :D Ar fi sunat mai bine in loc de rostu vietii pe pamant, Asta vreau eu sa fac in viata. Mersi si scuze de aberatie. Aruncati cu rosii aici! :D

nocturna, au zis ca mai bun e un fan Proconsul ~p
tzache

Mesajde tzache » Mie Iul 20, 2005 2:58 pm

nocturna, au zis ca mai bun e un fan Proconsul ~p
tzache

Mesajde Djinn » Mie Iul 20, 2005 3:04 pm

nocturna scrie:fluf, ie vorba de un rost colectiv asha. nu egoist individualist.

siiigur?! :D ai vorbit tu cu instanta aia superioara si asa ti-a zis?

rostul colectiv e logic si se afla inscris in genele noastre - banuiesc (vezi si perpetuarea speciei - de care, daca am fi total egoisti, ne-ar durea fics undeva :P). Instinct, alea-alea, etc.
Insa care-o fi rostul nostru pe acest pamant dpdv macrocosmic, naiba stie.
La urma-urmei, e posibil sa fim doar niste generatoare de energie, functionand ca baterii pentru alta civilizatie mai avansata ~p
Djinn

Mesajde eyewitness » Mie Iul 20, 2005 3:04 pm

flufanelo, tz-am zis sa nu mai postezi de dragu postarii, da?
eyewitness

Mesajde Djinn » Mie Iul 20, 2005 3:09 pm

aiule, ma pasioneaza subiectu asta, e interzis sa ma manifest? :ban:

(ps - chiar mi-ai zis?)
Djinn

Mesajde tzache » Mie Iul 20, 2005 3:48 pm

Creca s-ar potrivi alt titlu, mai degraba Care este scopul vietii pe pamant ca pana la urma n-am aflat parerea voastra referitoare la ce ar fi dupa moarte.
Sincer, incepe sa ma doara capu punandu-mi problema existentei. Sintem vai de capu nostru multi dintre noi ca abarnavem ce-i cu noi pe lumea asta.

Ce rost ar avea viata pe marte? Poate chiar o exista viata n-am de unde sa stiu. Ar putea fi cum am vazut in episodu pilot din La limita imposibilului cu gandaceii aia microscopici din sol. Asta a adus o mostra din sol intr-o eprubeta si baietzii s-au dezvoltat si s-au adaptat pe zi ce trece si "ne-au furat tarlaua". Gandacii aia aveau nevoie de un mediu prielnic sa se dezvolte. De-ar fi asa deci, viata pe marte n-are nici un rost deci, dupa creatoru serialului. Ce scop sa aiba viata aia daca nu se poate perpetua? Fluffy de acord cu "perpetuarea speciei".
tzache

Mesajde cubu » Mie Iul 20, 2005 4:13 pm

Tzake, zici ca nu crezi in existenta sufletului si ca nu ai incredere in Biblie, asa ca poate ai incredere in descoperirile din domeniul fizicii. Noi am invatat la scoala de mici ca orice corp e incarcat cu energie. Care corp omenesc e si el un corp, deci e si el incarcat cu energie. Poate ca acea energie este ceea ce noi numim "suflet" si, cum "nimic nu se pierde, totul se transforma", dupa moartea organismului, acea energie isi continua existenta intr-un fel sau altul. Probabil ai auzit ca s-au cantarit oameni inainte si dupa moarte si s-a constatat ca dupa aveau 2 kg (parca) in minus. Deci ceva e acolosa. Cat despre "moralitate", zic eu ca e chestie de energie pozitiva/energie negativa (sau yin/yang, daca vrei) iar dupa moarte, energia/sufletul isi continua "existenta" pe plus ("in rai") sau pe minus ("in iad"). Si mai era si purgatoriul, adica atunci cand e nula na nula. :D

O ipoteza cubeasca. :D
indescifrabil
cubu

Mesajde eyewitness » Mie Iul 20, 2005 4:23 pm

Fluffy de acord cu "perpetuarea speciei"

intreaba un uomosecsual sa vezi ce-ti zice :D
nu flufanelo?
eyewitness

Mesajde SOD » Mie Iul 20, 2005 4:28 pm

io cred ca e najpa dupa moarte ca nu mai ai cum sa bei alcol si nu mai ai cum sa futzi. in rest chiar mi se pare beton.
Rape me tender 'cos I'm verry sensitive
FOUR OF A KIND
SOD

Mesajde Djinn » Mie Iul 20, 2005 4:33 pm

eyewitness scrie:intreaba un uomosecsual sa vezi ce-ti zice :D
nu flufanelo?

eshtia e niste egoishti, clar ~p scopul colectiv ii eludeaza finca dansii se axeaza numai asupra propriilor dorinte si placeri. Nu zic unde-i duare ca-s o ladi si num permit :D
Djinn

Mesajde tzache » Mie Iul 20, 2005 4:46 pm

Iata o paralela intre religie si fizica reusita. O transpunere interesanta in sfarsit, mersi cubu
Mai putin treaba cu 2 kg care am ridicat sceptic o spraceana :) . Energia unui corp cu siguranta nu se masoara in kilograme. Sint destul de reticent la ipoteze din astea, insa ma pasioneaza si le agreez ca opinii (asa m-a facut mama sa nu cred ca tot ce zboara se mananca :D ). Ca o fi karma, maktub, ying si yang sau cum s-o mai spune la energia asta, cred in existenta ei, insa nu si in perpetuarea ei. Nu ma pricep la fizica. E o regula care spune ca atunci cand se "scurge" energia dintr-un corp se transpune intr-un camp? (cu plus sau minus?) (scuzati terminologiile) Cum vad eu lucrurile, energia se duce. Ca la baterii. Se duce.
tzache

Mesajde cubu » Mie Iul 20, 2005 4:55 pm

Energia nu se masoara in kilograme, dar poate influenta masa unui corp.

later: Tzake, da cocorii unde se duc cand se duc? ~p
indescifrabil
cubu

Mesajde tzache » Mie Iul 20, 2005 5:01 pm

in tarile calde probabil :)
tzache

Mesajde diablo_pECi » Joi Iul 21, 2005 12:13 pm

dar daca dupa moarte e "adevarata"(cu ghilimelele de rigoare) existentza nu te-ai gandit niciodata ca tre' sa venim de undeva shi sa ne ducem altundeva...mi se pare neverosimila conceptzia ca existentza noastra dureaza doar cateva zeci de ani shi dup-aia disparem complet...poate viatza asta e un stagiu de pregatire pt viatza de dupa moarte...tre sa mai fie ceva in afara de "ma nasc ma zbat mor"...era o vorba "don moarte venim shi in moarte ne ducem" mai demult:) shi raiu shi iadu nu trebuie luate in consideratzie textual (adica rai=loc cu verdeeaaatza shi cu ingerashi cu aripi shgi cercuri deasupra capetelor shi iad=loc cu smoala shi focuri veshine shi diavloi shi alea alea), trebuiesc interpretate dupa parerea mea umila ceea ce e definit "rai" poate insemna shi un loc in care sa traieshti in armonie cu altzii ca tine(adik mortzi:D) unde nu exista rau blabla shi iadu...adik framantari shi angoase veshnice...intzelegetzi la ce ma refer...sper...revenind la subiect...dupa viatza asta nu e neaparat sa mergem in rai sau iad...poate mergem in purgatoriu(just kidding:))...nush...eu sunt de parere ca exista viatza dupa moarte...nu-s de acord cu fapt ca mori te mananca viermii(asta dak ejti inmormantat prin inhumatzie) shi apoi caput nu mai ramane din tine decat oasele poza de pe cruce:) shi amintirile celor in viatza despre tine...

P.S. am lasat loc in josu paginii pt controverse...atacuri...eventual aprobari:)
sigur nu intereseaza pe nimeni semnatura asta
diablo_pECi
Junior Member

Mesajde tzache » Joi Iul 21, 2005 12:29 pm

Existenţialiştii subliniază ideea că omul este o fiinţă-a-neantului, el survine din neant şi se indreaptă către el. Si sint de acord cu ei. Cam ateista parerea, dar mi se pare plauzibila. Am descoperit Fiinta si Neantul de Sartre si abia astept sa o citesc. Sint in stadiul de documentare :) Cartea de capatai de la care s-a dezvoltat filozofia existentialista este a lui Franz Heinemann - "Noi căi in Filosofie. Spirit, Viaţă, Existenţă". Am descoperit o noua preocupare (am lasat "Mafia" de-oparte :D)
tzache

Înapoi la Antichitati